marcipánová štóla

Marcipánová štóla

Marcipánová štóla je něco jako německá vánočka. Jedni ji milují, druzí jí naopak nemůžou přijít na chuť. Stejně tak je to u nás. Sama ji zrovna nemusím, ale manžel ji miluje, a Vánocům bez štóly by u nás prostě vždycky něco chybělo. Proto se štóla na našem vánočním stole objevuje pravidelně.

Už několik let štólu nekupuju, ale peču podle receptu, který vám zde předkládám. Recept se mi osvědčil, ale pamatujte, musíte ji připravit dostatečně předem, protože štóla se musí pořádně odležet. Chce to minimálně 2 týdny, ale vydrží i měsíc, teda, jestli ji do té doby nesníte.

vánoční štóla

Marcipánová štóla

Vánoční marcipánová štóla – provoní vaše Vánoce! Vyzkoušený, osvědčený recept, doporučuji.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 3 hours
Porce: 10
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 120 g ROZINKY
  • 25 g citrónové kandované kůry
  • 25 g pomerančové kandované kůry
  • 25 g kandovaných višní nasekaných na menší kousky
  • 2 lžíce RUM (tuzemského)
  • 20 g čerstvé droždí
  • 65 g cukr krupice
  • 75 ml MLÉKO
  • 250 g polohrubá mouka
  • 1 ks vejce + 1 žloutek
  • 100 g MÁSLO (+ na vymazání plechu)
  • ½ lžička citronová kůra
  • SŮL
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 50 g MANDLE LOUPANÉ (sekané)
  • 75 g marcipán
  • 2 lžíce griotka
  • moučkový cukr na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozinky přelijeme vařící vodou, necháme okapat a smícháme s ostatním kandovaným ovocem. Zalijeme rumem a dobře promícháme. Necháme macerovat asi 2-3 hodiny a občas promícháme.
  • V míse smícháme droždí s trochou cukru a vlažným mlékem. Necháme vzejít kvásek. Poté přimícháme zbytek cukru, přesátou mouku, vejce a žloutek. Poté přidáme 100 g změklého másla, citrónovou kůru, sůl a vanilkový extrakt. Vypracujeme hladké těsto, nejlépe v robotu, který nám ušetří těžkou práci. Nakonec přidáme rozinkovou směs i s rumem. Necháme kynout 40-60 minut.
  • Kdo má rád ostrůvek marcipánu uprostřed štóly, ten smíchá griotku s marcipánem do konzistence hutnější pasty.
  • Kynuté těsto vyválíme do obdélníku. Doprostřed položíme kousky marcipánu (nebo váleček, jestli nám ho povedlo vytvarovat) a posypeme mandlemi. Těsto složíme na třetiny. Tzn, delší stranu těsta přeložíme přes marcipánový pruh a druhou stranu přeložíme navrch. V případě, že marcipán dávat nebudeme, je postup stejný, jen bez něj.
  • Štólu překryjeme čistou utěrkou a necháme na plechu ještě asi 20 minut kynout. Troubu si mezitím předehřejeme na 180°C.
  • Štólu pečeme dozlatova asi 45-60 minut. Ještě teplou štólu potřeme zbytkem másla, které jsme si rozpustili, a bohatě pocukrujeme. Po vychlazení pevně zabalíme do alobalu a necháme odležet.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto receptu upečete 1 vánoční marcipánovou štólu. U nás se peče z dvojité dávky, proto mám na fotkách štóly dvě.
1 hod příprava + 1 hod kynutí + 1 hod pečení
Náročnost: střední
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

suroviny na vánoční štolupečení vánoční štolyvánoční marcipánová štolamarcipánová štóla

Vánoční marcipánová štóla: tipy a rady

  • Kandované ovoce si můžete koupit na váhu každé zvlášť, nebo si pořídit již nakrájenou směs. Před Vánocemi je jich v supermarketech v oddělení surovin na pečení hodně. Nevadí, když složení ovoce bude trošku jiné.
  • Když by se vám těsto zdálo moc tuhé, přidejte trochu mléka. Čím lehčí těsto bude, tím líp a jestli bude trošku lepit vůbec nevadí, stačí potom použít trošku víc mouky při válení.
  • V případě, že štólu nesníte, můžete ji nakrájenou uložit do mrazáku na později. Když ji necháte volně rozmrazit, bude jako čerstvá.
O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

3comments
Miřenka

Dobrý den,
tohle je spíš dodatek/pozorování pro někoho, kdo by recept chtěl zkoušet.

Možná budete potřebovat o něco víc mouky, já jsem po přidání množství podle receptu měla těsto ještě hooodně mokré, takže jsem ještě tak dvě lžíce přidala a pořád dost lepilo (ale už se s ním dalo pracovat)

A dávejte si při pečení bacha, já jsem slepě věřila času 45 minut a už to bylo moc. Ne že by štóla byla na uhel a nepoživatelná, ale kdybych ji vytáhla tak o 5 minut dřív, bylo by to lepší.

Jo a splašit samotné kandované třešně v klasickém supermarketu je prakticky nemožné (což je škoda, protože jsou moc dobré), takže doporučuju hledat někde, kde se na to specializují.

Každopádně děkuji za podrobný recept, tohle byl můj úplně první pokus s kynutým těstem a hodně jsem se při tom naučila.

Odpovědět
markyta

Jak dlouho má být tato štola v alobalu – odleželá, než se dá konzumovat?

Odpovědět
    Jana Russková

    Dobrý den, Markyto.
    Teoreticky můžete konzumovat štolu hned po upečení, ale připravíte se o tu správnou chuť. Možná vám ani nebude chutnat a bude vám připadat vysušená. Tím, že necháte štolu odležet se v ní nejenže rozvninou chutě, ale především zvláční. Je to jako když pečete perníčky, také je musíte nechat odležet, aby byly jako ty od maminky 🙂 Samozřejmě záleží kde, je necháváte odležet. Ideální je chladné, spíše vlhké místo.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Marcipánová štóla, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/marcipanova-stola/