Jablko-banánové muffiny
Odborníci doporučují konzumovat denně ovoce a zeleninu. Pochopitelně čerstvé ovoce a zelenina je nejlepší. Občas se však stane, že nám doma zůstanou jablka, banány či jiné ovoce, které se už netváří čerstvě. Vyhodit je to škoda, ale chuť na to nemáme.
Pak je tady možnost, použít takové ovoce do moučníků. Výhodou je i přírodní oslazení daného pokrmu. Takový moučník má nejen jinou a zajímavou chuť, ale je i mnohem zdravější. Dnes si společně upečeme muffiny, kde nám těsto osladí jablíčko a banány. Výhodu tohoto moučníku je i vyšší obsah vlákniny. Navíc je velmi snadný a zabere vám tak 15 minut přípravy těsta a 35-40 minut pečení. Z uvedeného množství mi vyšlo 12 muffinů.
Recept na jablko-banánové muffiny:
Jablko-banánové muffiny
INGREDIENCE
- 1 vejce
- 2 banány (do těsta)
- 1 banán (na ozdobu)
- 1 kávová lžíce skořice
- 1 kávová lžíce vanilkové pasty
- 80 g ovesných vloček (do těsta)
- 1 hrst ovesných vloček (na posyp)
- 30 g hladké špaldová mouka
- 1 kávová lžíce kypřicího prášku do pečiva
- 1 sklenička rostlinné mléko (dle potřeby)
- Olej ve spreji (slunečnicový, kokosový nebo olivový)
PRACOVNÍ POSTUP
- V mixéru si rozmixujeme na kaši dva banány a jablko (nebo jablkové pyré).
- Přidáme vejce a šleháme do pěny.
- Následně přidáme skořici a vanilkovou pastu.
- V míse smícháme sypkou směs: vločky, mouku a kypřící prášek do pečiva.
- Postupně přidáváme do těsta sypkou směs a zároveň doléváme mléko podle potřeby (hustoty těsta).
- Formu na muffiny si vystříkáme olejem (nebo použijeme papírové či silikonové formičky).
- Těsto dáme do formiček (já si těsto dám do sáčku s ustřiženým rožkem a plním do formiček).
- Na těsto ještě navrstvíme poslední banán, kterýsi nakrájíme na malé kousky.
- Nahoru ještě uděláme posyp z ovesných vloček, které lehce zastříkneme olejem (místo vloček jsou vynikající i drcené ořechy).
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170stupňů/35 až 40 minut.
Ještě pár slov k receptu:
Mohly by se vám líbit také tyhle recepty:
- Honzovy koblížky s marmeládou
- Slovenské pampúšiky
- Kynutý koláč s lesním ovocem
- Thajské palačinky Roti
- Hrníčková bábovka