Palačinkový dort – MlsnáVařečka.cz
palačinkový dort

Palačinkový dort

Je pravda, že hodně peču. Hlavně dorty. Jsme velká rodina a každou chvíli má někdo narozeniny, nebo je jiná příležitost k menší oslavě, případně se sejdeme jen tak posedět. A já téměř pokaždé připravuji dezert. To je také důvod, proč má můj muž chvilky, kdy dort nemůže ani vidět.

Když se blížila oslava jeho narozenin, musela jsem vyřešit, jaký dort mu upeču. On totiž žádný nechtěl, a pro mě je zase naprosto nemyslitelné, aby ode mě nějaký nedostal. A tak mě napadlo upéct mu něco, co miluje, a zároveň ho překvapit.

palačinkový dort

Pustila jsem se tedy do přípravy, a můj muž začal samozřejmě brblat. Jenže když se z toho vylouply palačinky, dostala jsem povolení. Pak zjistil, že je skládám do dortu, plácnul se do čela a… no zase začal brblat. Zkrátím to: výsledek ho strašně mile překvapil, všechno se snědlo do posledního drobku, a můj milý si od té doby o palačinkový dort řekl dokonce dvakrát úplně sám 😊

POZOR! Jsme velká rodina, a tak jsem tento palačinkový dort udělala z trojité dávky.

Vytisknout
recept na palačinkový dort

Palačinkový dort


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 1 hod 30 min
  • Celkový čas: 1 hod 30 min
  • Porce: 10

Popis

Netradiční narozeninový dort: vyskládaný z palačinek, s marmeládou a krémem z mascarpone.


Ingredience

Palačinky:

  • 350 g hladké mouky
  • 300 ml polotučného mléka
  • 300 ml pramenité vody (může být i jemně perlivá)
  • 20 g vanilkového cukru
  • 3 vejce
  • Špetka soli
  • Olej/přepuštěné máslo na pečení

Krém:

  • 250 g mascarpone
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 2-3 lžíce moučkového cukru (sle chuti)
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

1 sklenička třešňové nebo jiné marmelády (nejlépe domácí)

Ovoce na ozdobení


Pracovní postup

  1. Smícháme všechny sypké suroviny a postupně přidáme mléko, extrakt, vodu a vajíčka. Rozmícháme do hladkého těstíčka, které nebude hutné, ale ani vodové.
  2. Na rozpálenou nepřilnavou pánev mašlovačkou naneseme trošku rozpuštěného másla, nebo oleje. Jen v tenké vrstvě.
  3. Doprostřed nalejeme jednu malou naběračku palačinkového těsta a krouživým pohybem zápěstí těsto rozlejeme po celé ploše pánve.
  4. Na mírném plamenu pečeme dozlatova, většinou to je pár vteřin po tom, co zmatní povrch ještě nepečené strany palačinky. Nebo to poznáme tak, že nám palačinka začne klouzat po pánvi. Obrátíme pomocí špachtle (nebo vyhozením do vzduchu). A opečeme dozlatova i druhou stranu.
  5. Upečené palačinky skládáme na sebe na mělký talíř a necháme úplně vychladnout.
  6. Mascarpone špachtlí smícháme s cukrem, ale nešleháme, aby nezřídlo. V jiné míse vyšleháme šlehačku a opatrně ji vmícháme do mascarpone.
  7. Začneme skládat dort. Jednu palačinku pomažeme lžící marmelády, na ni položíme druhou palačinku a tu pomažeme 1-2 lžícemi krému. Potom opět palačinku, marmeládu, palačinku krém atd. Tento postup opakujeme do vypotřebování všech palačinek. Poslední by měla být palačinka s krémem.
  8. Na poslední palačinku dáme větší vrstvu krému a ozdobíme ovocem, případně zbylou marmeládou.

Poznámky k receptu

Náročnost: snadné, jen si dejte pozor na skládání dortu, viz můj tip pod receptem (lepší připravit si vícekrát 4 palačinky na sebe, dát do ledničky zatuhnout krém, a vše spojit dohromady až na konec).

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 4,33 z 5)
Loading...

příprava palačinkového dortumazání palačinek krémem

Palačinkový dort: jak na to – tipy a rady

  • Do mascrapone krému můžeme přidat i lemon curd. Lemon curd je citrónový krém, známý především v anglických zemích.
  • Palačinky je možné proložit i vanilkovým nebo čokoládovým pudingem nebo nutelou.

V případě, že budete dělat dort z více dávek, jako například já, tak si skládání palačinek na sebe rozdělte na části vždy po dávce. Kdybyste na sebe naskládali všechny palačinky, dort by Vám klouzal do strany a nedržel by. Je lepší udělat 1 dávku, nechat aspoň ½ hodiny vychladnout a ztuhnout krém, potom druhou atd.

recept na palačinkový dort

DOPORUČUJI: pánve na palačinky

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
majkl

Škoda práce a peněz , chuťově by to šlo , ale lepší jsou palačinky jen tak s tvarohem. Navíc se to kácelo atd.

Odpovědět
    Petra Bílá

    Dobrý den,
    je mi líto, že Vám dort nevyšel. Co se náplně týče, příště klidně můžete udělat tvarohovou (tvaroh s cukrem a vanilkovým extraktem například), tady se meze fantazii a chutím nekladou. Palačinkový dort jde také prokládat ovocem nebo vrstvami čokolády.
    A to, že se Vám dort kácel může mít na svědomí více faktorů. Moc palačinek, moc hrubé a těžké palačinky, nerovnoměrně natřená vrstva krému. Když děláte dort z pár palačinek, je to většinou v pořádku, ale jestli chcete pořádně vysoký dort, je lepší ho dělat na etapy. Třeba na dvakrát, kdy uděláte dva nižší dorty, dáte do lednice pořádně vychladit a až poté tyto dvě části nasadíte na sebe. Dort bude stabilnější, protože tekutina v krému se částečně vsákne do palačinek a tím se to celé zpevní.
    Věřím, že Vás tato zkušenost od palačinkového dortu neodradila a dáte mu ještě šanci.
    Ať se daří, Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: