• Domů  / 
  • Polévky
  •  /  Poctivá čočková polévka: jako od babičky

Znáte Kuchařku pro dceru? Nejrychlejší cesta, jak se naučit vařit! »

poctivá čočková polévka

Poctivá čočková polévka: jako od babičky

Čočková polévka se u nás tradičně podává 1. ledna, na Nový rok. Říkávalo se, že kolik zrníček čočky se v polévce napočítá, tolik peněz se v novém roce vydělá. Nevím, jak moc je tenhle přepočítávací poměr v dnešní době aktuální, a tak si pro jistotu čočkovku dáváme víckrát do roka.

Čočková polévka s párkem či uzeninou je na českých stolech stálicí. Je hustá a výživná, a v letních dnech poslouží jako plnohodnotný, zdravý oběd. Stačí k ní zakousnout tmavé pečivo, polévka zasytí a dodá potřebnou energii.

poctivá čočková polévka

Nejlepší čočková polévka? Každý má svůj recept

Tahle polévka by mohla spadnout do kategorie „z jednoho hrnce“, neboli eintopf. Receptů na nejlepší čočkovou polévku je bezpočet, a každý kuchař má svoje postupy a přísady, ze kterých ji připravuje. Dobrá zpráva je, že čočkovka snese hodně, a dá se jen sotva zkazit.

Oblíbená je klasická čočková polévka s párkem, který můžete beztrestně nahradit jinou uzeninou, vegetariáni si pochutnají na verzi bez slaniny, a i taková polévka bude chutnat skvěle. Čočka je vděčná, dá se skvěle kombinovat s kořenovou zeleninou a bylinkami, které její chuť báječně doplní a pozvednou.

Polévka se tradičně se připravuje z přebrané čočky namáčené den předem ve vodě, ale naštěstí je tu rychlejší varianta pro ty, kteří stále zápasí s časem: stačí si vzít k ruce předvařenou čočku, která je do 15 minut hotová. Příprava z předvařené čočky šetří výrazně čas, hotovou polévku můžete mít na stole do půl hodiny.

Vytisknout
čočková polévka od babičky

Poctivá čočková polévka: jako od babičky


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 30 min
  • Porce: 6

Popis

Rychlá, zdravá a chutná: to je poctivá čočková polévka, kterou uvaříte podle našeho receptu.


Ingredience

  • 250 g předvařená čočka
  • 2 brambory
  • 1 menší kořenovou petržel
  • 2 střední mrkve
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • kousek bulvy celeru
  • 125 g slaninové kostky (koupíte v Lidlu, nebo šunkové kostičky v Globusu), nebo 4 ks kvalitní párky
  • bujonová kostka (můžete vynechat)
  • lístky petržele na ozdobu
  • sůl, pepř, bobkový list
  • olej
  • jíška na zahuštění: 70 g másla + 60 g hladké mouky

Pracovní postup

  1. Očistíme zeleninu, mrkev nakrájíme silnější kolečka, petržel na slabší, celer na nudličky. Oloupeme cibuli a nakrájíme nahrubo. Oloupeme česnek a pokrájíme jej na kolečka.
  2. V kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme připravenou zeleninu a krátce restujeme. Zalijeme vodou (na 250 g zhruba 1,2 l vody – čtěte instrukce na obalu) a přidáme předvařenou čočku a bobkový list.
  3. Oškrábeme brambory, nakrájíme na kostky. Vhodíme do polévky. Přidáme případně bujonovou kostku (ale nemusíme, protože ze zeleniny budeme mít dobrý vývar).
  4. Přivedeme k varu a dále vaříme cca 15-20 minut, až jsou čočka i brambory měkké.
  5. Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme jíšku (zásmažku) a mícháme. Plotnu nechte nastavenou na střední plamen. Mícháme tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Vsypeme ji do klokotající polévky a ihned rozmícháme.
  6. Pánev po jíšce vytřeme suchým ubrouskem, rozehřejeme trochu oleje a osmažíme slaninové kostky (párky nakrájené na kolečka).
  7. Polévku dochutíme solí a pepřem, vyjmeme bobkový list, vmícháme uzeninu a podáváme. Na talíři dozdobíme snítky zelené petrželky.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte 5-6 porcí čočkové polévky.

Ohodnotit recept:

(4 hodnocení, průměr: 4,75 z 5)
Loading...

Čočková polévka: tipy, rady a zajímavosti

  • Osvědčilo se mi mít doma v lednici balení zeleniny na polévku. Najdete tam ze zeleniny vše, co na čočkovou polévku potřebujete, nemusíte tak kupovat každý kus zvlášť (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek).
  • Chcete-li si šplhnout a podat čočkovou polévku v trochu jiném kabátě, servírujte ji v bochníku chleba. Odřízněte vrchní část, vydlabejte střídku, nalijte do chlebové talíře polévku, vložte lžíci a přiklopte odříznutou kůrkou.
  • Polévku také připravíte z čočkové kaše, třeba na kyselo, která vám zbyla z předchozího dne. Stačí naředit vodou, ochutit a podávat s čerstvým pečivem.
  • Kluci v akci doporučují „po francouzsku“ podávat čočkovou polévku se zakysanou smetanou (nejlépe crème fraîche).
  • Tradiční a oblíbená je čočková polévka také v Turecku, kde se připravuje z červené čočky a s trochu jiným kořením, než ji známe my v Česku. Ve Španělsku zase do polévky místo kořenové zeleniny přidávají papriky a rajčata.
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>