Polévka z jehněčího krku
Pokud se dostanete k jehněčím kostem, není nic lepšího než z nich uvařit polévku; stačí přidat kousek masa z jehněčího krku. Vyzkoušet můžete třeba tuhle polévku s čerstvým zázvorem. Pro pikantní chuť přidejte chilli papričku a nakonec čerstvý koriandr, který polévku nádherně rozvoní.
Polévka je jednoduchá, jediné, co potřebujete, je čas na pozvolné vaření, aby se do jehněčího vývaru uvolnily všechny báječné chutě, které jehněčí i zelenina nabízejí. Polévka je ideální pro chladné zimní dny, díky pikantnímu koření krásně prohřeje.
Polévka z jehněčího krku
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 400 g jehněčí krk
- jehněčí kosti
- 3 ks BRAMBORY (středně velké)
- PŘEPUŠTĚNÉ MÁSLO GHÍ (nebo sádlo)
- 1 ks MRKEV
- 1 ks BOBKOVÝ LIST
- 10 kuličky černý pepř
- 3 stroužek ČESNEK
- 1 ks CIBULE
- 5 kuličky koriandr
- 4 kuličky nové koření
- 1 ks řapík řapíkatého celeru
- 30 g čerstvý zázvor
- 2 chilli papričky
- SŮL
- nať čerstvého koriandru
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si vyšší polévkový hrnec, ideálně se silnějším dnem.
- Jehněčí krk i kosti očistíme a vložíme do hrnce.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.
- Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, česnek zbavíme slupky a nasekáme.
- Na pánvi rozpálíme sádlo nebo přepuštěné máslo a vhodíme klínky cibule, krátce orestujeme.
- Poté přidáme zázvor, česnek, chilli papričky, pepř, koriandr, nové koření a bobkový list. Jakmile se směs rozvoní, přidáme ji do hrnce k jehněčímu masu.
- Zalijeme dostatečným množstvím studené vody, osolíme a vaříme na mírném plamenu doměkka.
- Jakmile je maso měkké, vývar slijeme do jiného hrnce, a přidáme do něj brambory, mrkev a řapíkatý celer, nakrájené na kousky. Uvaříme doměkka.
- Jehněčí obereme a vrátíme do polévky.
- Dochutíme natí čerstvého koriandru, který polévku krásně provoní.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Extra tip pro silný jehněčí vývar:
Jehněčí maso můžete před vařením krátce orestovat na rozpáleném oleji, maso se zatáhne a získá ještě lepší chuť.