krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo z Mříčné

Můj táta pochází z Podkrkonoší. Přesněji řečeno z vesničky Mříčná, která leží kousek od Jilemnice. Táta už mezi námi bohužel nějaký ten rok není, ale před pár lety bráchu napadlo, že bychom se mohli poohlédnout po našich předcích z jeho strany. A od té doby do Mříčné jezdíme pravidelně.

Při naší poslední návštěvě jsme od tátovy sestřenice, Vlastičky, dostali kvásek na kyselo. Vzpomněla jsem si, jak táta tuhle navinulou polévku vařil, a taky na báječnou chuť hub a smažených vajec, které jsou pro kyselo typické. A tak jsem si ke kvásku vyprosila i recept. Tady je:

krkonošské kyselo

Krkonošské kyselo z Mříčné

Kyselo: tradiční polévka z Krkonoší. Při poslední návštěvě Mříčné, podhorské vesničky, odkud pochází moje rodina, jsem dostala kvásek. Vyprosila jsem si k němu recept na krkonošské kyselo, o který se s vámi ráda podělím.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 8
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 100 g kvásku (nebo si jej připravíme)
  • 1,5 l vody
  • 25 g sušených hub (nebo 250 g čerstvých)
  • 250 g BRAMBORY
  • SŮL (pepř, drcený kmín)
  • 8 vajec
  • 2 CIBULE
  • MÁSLO

PRACOVNÍ POSTUP

  • Pokud máme kvásek koupený, rozmícháme ho ve 2 dcl vlažné vody den předem a necháme stát v teple.
  • Sušené houby namočíme do studené vody na 30 minut.
  • Poté dáme hrnec na plotnu, osolíme, opepříme a okmínujeme, přidáme kvásek, rozmícháme a přivedeme k varu.
  • Průběžně mícháme, aby se kvásek nepřichytil ke dnu. Vaříme na mírném plamenu asi půl hodiny, než polévka zhoustne a kvásek zesklovatí.
  • Dáme vařit brambory ve slupce.
  • Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme najemno a necháme ji na másle lehce zezlátnout. Přidáme ji do polévky.
  • Na másle umícháme 8 vajec a přidáme k polévce.
  • Uvařené brambory oloupeme, rozčtvrtíme, vložíme na talíř, zalijeme polévkou a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

TIP: Do polévky přidávám 2 přírodní bujony (zeleninový nebo kuřecí, bez jakýchkoliv chemických dochucovadel), pro lepší chuť.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

krkonošské kyselo

Co je kyselo?

Kyselo je polévka zahuštěná chlebovým žitným kváskem, vařila se hlavně v Krkonoší. Základem jsou houby a chlebový kvásek.

Jak založit kvásek?

Ve 2 dcl vlažné vody rozmícháme 4 lžíce žitné mouky, přidáme ½ nastrouhané cibule, přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple vzejít. Obvykle to trvá kolem tří dnů. Dnes, když budete mít štěstí, koupíte vzešlý kvásek v pekařství.

Krkonošské kyselo: tipy a rady

  • Vedli jsme debatu, jestli smažit vejce na cibulce nebo cibulku osmažit zvlášť. Náš táta dělával cibulku zvlášť 😊, a tak jsem se přiklonila k této verzi. Cibulku nechte jen zesklovatět, jakmile by zhořkla (usmažená přespříliš), kyselo by nebylo dobré.
  • Také jsme řešili, jestli dát brambory vařit do polévky nebo zvlášť ve slupce. Tady se většina shodla: brambory se vaří extra, loupou se až před podáváním polévky.
  • Kyselo má mnoho obměn, někde se do něj přidává i smetana. Kdo chce ostřejší chuť, přidává ocet, ačkoliv podle mě je díky kvásku kyselo „kyselé“ dost.

TIP: chuť na jinou polévku? Zkuste třeba čočkovou jako od babičky.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Krkonošské kyselo z Mříčné, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/krkonosske-kyselo-z-mricne/