domácí bramboračka recept

Bramboračka s houbami, ta nejlepší

Druhý týden s dětmi doma kvůli koronaviru, pokračuji v sérii vaření typicky českých jídel. Jaké mezi nimi nemůže chybět? Přeci poctivá domácí bramboračka!

K ruce mám Velkou kuchařku Čech a Moravy od Romana Vaňka, nedám na ni dopustit. Kdybych se teď vdávala (a neuměla vařit), byla by to kuchařka, kterou bych si přála, aby mě naši vybavili do nového života.

Recepty z téhle kuchařky prostě fungují, však taky Roman Vaněk není žádná rychlokvaška, ale chlap, který už si u sporáku něco odvařil!

blank
Velká kuchařka Čech a Moravy od Romana Vaňka

Recept na bramborou polévku je také z této kuchařky, posílám ho dál, neváhejte a vyzkoušejte.

blank

Co dělá bramboračku poctivou bramboračkou

  • Zelenina předem orestovaná na másle. Bramborová polévka bude chutnat podstatně lépe, než kdybyste v ní zeleninu jen uvařili.
  • Houby. Fakt jako, tahle polévka bez hub není bramborovou polévkou. Použila jsem sušené, pokud máte mražené, také jsou použitelné. No a jestli si tenhle recept čtete na podzim v houbařské sezóně, udělejte bramboračku s pravými hříbky!
  • Mouku v polévce je třeba povařit. Říká se, že aspoň dvacet minut, aby polévka ztratila moučnou chuť a byla lépe stravitelná.
  • Do bramboračky patří kromě brambor spousta kořenové zeleniny, cibule, česneku a taky koření! V případě bramborové polévky je hlavně majoránka, staročeské koření, které nepoužívaly jen naše babičky, ale i jejich prabáby.
domácí bramboračka recept

Domácí bramboračka s houbami, ta nejlepší

Poctivá bramborová polévka podle Romana Vaňka, s houbami, kořenovou zeleninou a spoustou dobrého koření.
4.84 from 6 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Zeleninu očistíme a oloupeme, nakrájíme na kostky na 1 x 1 cm velké.
  • Česnek oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.
  • Sušené houby namočíme do vody a povaříme asi 10 minut. Vodu nevyléváme!
  • V kastrolu s vyšším dnem rozehřejeme máslo na střední teplotu a vhodíme do něj kořenovou zeleninu (zatím však nikoliv cibuli). Mícháme, restujeme dozlatova.
  • Teprve poté přidáme cibuli, mícháme a restujeme, až chytne zlatavý nádech i cibule.
  • Ujistěte se, že máte staženou plotýnku asi na třetinu výkonu, jdeme připravit jíšku!
  • K zeleninovému základu přisypeme drcený kmín a mouku, poctivě mícháme asi 1-2 minuty, než se zelenina obalí moukou a mouka lehce zezlátne.
  • Osolíme, opepříme, zalijeme vodou. Zvýšíme teplotu a přivedeme k varu.
  • Mezitím oškrábeme brambory a nakrájíme je na kostičky asi 1,5 x 1,5 cm.
  • Nakrájené brambory přisypeme do polévky, stáhneme teplotu a vaříme asi 10 minut.
  • Poté přidáme nakrájený česnek, houby a asi 100-150 ml vývaru z hub.
  • Vaříme dalších 5-10 minut. Nakonec osolíme a opepříme podle chuti.

Ještě pár slov k receptu:

Bramboračku podáváme s krajícem chleba, při servírování posypeme nasekanou zelenou petrželí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank

K bramboračce nakonec

  • Kluci v akci přidávají do bramboračky navíc špek a hrst krup.
  • Vaňkův recept na bramboračku počítá s vodou, já jsem přidala masový vývar (mám ho namražený v půllitrových pytlících).
  • Do bramboračky nepotřebujete žádná umělá dochucovadla, správně připravený zeleninový základ a koření dají polévce dostatek chuti.
blank

Zkuste taky další recept: Gulášová polévka

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bramboračka s houbami, ta nejlepší, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bramboracka-s-houbami-ta-nejlepsi/