Znáte Kuchařku pro dceru? Nejrychlejší cesta, jak se naučit vařit! »

správně vyšlehaný sníh z bílků

Jak vyšlehat pevný sníh z bílků

Nadýchaný piškot, laskonky, nebo bílková roláda z bezé hmoty. Při pečení našlehaný sníh potřebujeme každou chvilku. Sníh se do těsta přidává jako kypřicí složka, nebo tvoří samotný základ receptu (například dort Pavlova). Příprava není nijak složitá, ale jako vždy platí, je třeba naučit se pár fíglů a ty pak mít při šlehání bílků na paměti.

vaječný bílek
šlehání sněhu
přidání cukru do bílku sníh
  • 1
    Sníh se vždy lépe šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu. Nevadí dokonce, pokud vám bílky zbydou ze předchozího dne. Stačí je dát do ledničky a před šleháním nechat alespoň půl hodiny na kuchyňské lince.
  • 2
    Vezměte si k ruce dostatečně velkou nádobu (sníh 6-8x nabyde). Nádoba musí být zcela čistá, suchá a nejlépe odmaštěná. Nejlepší je s kulatým dnem, skleněná nebo nerezová, na plastové může být zbytkový mastný film, který šlehání sněhu ztíží. TIP: Vypláchněte nádobu před použitím trochou octa nebo citronové šťávy a vytřete do sucha.
  • 3
    Vše začíná správným oddělením bílku od žloutku. Nad nádobou opatrně rozklepněte vejce, abyste neroztrhli blánu, kterou je obalený žloutek. Žloutek opatrně přelejte z jedné půlky skořápky do druhé a nechte pomalu vytékat bílek dolů do nádoby. Takto si žloutek přelejte jednou dvakrát, až se maximum bílku oddělí do nádoby. V bílku nesmí být žádné kousky žloutku!
Vyzkoušejte také:
Makové pusinky ze šlehaných bílků
Kdo by neznal nadýchané pusinky! Pečou se, když zbydou bílky, pusinky se mlsají jen tak, nebo se jimi zdobí dorty[...]
šlehání sněhu
vyšlehaný sníh z bílků
  • 4
    Vezměte si k ruce elektrický šlehač, ubezpečte se, že metly jsou dokolane čisté a suché, a zapněte jej na nízké otáčky. Do sněhu vsypte špetku soli a začněte šlehat. Zhruba po 3 minutách se v bílcích začnou tvořit bublinky, budou však stále polotekuté. V tento moment nasypte do základu budoucího sněhu lžíci pískového cukru, a zapněte šlehač na střední otáčky.
  • 5
    Po dalších 2 minutách přisypte další lžíci cukru a šlehejte. Další 2 minuty, další lžíce cukru, zvyšte otáčky na maximum a šlehejte další 2-3 minuty.
  • 6
    Výsledkem by měla být lesklá, tuhá pěna; když vyndáte ze sněhu metlu, tvoří se na ní špičky. Vypněte šlehač, abyste sníh nepřešlehali.

Takto vyšlehaný sníh je velmi pevný, perfektně drží tvar, i když ho vyklopíte z nádoby.

Proč potřebujeme při pečení sníh?

Šleháním bílku v něm vznikají vzduchové bublinky, které při pečení pozvednou, nakypří těsto, aniž byste potřebovali prášek do pečiva. Bublinky časem praskají, proto se sníh vyšlehává až na konci přípravy těsta, navíc do něj vmíchává ručně, nejlépe stěrkou, a to lehkým obracením.

správně vyšlehaný sníh z bílků

Co se může pokazit?

  • V odděleném bílku budou zbytky žloutku.
  • Místo cukru písek použijete moučku. To je chyba, protože právě krystalky v pískovém cukru pomáhají našlehat dostatečně sníh. Cukr vsypávejte postupně, nikoliv najednou!
  • Sníh našleháte a necháte ho stát. Po čase vám zřídne. To je chyba! Sníh se šlehá až na konci přípravy těsta, lehce se do něj vmíchává a dává okamžitě péct do rozehřáté trouby.
  • Pokud potřebujete sníh na slané pečení, cukr samozřejmě nepřidávejte. Pak pomůže zmíněná špetka soli, jejíž krystalky mají podobný účinek, jako pískový cukr.

TIP: Když vám zbydou bílky, zkuste báječnou kakaovou roládu.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

  • […] Tipy a rady hospodyňkámJak upéct dort: postup krok za krokem pro začátečníkyLitinové nádobí: návrat ke kořenůmOlomoucké tvarůžky: české voňavé zlatoMáslo v kuchyni: užitečné tipyJak vyšlehat pevný sníh z bílků […]


  • >