Kecaný koláč na plech » MlsnáVařečka.cz
kecaný koláč na plech

Kecaný koláč na plech

Na kecaný koláč by si moje mamka mohla hodit copyright. Peče ho, co si pamatuju, dokonce na něj mám vzpomínku starou dobrých 30 let.

Jako malá holka jsem s bandou sestřenic a bratranců trávila léto u babičky. Nejstarší z bratranců si tam tenkrát přivezl slečnu, byla ze Slovenska a jmenovala se Inka. Máma zrovna upekla dva plechy kecaného koláče a dala je chladnout do koupelny na dno vany. Seděla jsem v obýváku a četla si, když do místnosti vlítla naše zamilovaná dvojka; Inka nejdřív, bratranec v závěsu. Asi mu něco provedla, protože vyhrožoval, že ji strčí do vany a vykoupe ji tam i s oblečením. A táhnul ji do koupelny. Pak už jsem jenom slyšela, jak Inka vřeští vysokým hláskem: „Nie, nie, tu sú koláčiky, tu sú koláčiky!“ Její zpěvavou slovenštinu mám v hlavě dodnes, musím se tomu smát, také asi proto, že všechno dobře dopadlo a Inka nám nakonec kecaný koláč nerozsedla.

Na počest vzpomínce dneska recept na kecaný koláč zveřejňuji. A proč kecaný? Protože na těsto se „nakecají“ tři druhy nádivek: maková, tvarohová a povidlová. Každý mlsoun si tak přijde na své.

Vytisknout
kecaný koláč recept

Kecaný koláč na plech


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 30 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 1 hodina

Popis

Kecaný koláč z kynutého těsta na jeden plech – s makovou a tvarohovou nádivkou a švestkovými povidly.


Ingredience

Kynuté těsto:

  • 200 g polohrubá mouka
  • 200 g špaldová hladká mouka
  • 50 g cukr písek
  • citronová kůra z ½ citronu
  • vanilka (extrakt, pasta nebo vanilkový cukr)
  • 2 žloutky
  • 200 ml mléko
  • 20 g droždí
  • 100 g rozpuštěné máslo
  • špetka soli

Maková nádivka:

  • 150 g mletý mák
  • 100 g cukr
  • 180 ml mléko
  • volitelně lžíce rumu

Tvarohová nádivka:

  • 400 g tučný tvaroh
  • 100 g cukr
  • trochu vanilky na ochucení

Švestková povidla

Na drobenku:

  • 50 g másla
  • 50 g cukru
  • 80 g mouky

Pracovní postup

  1. Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Z cukru odměříme jednu lžíci a zamícháme ji v ohřátém mléce, rozdrobíme dovnitř droždí. V teple necháme vzejít kvásek.
  2. Máslo rozehřejeme, aby bylo vlahé, nikoliv horké.
  3. Do mísy nasypeme obě mouky, přidáme špetku soli, cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku.
  4. Uprostřed uděláme důlek, vyklepneme žloutky, přilijeme máslo, které promícháme se žloutky. Nakonec přidáme vzešlý kvásek.
  5. Těsto vytlučeme vařečkou, až se začnou dělat bubliny, případně na zpracování použijeme kuchyňský robot. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto na teplém místě asi 45 minut kynout. Zhruba v polovině kynutí můžeme srazit vařečkou, podpoříme tím kynutí.
  6. Mezitím, co těsto kyne, připravíme si nádivky: Na makovou svaříme mák s cukrem a mlékem, chvíli na mírném plameni necháme vařit. Ochutíme rumem a dáme chladnout. Na tvarohovou nádivku umícháme dva tvarohy s moučkovým cukrem. Povidla zkontrolujeme, aby nebyla příliš tuhá a dala se dobře „kecat“ na koláč.
  7. Plech vymažeme máslem a prsty na něj rozprostřeme vykynuté těsto. Okraje mírně zvedneme.
  8. Pomocí dvou lžiček nabíráme náplň a klademe ji cik cak na těsto. Je jedno, v jakém pořadí, ale nejprve vždy spotřebujte jeden typ nádivky, pak začněte s dalším.
  9. Připravíme si drobenku a posypeme jí povrch koláče.
  10. Připravený kecaný koláč dáme péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 170 °C (bez horkovzdušeného ohřevu).

Poznámky k receptu

Množství: koláč na jeden plech. Příprava: 30 min + 45 min kynutí + 30 min pečení

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 4,50 z 5)
Loading…

kecaný koláč na plech

Kecaný koláč: tipy a rady

  • Makovou nádivku si připravte nejdříve, hned, jakmile dáte kynout těsto. Nádivka potřebuje vychladnout, abyste ji mohli na těsto poklást.
  • Tvaroh použijte tučný. Nikoliv odtučněné NIC, co nemá žádnou chuť. Kalorií moc neušetříte, zato na koláči si o dost míň pochutnáte. Prakticky všichni, kdo v kuchyni něco znamenají a mají k vaření co říct, z nízkotučných potravin jídlo nepřipravují. Nevěříte? Googlete 🙂
  • Švestková povidla asi koupíte v obchodě (myslím tím, že málokdo bude mít ve špajzce svoje domácí). Když se poštěstí, jdou povidla hezky roztírat. Někdy jsou však povidla hodně tuhá a pro „kecání“ nevhodná. Co s tím? Dejte povidla do kastrůlku, přidejte trochu vody a na mírném ohni ohřívejte, než povolí a změknou. Chvíli to trvá, mějte trpělivost – urychlit to jde v mikrovlnce, opatrně vyzkoušejte. Povidla také můžete dochutit lžící dvěma tuzemského rumu a trochou skořice.
  • Pokecat koláč nádivkami dá práci, nejlépe si mi osvědčilo pracovat se dvěma lžičkami – levou naberu nádivku z misky a pravou ji ze lžíce shrnu na místo na koláči.
  • Mamka kecaný koláč dělá od oka. Jediné, co si váží, je mouka. Vím, že mi vždycky říkala, že na klasický plech dělá kynuté těsto ze 400 g mouky. Kdo chce koláč s fakt tenounkou vrstvou těsta, může dávku mouky snížit až na 375 g (tak to mají např. receptu na kecaný koláč Kluci v akci).
  • Sama se snažím při pečení propašovat trochu zdravější suroviny. Doma mám vždycky špaldovou celozrnnou mouku, kterou míchám s běžnou bílou pšeničnou.
  • Máslo rozehřívám buď ve vodní lázni, nebo v mikrovlnce. Ostřílení vlci si troufnou rozehřát máslo v rendlíku přímo na sporáku, ale pak se musí hlídat, aby nebylo příliš horké – mohlo by „zabít“ vzešlý kvásek.
  • Základní drobenka na koláč se dělá v poměru 2:1:1 – dva díly mouky, jeden díl cukr písku, jeden díl másla. Taková drobenka je sušší, dobře se hodí na ovocné koláče, které drobenku nasáknou. Na kecaný koláč doporučuji žmolku mastnější, tedy více másla. Drobenka se připravuje pomocí špiček prstů, kdy se zpracuje ve „žmolky“. Místo klasického cukru občas dávám třtinový, žmolenka je chuťově výraznější.

kecaný koláč recept

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: