krůtí polévka s nudlemi a zeleninou

Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou

Vývar je jedna z nejoblíbenějších polévek u nás. A také oprávněně. Je velmi jednoduchý, výživný a můžete ho udělat téměř z čehokoliv. Například hovězí, zeleninový, kuřecí nebo krůtí, ale i vepřový nebo králičí.

Já mám vývar nejraději hovězí nebo krůtí. Když seženu u řezníka pěkné maso s kostí, je jasné, co bude (hlavně teda o víkendu) k obědu. Vývar se dá udělat i z čistého masa, ale jsou to právě kosti, které mu dodají sílu a chuť, takže na ně určitě nezapomínejte.

krůtí polévka s nudlemi a zeleninou

Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou

Výtečný krůtí vývar se zeleninou a domácími nudlemi. Lahodná polévka hodná svátečního obědu.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 minutes
Vaření: 6 hours
Porce: 6
Autor: Petra Bílá

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 500 g krůtí kosti (krky a křídla)
  • 3 ks MRKEV (střední)
  • 1 ks petržel (kořenová)
  • 1 ks CIBULE
  • 3 stroužek ČESNEK
  • ¼ ks celer (bulva)
  • 3 ks BOBKOVÝ LIST
  • 5 kuličky nové koření
  • 5 kuličky černý pepř (v celku)
  • SŮL
  • bylinky (na dochucení)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do hrnce dáme umyté a osušené maso a kosti. Přidáme očištěnou zeleninu a koření. Zalejeme studenou vodou a pod pokličkou přivedeme k varu.
  • Když se začne vývar vařit, ztlumíme plamen a necháme ho pouze táhnout a to nejméně 2 hodiny.
  • Průběžně sbíráme pěnu, která se tvoří z vysrážených bílkovin. Stačí 2-3x. Poté vybereme zeleninu a maso a necháme chvíli vychladnout. Mezitím vybereme i bobkové listy a kuličky koření. Vývar scedíme (jestli chceme úplně čirý, tak musíme slít jednou přes síto a jednou přes čisté jemné plátno).
  • Potom zeleninu nakrájíme na kusy (nebo v mém případě nastrouháme na hrubém struhadle kvůli prckovi) a maso obereme od kostí.
  • Dáme zpátky do vývaru a osolíme.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Vývar zvládnou i začátečníci, největší investice je trpělivost a čas!
Pokud chcete opravdu kvalitní a silný vývar, zapomeňte na papiňák a povolejte do služby polévkový hrnec.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Vývar by se neměl vařit, ale pouze “táhnout”, a to dostatečné dlouho. Táhnout znamená, že na kraji hrnce se objevují malé bublinky, které pomalu proplouvají nahoru. Žádný zběsilý tanec, jaký známe z papiňáku. Dejte vývaru čas a lásku a on se vám odmění sílou a plnou chutí.

Ještě bych ráda dodala, že receptů na “nejlepší vývar” je spousta, tento konkrétní je ten, co dělám doma už roky a zatím s nikdo nestěžoval 😉

polévka krůtí vývar

Krůtí polévka: rady a tipy

  • Když máte čas a chuť, můžete před vařením dát kosti na 20 minut do vyhřáté trouby na 200°C. Maso se zatáhne a zezlátne a pustí potom úžasnou chuť.

  • Když jsou kosti obalené větším množstvím masa, tak část z něho odložím a použiju třeba druhý den do rizota a mám zase o trochu času víc

  • Také ráda přidávám do vývaru jednu nebo dvě lžičky polévkového koření, které si ale kupuju na tržišti. Je bez soli a glutamátu, pouze koření a bylinky + trochu kurkumy.

    TIP: Do polévky doporučuji domácí nudle!

krůtí vývar suroviny

krůtí vývar příprava

Silný domácí vývar

Poctivé domácí vývary vyžadují nízkou teplotu v hrnci a spoustu času, který potřebují na to, aby se do polévky vyvařilo to nejlepší z masa. Drůbeží vývar (slepičí, krůtí) zvládnete zhruba v třetinovém času, než kdybyste dělali hovězí vývar.

Pokud byste potřebovali více inspirace, pořiďte si jednu z kuchařek, které obsahují SKVĚLÉ RECEPTY NA POLÉVKY.

krůtí vývar
O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
Jarka

Nic moc

Odpovědět
    Redakce

    Proč myslíte? Jakékoliv jídlo z přirozených surovin připravované doma má palec nahoru.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Krůtí vývar: silná a lahodná polévka se zeleninou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kruti-vyvar-lahodna-polevka-se-zeleninou/