Mrkvový krém
Když máte doma děti v pubertě, pak, viděno jejich pohledem, nepatří mrkev mezi suroviny, ze kterých se dá uvařit něco echt dobrého. Naštěstí existují recepty, které tyto mýty boří, čehož jasným důkazem je talíř vylízaný do čista.
A právě jedním z takových zázraků je mrkvový krém. Záměrně píšu krém, protože polévka (a nic proti ní, naopak) by zcela nevystihovala chuť a především konzistenci, kterou podle mého receptu získáte.
Pokud vám mrkev stále přijde nudná, prozdradím vám tajnou ingredienci, která mrkvový krém zvedne do nebeských výšin: je jí kousíček čerstvého zázvoru.
Mrkvový krém – benefity pro vás
- mega zdravé
- super jednoduché
- úspěch zaručen: chutná babičkám i nejmenším strávníkům
A tady je recept:
Vytisknout
Mrkvový krém
-
Příprava: 40 min
-
Celkový čas: 40 min
-
Porce: 6
-
Kategorie: polévky
Popis
Báječně chutný mrkvový krém, zjemněný řeckým jogurtem, korunovaný kouskem čerstvého zázvoru.
Ingredience
- 6 mrkví
- 1 větší brambora
- 1 menší kořen petržele
- 2 střední cibule
- lžíce oleje
- 1,5 l vývaru
- řecký jogurt
- malý kousek čerstvého zázvoru
- snítky petrželky
- pepř, sůl
Pracovní postup
- v hrnci rozehřejte lžíci oleje
- cibuli oloupejte, mrkev a petržel oškrábejte a vše nakrájejte na hrubé kusy
- krátce opečte na oleji, zalejte zhruba 1,5 l vývaru
- přidejte oškrábanou, na kostky nakrájenou bramboru a vařte cca 20 minut
- přidejte zázvor a vařte dalších 5 minut
- osolte podle chuti
- rozmixujte ponorným mixérem
- na talíři dozdobte řeckým jogurtem, snítky petržele a čerstvě namletým pepřem
- podle chuti zakápněte olivovým olejem
Poznámky k receptu
- Použijte polévkový hrnec s dvojitým dnem, zelenina půjde lépe opéct a nepřichytí se.
- Nemáte-li připravený domácí vývar, vhoďte do polévky 2 bujóny v kostce. Vybírejte takové, které neobsahují žádná umělá dochucovadla.
- Pokud máte dostatečně velkou nádobu u stolního mixéru (já například používám Smoothie Perfect Vitality od G21), použijte ten. Dostatečně výkonný stolní mixér vyšlehá krém rychle a důkladně.
- Chcete-li mrkvový krém sytější, můžete před servírováním přidat na sucho osmažené kostky pečiva.
- Jestliže nemáte řecký jogurt, použijte zakysanou smetanu.