Čtěte: 9 tipů pro domácí uzení masa »

nepečený dort z piškotů

Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou

Spousta z nás určitě tento jednoduchý, oblíbený dort zná. Najdou se však i takoví, kteří o nepečeném dortu z piškotů neslyšeli, protože ho doma nikdo nedělal, nebo si nedovedli představit, jak takový piškoťák v domácích podmínkách připravit.

Proto jsem se rozhodla recept na nepečený piškotový dort poslat do světa. Třeba pomůže nějaké slečně, která v kuchyni sbírá první zkušenosti, anebo se bude hodit, když si rodina usmyslí překvapit maminku domácí dobrotou. Tenhle piškotový dort je rychlovka, kterou zvládne připravit i tatínek nebo starší děti.
Vytisknout

nepečený dort z piškotů: recept

Nepečený piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 45 min
  • Porce: 12

Popis

Lehká svěží rychlovka: nepečený dort z piškotů, s ovocem a zakysanou smetanou. Vyzkoušejte!


Ingredience

  • 1-2 pytlíky dětských piškotů
  • 5 kelímků zakysané smetany
  • práškový cukr
  • 1 lžíce kakaa
  • Ovoce, nejlépe bobulovité, nebo kompotované. Skvělé jsou čerstvé sladké jahody.
  • 1 pytlík vanilkového pudingu
  • ½ l šťávy slité z ovoce nebo voda smíchaná se šťávou

Pracovní postup

  1. Na dno kulaté formy o velikosti 30 cm vyskládáme piškoty tak, aby zakryly celou plochu dna.
  2. V míse smícháme všechnu zakysanou smetanu s několika lžícemi cukru. Množství záleží na vaší chuti, většinou dávám zarovnanou polévkovou lžíci na kelímek.
  3. Jednu třetinu smetany nalejeme na piškoty a vyhladíme. Poklademe odkapaným ovocem v jedné vrstvě.
  4. Na ovoce opět položíme vrstvu piškotů.
  5. Ze smetany odebereme do menší misky polovinu krému (z toho co tam zbylo). Přidáme zarovnanou lžíci kakaa a pořádně promícháme. Tuto kakaovou smetanu nalejeme na piškoty, opět uhladíme a posypeme ovocem.
  6. Dáme další vrstvu piškotů, tentokrát tuto vrstvu posypeme ovocem a jako poslední vrstvu potřeme zbytek smetany a uhladíme. Dáme do lednice vychladit.
  7. V rendlíku smícháme šťávu z ovoce s pudingovým práškem a přivedeme k varu. Povaříme, dokud směs nezesklovatí a nezhoustne. Ihned nalejeme na smetanový povrch a špičkou nože promícháme se spodní smetanou a vytvoříme tak mramorový efekt.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte cca 12 porcí nepečeného dortu.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

piškotový nepečený dort surovinypříprava dortu z piškotůnepečený piškotový dort jak připravitželé - horní vrstva dortu

Nepečený dort z piškotů: tipy a rady

  • Prostřední vrstvu nemusíte dělat kakaovou, ale u nás se tak dělalo vždy, dodá dortu skvělou chuť i parádní barevný efekt.
  • Nejlepší ovoce je: ostružiny, borůvky, maliny nebo jahody, ale dort je skvělý i s kompotovanými broskvemi nebo mandarinkami.
  • Pokud děláte dort z čerstvého ovoce, nezbyde vám slitá šťáva. V tom případě si můžete pomoct malým trikem: smíchejte ½ l vody s ovocným sirupem, ideálně stejné nebo podobné chuti, jako je ovoce. Nebojte se šťávy přidat víc, tekutina by měla být trošku sladší a bude mít i sytější barvu. Dobrá volba je také džus.
  • Dort nechte v lednici vychladit nejlépe přes noc, piškoty krásně nasáknou a dort se bude hezky krájet díky pevné, konzistentní struktuře.

TIP: Tenhle dort je nepečený, připravuje se z hotových dětských piškotů. Zajímá vás, jak upéct dort z piškotového těsta? Přečtěte si náš návod krok za krokem.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>