Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky

domácí hovězí vývar

Poctivý hovězí vývar má výbornou chuť, úžasně voní a v období chřipek a nachlazení má téměř zázračné léčivé účinky.

U nás v rodině se hovězí vývar často podává také k večeři. Drožďové knedlíčky jsou česká klasika, recept na ně mám od babičky, polévku skvěle chuťově doplňují.

Vytisknout
recept na hovězí polévku

Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Hotovo za: 3 h
  • Celkový čas: 3 h
  • Porce: 6

Popis

Výborný hovězí vývar, nejenom že skvěle chutná, ale v době chřipek a nachlazení má také léčivé účinky.


Ingredience

  • 500 g hovězí žebra
  • 1 cibule
  • 100 g celeru (asi 1/4 celeru)
  • 100 g mrkve (asi 2 střední mrkve)
  • 100 g petržele
  • několik kuliček černého pepře
  • několik kuliček nového koření
  • bobkový list
  • snítka zelené petrželky
  • 3 stroužky česneku
  • sůl dle chuti
  • libeček
  • polévkové vaječné nudle (domácí/kupované)
  • nastrouhaná/nakrájená kořenová zelenina do hotového vývaru dle potřeby  (mrkev, celer, petržel)

Na droždové knedlíčky:

  • 1 balíček čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • majoránka
  • pepř
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • strouhanka na zahuštění

Pracovní postup

  1. Hovězí žebro opláchneme a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou (asi 2 litry studené vody) a v osolené vodě přivedeme k varu.
  2. Přidáme koření i nakrájenou zeleninu, přiklopíme pokličkou, která neuzavírá hrnec neprodyšně, protože polévka potřebuje otvor k „dýchání“.
  3. Stáhneme teplotu plotýnky na minimum a vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem (táhnout).
  4. Během vaření vývar hlídáme, aby zůstal čistý, a sbíráme vznikající vysráženou bílkovinu naběračkou.
  5. Vývar scedíme, maso obereme a přidáme do vývaru.
  6. Připravíme si čerstvou kořenovou zeleninu, kterou přidáme do polévky a krátce povaříme, jen tak, aby změkla. Osolíme a přidáme libeček na dochucení polévky.

Drožďové knedlíčky:

  1. V kastrůlku si na oleji rozpustíme čerstvé droždí (droždí rozdrobíme do vlažného oleje a pomalu mícháme), vzniklou směs nalijeme do misky. Necháme chvilku vychladnout a přidáme vejce, majoránku, pepř, sůl a česnek. Celou směs zahustíme strouhankou – směs by měla mít takovou konzistenci, aby z ní šly tvarovat kulaté knedlíčky. Správné těsto je nelepivé a nedrobí se. Já používám k promíchání těsta vidličku.
  2. Knedlíčky dejte vařit do vývaru až nakonec. Knedlíčky jsou uvařené, když vyplavou na povrch.
  3. Nudle do polévky uvařte zvlášť, aby se vývar nezakalil. Nudle se vaří cca 5-8 minut.

Ohodnotit recept:

(8 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

co na hovězí vývar

Domácí hovězí vývar: tipy a rady

  • Vývar slouží jako základ do nejrůznějších omáček a sosů.
  • Přebytečný čistý vývar můžeme uchovat po jeho částečném odvaření a to tak, že ho zmrazíme v kostkovém tvořítku na led. Získáme tím výborný domácí „masox“ bez chemie.
hovězí vývar s drožďovými knedlíčky
O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hovězí vývar s drožďovými knedlíčky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hovezi-vyvar-s-drozdovymi-knedlicky/