Domácí zelňačka
Hustá, sytivá a plná „céčka“, vitamínu, který posiluje imunitu. Řeč je o zelné polévce, zelňačce, která se připravuje z kysaného zelí.
Zelňačka bývala oblíbená zejména v chudších regionech naší vlasti, kde se dařilo pěstování zelí a brambor.
Nejinak tomu bylo v Podkrkonoší, odkud pocházel můj táta. A protože táta se nebál stoupnout si k plotně a vařit, přinesl do naší rodiny také zelnou polévku.
Co je zelňačka?
Polévka, připravovaná z kysaného zelí, cibule a brambor. Zahušťuje se jíškou a pro chuť se přidává uzené nebo pikantní klobása, nakrájená na kostičky a osmažená na kousku sádla.
Kysané zelí, základ na zelňačku
Když jsem byla malá, nakládali jsme zelí ochucené solí do kameninového zelňáku. Muselo se dobře upěchovat, aby se zbavilo vzduchových bublin (odtud také pochází „šlapání zelí“). Zelí pustí šťávu, je tak ponořené v tekutině.
Vršek zelňáku jsme přiklopili, aby k němu nemohl vzduch a nádobu jsme postavili do chladu. Zelí kvasí (fermentuje) až několik týdnů, vždycky jsme zpracovávali na sklonku léta úrodu a na zimu jsme měli parádní zásobárnu vitamínů.
Kromě toho, kysané zelí se hodí do spousty fajňáckých receptů, zelňačka je jedním z nich.
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (+1 na osmažení klobásy)
- 4 ks CIBULE (středně velké)
- drcený kmín
- 1 lžíce sladká paprika
- 50 g HLADKÁ MOUKA
- 1,2 l vývar (ideálně kuřecí, příp. hovězí)
- 500 g kysané zelí
- 2 ks BOBKOVÝ LIST
- 5 ks BRAMBORY (středně velké)
- 2 ks klobásy (pikantnější (celkem asi 200 g))
- 50 g cukr krupice
- SŮL
- PEPŘ
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo.
- Kysané zelí pokrájíme, aby v něm nebyly velké kusy. Slijeme asi 1 dcl nálevu stranou.
- K ruce si vezmeme větší hrnec se silnějším dnem. Rozehřejeme v něm sádlo, na kterém zpěníme cibuli.
- Zaprášíme paprikou, přidáme trošku drceného kmínu a mouku, restujeme asi 1 minut, pilně mícháme.
- Přilijeme trochu vývaru a promícháme, aby se jíška rozpustila. Mícháme a vývar přiléváme postupně, šleháme metličkou, abychom zabránili tvorbě žmolků.
- Přidáme pokrájené kysané zelí s nálevem, bobkové listy a vaříme při mírné teplotě asi 15 minut.
- Mezitím oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě.
- Klobásy nakrájíme na kostičky a osmažíme na lžíci sádla na samostatné pánvičce.
- Uvařené brambory a usmaženou klobásu přidáme do zelné polévky, vyndáme bobkové listy a přisypeme cukr.
- Promícháme, dochutíme solí, případně zelným nálevem.