franfurktská polévka

Frankfurtská polévka podle Romana Vaňka

Poslední dobou jsem doma začala pilovat polévky. Protože moji hoši polévkám moc nedají, snažím se s nimi probrat předem, jakou uvařím.

Když jsem se naposled probírala Kuchařkou Čech a Moravy od Romana Vaňka, padla volba na polévku frankfurtskou. Pro polévku jsou typická kolečka párku, osmažená na pánvi.

Jak mi kluci řekli, frankfurtská polévka s párkem je jednou z mála, která se dá ve školní jídelně jíst.

blank

Co je frankfurtská polévka?

Jedná se o polévku z vývaru, zahuštěnou jíškou z mouky. Základní ingredience tvoří brambory nakrájené na kostky, uvařené v polévce, a dále kolečka párku, která se před přidáním do polévky osmaží na pánvi na trošce tuku, ideálně na vepřovém sádle. Do frankfurtské polévky dále patří osmažená cibule, mačkaný česnek a paprika.

Jaké suroviny patří do frankfurtské polévky?

Základem je dobrý hovězí vývar, který dodá polévce bohatší chuť. Sama si vařím vývar předem, vychlazený nalévám do sáčků a nechávám zamrazit. V mrazáku tak mám vždy několik porcí vývaru na polévku vždy po ruce.

Frankfurtská polévka – ingredience:

  • hovězí vývar
  • cibule, nadrobno pokrájená
  • česnek, utřený
  • vepřové sádlo, na osmažení cibule a párků
  • hladká mouka, na zahuštění
  • brambory, sytící složka polévky
  • mletá sladká paprika
  • párky, kvalitní, pokrájené na kolečka
  • sůl a pepř, na ochucení
blank

Jak připravit frankfurtskou polévku, postup

  1. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle.
  2. Přisypeme papriku a mouku, zarestujeme.
  3. Pomalu přiléváme hovězí vývar, pilně mícháme.
  4. Přidáme kostičky brambor, česnek, osolíme a opepříme.
  5. Vaříme na mírném plamenu asi 15-20 minut do změknutí brambor.
  6. Mezitím si opečeme kolečka párků, které nakonec přidáme do polévky.

Příprava frankfurtské polévky je jednoduchá, polévka spadá do kategorie velmi snadné, zvládnou i začátečníci.

blank

Jaké párky do frankfurtské polévky?

Kupujte kvalitní vepřové párky.

Platí zlaté pravidlo – čím více obsahu masa, tím jsou párky kvalitnější. Obsah masa a složení párků hledejte na etiketě, výrobce má povinnost procentuální obsah masa v uzenině na etiketě uvádět.

blank

Jaký hrnec na polévku?

Já mám ráda raději méně nádobí, zato musí být kvalitní.

Před nějakou dobou jsem se zhlédla v litině, postupně vyměňuji letité hrnce za litinové fešáky. Co kus, to originál, svým rustikálním vzhledem připomínají staré časy. Navíc litina má pro vaření ideální předpoklady.

Kupuji si litinové hrnce smaltované, ty jsou nejobvyklejší. Chvilku trvá, než si vaření v litině osaháte, ale jakmile objevíte všechny případné záludnosti, nedáte litinu z ruky.

Polévky vařím v hrncích se silným dnem.

Každou polévku je totiž třeba předpřipravit, suroviny osmažit na dobrém tuku, nevhodit je jen tak halabala uvařit. Připravili byste se tak o spoustu chuti, kterou polévka může nabídnout.

blank

Polévka v litinovém hrnci

Proto jsem také pro přípravu frankfurtské polévky sáhla po mém litinovém hrnci, zvenčí s modrým smaltem, uvnitř s krémově bílým.

Cibulku na ní osmažím rovnoměrně, aniž by se připálila, to samé mouku a papriku, stačí si jen pohrát s teplotou plotýnky.

Litina má jeden příjemný bonus – můžete v ní rovnou servírovat na stůl. Litinový hrnec nejenom krásně vypadá, ale udrží také jídlo (polévku) dlouho teplé.

Frankfurtskou polévku podle tohoto receptu jsem vařila v litinovém hrnci o pr. 20 cm, na 1,2 l vývaru plus přidané ingredience je tahle velikost naprosto dostačující.

Litinové hrnce pro vaření polévek za sebe s klidným svědomím doporučuji.

recept na frankfurtskou polévku

Frankfurtská polévka podle Romana Vaňka

Chutná polévka s bramborami, česnekem a kolečky párků,která bude chutnat nejenom dospělým, ale i dětem.
4.60 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Pokud máme hovězí vývar na polévku v mrazáku, předem jej vyndáme, aby se rozmrazil. Máme-li v porci méně než 1,2 l vývaru, doředíme vodou.
  • Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky asi 2,5 x 2,5 cm.
  • V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme vepřové sádlo a zpěníme na něm cibulku, mícháme, až dostane zlatavý nádech.
  • Přidáme mouku, mícháme a asi minutu restujeme.
  • Přisypeme papriku a asi minutu mícháme, teplota nesmí být příliš vysoká, ať se paprika nepřipálí.
  • Po malých dávkách přiléváme vývar, pilně šleháme, aby se mouka rozpustila a nevytvořila hrudky. Trochu trpělivosti, prosím, nevylejte vývar do polévky naráz.
  • Přivedeme k varu, přidáme brambory, 2 lžičky soli, pepř a utřený česnek.
  • Teplotu stáhneme na minimum, přiklopíme pokličkou. Polévku necháme probublávat asi 15-20 minut, než jsou brambory měkké. Občas polévku promícháme.
  • Mezitím si na trošce sádla osmažíme párky, které jsme předtím nakrájeli na kolečka.
  • Osmažené párky vsypeme nakonec do polévky a ještě asi 2 minuty povaříme, aby do sebe frankfurtská polévka nasála chuť uzeniny.

Ještě pár slov k receptu:

Frankfurtskou polévku podáváme s čerstvým chlebem, chutná tak nejlépe.
Polévky podle tohoto receptu je zhruba na 4 vydatné porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Další polévky na našem blogu:

blank

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Frankfurtská polévka podle Romana Vaňka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/franfurktska-polevka-podle-romana-vanka/