Kynutý koláč s lesním ovocem

koláč s lesním ovocem

Léto je tu a s ním i nová úroda ovoce. Jestli potřebujete vyklidit mrazák a využít zamražené ovoce z minulého roku, vsaďte na kynuté koláče.

Jemně kyselá chuť lesního ovoce a rybízu se perfektně hodí k vláčnému voňavému těstu. Kynuté těsto je stejné jako na klasický domažlický koláč s tvarohem, mákem nebo povidly.

TIP: Vadí vám nakupovat ovoce v jednorázových mikroténových pytlíkách? Zkuste něco jiného: EKO NÁKUPNÍ SÁČKY NA OVOCE A ZELENINU.

Těsto na kynutý koláč se připravuje z klasické hladké mouky. Pokud chcete zdravější variantu, nahraďte 1/3 špaldovou moukou, doporučuji mouku Pernerku.

blank

Kynutý koláč s lesním ovocem

Kynutý koláč plný šťavnatého a lehce nakyslého lesního ovoce.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 1 hod
Porce: 10 -15
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 250 ml vlažného mléka
  • kostka kvasnic (42 g)
  • lžička cukru písek
  • 3 žloutek
  • 60 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • 2 dcl oleje
  • 1 lžíce sádla (díky sádlu bude koláč křehký a vláčný)
  • půl lžičky soli
  • směs ovoce (rybíz, borůvky, maliny, ostružiny)
  • Na drobenku:
  • 80 g polohrubá mouka (50 g másla, 50 g cukr krupice)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z trochy vlažného mléka, droždí, cukru a mouky necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
  • Utřeme žloutky s cukrem do pěny, přidáme mouku, sůl, olej, lžíci sádla a hotový kvásek.
  • Vypracujeme hladké těsto a necháme hodinu kynout při pokojové teplotě.
  • Těsto rozdělíme na 3 díly a z každého dílu za pomoci dlaně vytlačíme kulatý koláč.
  • Ozdobíme ovocem dle chuti a fantazie.
  • Z másla, cukru a mouky vypracujeme drobenku, kterou poté posypeme koláč.
  • Pečeme v troubě na 180 stupňů do zlatova (cca 15-20 minut).
  • Hotový koláč necháme vychladnout a při servírování ho ještě posypeme cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství těsta připravíte asi 3 kulaté koláče.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

kynutý koláč s lesním ovocem

Jak zamrazovat lesní ovoce?

Lesní ovoce tvoří obvykle drobné bobuloviny, jako borůvky, maliny, ostružiny. Aby se vám při zamrazování ovoce neslepilo v jednolitou kouli, vložte je v sáčku do mrazáku asi na 20-30 minut, pak je vyjměte a rukama promněte. Jednotlivé bobule se od sebe oddělí, ale protože jsou už namrazené, vzájemně se nespojí. V tomto stavu je můžete nasypat do krabiček s víčkem, nebo do uzavíratelných pytlíků, určených k mražení ovoce.

Tip: Zkuste také náš další recept z kynutého těsta Tlačené koláče s mákem

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kynutý koláč s lesním ovocem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kynuty-kolac-s-lesnim-ovocem/