jehněčí na rozmarýnu

Jehněčí pečené na česneku s rozmarýnem

Jehněčí maso je podle mě jedno z nejlepších. Má nezaměnitelnou chuť a vůni, a taky spoustu možností úpravy.

I když mi víc chutná jehněčí ze severu (maso je díky zeleným pastvinám jemnější a není tak “cítit” jako maso zvířat pasoucích se na vysušené trnité trávě a keřích ve středozemních podmínkách), mám raději úpravu jižních národů, kde se maso peče s olivovým olejem, česnekem a rozmarýnem. Mátová omáčka, která se podává například v Irsku, Skotsku a Británii vůbec, mi moc k srdci nepřirostla.

Proto vám předkládám můj oblíbený rozmarýnový recept, protože vůně téhle bylinky a česneku mi k jehněčímu prostě patří. Žádný strach: příprava je rychlá a jednoduchá, upéct jehněčí podle tohoto receptu zvládnou i začátečníci.

jehněčí na rozmarýnu

Jehněčí pečené na česneku s rozmarýnem

Pomalu pečené jehněčí na česneku, s rozmarýnovou snítkou. Jednoduše výborné!
4.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 5 hod
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • jehněčí kýta nebo plec
  • OLIVOVÝ OLEJ
  • 3 větvičky rozmarýnu
  • 1 palice česneku
  • sůl a pepř

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do pekáče nalejeme asi 4-5 lžic olivového oleje. Oloupeme si všechny stroužky z palice česneku. Troubu si vyhřejeme na 180°C.
  • Maso omyjeme, osušíme kuchyňskými utěrkami. Položíme na pekáč, osolíme, opepříme a potřeme ještě asi 3 lžícemi olivového oleje + olejem co již máme na dně pekáče. Z každé strany potřeme utřeným česnekem a proložíme větvičkami rozmarýnu. Já dávám jednu pod maso, jednu zapíchnu do masa, případně ji vmáčknu do nějakého záhybu, a třetí “vymáchám” v oleji a položím na maso.
  • Maso můžeme nechat chvíli odpočívat v pokojové teplotě, aby se “marináda” uležela, ale není to potřeba. Dáme do předem vyhřáté trouby na 10 minut.
  • Po 10 minutách stáhneme teplotu trouby na 150 °C, a při této teplotě pečeme 4-5 hodin.
  • Občas maso zkontrolujeme, a kdyby se zdálo moc suché, můžeme podlít 1-2 dcl převařené vody.
  • Podáváme s vařenými nebo pečenými bramborami a grilovanou zeleninou.

Ještě pár slov k receptu:

Počet porcí: 4-6 na 1 kg jehněčího masa.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

jehněčí na pečeníjehněčí na česneku

Jehněčí pečené na česneku: tipy a rady

  • Asi 30 minut před dopečením můžeme k masu ještě přihodit brambory. Oloupané nebo se slupkou, spíš na větší kousky.
  • Taky můžeme přidat zeleninu jako je mrkev, celer, petržel, paprika, rajčata, cibule nebo celou palici česneku rozřezanou vodorovně napůl, aby vynikla struktura stroužků. Ale pozor na typ zeleniny a dobu, kdy ji tam dáme. Kořenová zelenina se může péct déle, kdežto papriky by se mohly rozvařit během pár minut. Ty přidejte až na samém konci pečení.
  • Jehněčí zkuste během pečení ještě promazávat rozmarýnovo česnekovou pastou: rozmarýn nasekaný nadrobno, nebo v hmoždíři utřený s česnekem a olivovým olejem. Oleje se nebojte, mělo by ho tam opravdu hodně. V tomto případě bude chuť bylinek intenzivnější, tak pozor, aby nepřehlušila chuť masa samotného.
jehněčí maso na rozmarýnu
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jehněčí pečené na česneku s rozmarýnem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jehneci-pecene-na-cesneku-s-rozmarynem/