Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou
  • Domů  / 
  • Polévky
  •  /  Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou
krůtí polévka s nudlemi a zeleninou

Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou

Vývar je jedna z nejoblíbenějších polévek u nás. A také oprávněně. Je velmi jednoduchý, výživný a můžete ho udělat téměř z čehokoliv. Například hovězí, zeleninový, kuřecí nebo krůtí, ale i vepřový nebo králičí. Já mám nejraději hovězí nebo krůtí. Když seženu u řezníka pěkné maso s kostí, je jasné, co bude (hlavně teda o víkendu) k obědu. Vývar se dá udělat i z čistého masa, ale jsou to právě kosti, které mu dodají sílu a chuť, takže na ně určitě nezapomínejte.

Vývar by se neměl vařit, ale pouze „táhnout“, a to dostatečné dlouho. Táhnout znamená, že na kraji hrnce se objevují malé bublinky, které pomalu proplouvají nahoru. Žádný zběsilý tanec, jaký známe z papiňáku. Dejte vývaru čas a lásku a on se vám odmění sílou a plnou chutí.

Ještě bych ráda dodala, že receptů na „nejlepší vývar“ je spousta, tento konkrétní je ten, co dělám doma už roky a zatím s nikdo nestěžoval 😉

polévka krůtí vývar

Krůtí polévka: rady a tipy

  • Když máte čas a chuť, můžete před vařením dát kosti na 20 minut do vyhřáté trouby na 200°C. Maso se zatáhne a zezlátne a pustí potom úžasnou chuť.
  • Když jsou kosti obalené větším množstvím masa, tak část z něho odložím a použiju třeba druhý den do rizota a mám zase o trochu času víc 😉
  • Také ráda přidávám do vývaru jednu nebo dvě lžičky polévkového koření, které si ale kupuju na tržišti. Je bez soli a glutamátu, pouze koření a bylinky + trochu kurkumy.
  • TIP: Do polévky doporučuji domácí nudle!

 

Vytisknout
krůtí polévka s nudlemi a zeleninou

Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 2 hod tažení
  • Celkový čas: -26023438.75 minut
  • Porce: 6

Popis

Výtečný krůtí vývar se zeleninou a domácími nudlemi. Lahodná polévka hodná svátečního obědu.


Ingredience

  • 500g krůtích kostí (krky a křídla)
  • 2-3ks mrkve
  • 1-2ks petržele
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • ¼ menšího celeru
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého koření
  • sůl a bylinky na dochucení

Pracovní postup

  1. Do hrnce dáme umyté a osušené maso a kosti. Přidáme očištěnou zeleninu a koření. Zalejeme studenou vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
  2. Když se začne vývar vařit, ztlumíme plamen a necháme ho pouze táhnout a to nejméně 2 hodiny.
  3. Průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří z vysrážených bílkovin. Stačí 2-3x. Poté vybereme zeleninu a maso a necháme chvíli vychladnout. Mezitím vybereme i bobkové listy a kuličky koření. Vývar scedíme (jestli chceme úplně čirý, tak musíme slít jednou přes síto a jednou přes čisté jemné plátno).
  4. Potom zeleninu nakrájíme na kusy (nebo v mém případě nastrouháme na hrubém struhadle kvůli prckovi) a maso obereme od kostí.
  5. Dáme zpátky do vývaru a osolíme.

Poznámky k receptu

Vývar zvládnou i začátečníci, největší investice je trpělivost a čas!

Pokud chcete opravdu kvalitní a silný vývar, zapomeňte na papiňák a povolejte do služby polévkový hrnec.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

krůtí vývar suroviny

 

krůtí vývar přípravakrůtí polévka s nudlemi a zeleninou

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
Jarka

Nic moc

Odpovědět
    Redakce

    Proč myslíte? Jakékoliv jídlo z přirozených surovin připravované doma má palec nahoru.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: