domácí mini koblížky s marmeládou

Honzovy koblížky s marmeládou

Mám doma 15letého syna Honzu, a kdybych ho měla poslat do světa, asi by si s sebou neupekl buchty, ale usmažil koblížky. Teď o víkendu trénoval, koblížky se mu povedly skvěle, dlouho se na stole neohřály.

TIP: Koblížky jsme plnili marmeládou po usmažení, dobře to jde touto STŘÍKAČKOU.

Pokud i vy občas uvažujete, že byste vaše (pubertální) dítko vyslali za brány domovského přístavu, aby si uvědomilo, o čem ten svět je, přikládám recept na koblížky. Určitě se bude hodit, jen doporučuji péct z dvojnásobné dávky.

Recept sepsal sám syn, nechávám jeho styl a pouze opravuji gramatické chybky. Ať vám Honzovy koblížky chutnají!

mini koblížky recept

Honzovy koblížky s marmeládou

Domácí Honzovy koblížky, plněné marmeládou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 40 min
Porce: 25
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Ozařte mléko se lžící cukru v mikrovlnce, až je vlažné, a nadrobte do něj droždí. Nechte nakvasit.
  • Nasypte mouku do velké mísy (těsto má tendenci se masivně rozrůstat) a vlijte doprostřed žloutky. (Při rozbíjení vajec si žádné nenechte upadnout na zem, špatně se uklízí – vlastní zkušenost ;). Přidejte cukr, kvásek, špetku soli, citronovou kůru a pro všechny piráty tam venku rum.
  • Dejte si rozpustit máslo na plotně, nesmí být horké! Nalijte ho do směsi. Vše promíchejte, a poté pomocí vařečky vybouchejte těsto, až se nebude lepit na vařečku. Ručně to dá docela práci, bicepsy si přijdou na své.
  • Nechte těsto kynout v teple, nikoliv vedru (pro lidi na Sahaře mám špatnou právu: máte smůlu). Když se těsto bude chtít vydat na průzkum z mísy, přestěhujte ho do větší.
  • Z vykynutého těsta odždibujte kousky a zahrajte si na chrobáka. Vykoulejte kuličku v rukách mezi dlaněmi, aby měla správný tvar a velikost. Všechny musí být stejně velké, takže si dejte záležet. Pozor, po vložení koblížku do rozehřátého oleje koblížek nabyde na objemu téměř na dvojnásobek. Opakujte bilionkrát, dokud vám těsto nedojde.
  • Rozehřejte olej na střední teplotu a vložte první várku koblih. Otáčet je skoro nemusíte, mršky se v průběhu smažení otáčejí samy. Po usmažení je vyndejte z hrnce. Opakujte, dokud nebudete mít hotovo.
  • Připravte si stříkačku. Operace může začít. Naládujte stříkačku marmeládou, do koblížku vpíchněte dírku a vstříkněte marmeládu. Anestesie není nutná, Česká lékařská komora se však od tohoto zákroku distancuje.
  • Jakmile budete mít naplněno, posypte moučkovým cukrem podle chuti. Zabalte koblížky do ranečku a hurá do světa!

Ještě pár slov k receptu:

Z množství usmažíte asi 25-30 koblížků. Příprava 20 min, 1 hod kynutí, smažení a plnění marmeládou 40 min.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

smažení koblížků

Koblížky jsme plnili až usmažené, konkrétně touto plničkou, ale dobře to jde například stříkačkou TESCOMA.

Plnění koblížků

koblížky příprava

Honzovy domácí koblížky: tipy a rady

  • Použijte marmeládu, ve které nejsou kousky ovoce. Mohly by ucpat špičku stříkačky, kterou koblížky plníte. Pokud máte domácí marmeládu, berte ji k plnění! S domácí chutnají koblihy vždy nejlépe.
  • Koblihy se smažily v litinovém hrnci s nízkým okrajem, doporučuji!
  • Z dávky 500 g mouky usmažíte asi 25-30 koblížků.
  • Koblížky se plní až po usmažení. Nejlépe to jde speciální PLNIČKOU, která je k tomu určená.
  • Recept je inspirovaný Apetitonline.cz, najdete ho ZDE.

mini koblížky recept

TIP: Zkuste také náš další recept na DOMÁCÍ MINI DONUTY

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Honzovy koblížky s marmeládou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/honzovy-koblizky-s-marmeladou/