domácí nudle do polévky

Domácí nudle do polévky

Moje nejoblíbenější vzpomínky na nedělní oběd doprovází vůně bohatého vývaru a chuť domácích nudlí, které ručně dělávala babička z čerstvých vajec a mouky, a potom nám je sušené dávala do zásoby.

Dnešní hospodyňky se do výroby domácích nudlí moc nehrnou, a to je velká škoda, protože recept je jednoduchý: stačí nám pouze dvě ingredience a chuť pustit se do práce.

Kapání do polévky, játrové knedlíčky, fritátové (celestýnské) nudle, svítek, sedliny a další zavářky – je spousta možností, co dát do polévky. Dnes vám však prozradím recept na domácí babiččiny nudle, které jsou důstojným doplňkem každého dobrého, silného vývaru.

recept na domácí polévkové nudle

Domácí nudle do polévky

Domácí nudle do polévky podle receptu, jak jej dělávala moje babička.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 5 min
Porce: 2
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 ks vejce
  • 100 g HLADKÁ MOUKA (ideálně semolinová)
  • špetka SŮL (budete-li těstoviny sušit, sůl nepřidávejte)

PRACOVNÍ POSTUP

  • U tohoto receptu platí jednoduché pravidlo. 1 vajíčko = 100 g mouky. Toť vše. Jednoduché, jak jsem slibovala, že?
  • Na pracovní desku si prosejeme mouku (zbaví ji to nečistot a hrudek a zároveň provzdušní). Doprostřed si uděláme důlek a vyklepneme do něj vejce. Já ještě přidávám špetku soli.
  • Vypracujeme hladké a pružné těsto, které se nelepí, zabalíme ho do potravinové fólie a dáme alespoň na 30 minut do lednice odpočinout.
  • Poté těsto vyválíme natenko. Dá se i ručně, ale je to dost pracné, protože těsto musí být opravdu hodně tenoučké. Proto raději používám strojek na přípravu těstovin. Nejdřív těsto vyválím 3-4x na nejhrubší tloušťku. Potom postupně snižuji ob dvě možnosti, a nakonec aspoň 2x na tloušťku nejtenčí (např. já mám na strojku 7 možností tloušťky těsta: 3-4x na 7, 1x na 5, 1x na 3 a 2x na 1).
  • Potom už jednotlivé pruhy vyváleného těsta nakrájíme nožem, nebo opět můžeme použít strojek, a tam už záleží na tom, kolik máme nástavců a na jaký tvar těstovin máme chuť.
  • Vaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut. Doba vaření záleží na tloušťce a velikosti těstovin, a také na tom, jestli máte rádi těstoviny vařené al dente (na skus) nebo měkčí jako třeba já.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Domácí nudle podle tohoto receptu chutnají jednoduše skvěle! Pokud milujete vývary, musíte nudle vyzkoušet.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
domácí polévkové nudle výroba

Jak na domácí nudle a těstoviny: rady a tipy

  • Těstoviny vždy dělám ze dvou vajec a připravím si je zároveň do zásoby na druhý den.
  • Těstoviny, které hned nesníme, skladuji v lednici (max. 2 dny), nebo se dají zamrazit. V obou případech doporučuji udělat si rovnou porce, které budete potřebovat. Připravuji si například malá hnízdečka, z nichž každé chladím/mrazím zvlášť. Potom jen vytáhnu a uvařím množství porcí, které potřebuji.
  • Do těsta můžeme přidat různé bylinky nebo ochucené soli a koření. Taky můžeme udělat barevné těstoviny: zelené (špenátové), oranžové (mrkvové), růžové (řepové), černé (sépiové). Vždy se přidá do těsta trochu šťávy nebo pyré z těchto potravin. Při přípravě většího množství těstovin můžeme vynechat jedno vejce a nahradit ho právě touto šťávou nebo pyré.
  • Ideální je při přípravě domácích těstovin použít mouku semolinovou, ale ne vždy ji máme doma po ruce, a tak se nebojte ji nahradit naší obyčejnou hladkou moukou. Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé, tvrdozrnné pšenice a je ideální právě na přípravu těstovin.
  • Z těsta nemusíte krájet jenom nudle, ale také různé tvary těstovin. Trpěliví z vás mohou nakrájet z těsta čtverečky, doprostřed položit náplň, druhým čtverečkem přikrýt a vidličkou po obvodu spojit. Získáte tak báječné plněné domácí ravioli.
domácí polévkové nudle

Domácí sušení těstovin

Pokud těstoviny nevyrábíte k okamžité spotřebě, ale chcete si připravit zásobu, musíte je usušit. Sušte je rozložené na čisté utěrce, nudle přikryjte další kuchyňskou utěrkou.

V případě, že nudle budete sušit, nepřidávejte do nich sůl! Těstoviny by mohly zvlhnout.

domácí nudle strojek
příprava domácích těstovin
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
Daniela

Ale co s takto dlouhými nudlemi. Dělám vše jen ručně. Dostala jsem strojek na těstoviny a zatím mám dojem, že bude ležet ladem. Nebo se s ním naučím, ale pořád nevím, co s tak dlouhými nudlemi, to se pak do polévky nebo jako příloha před vařením nalámou?

Odpovědět
    Petra Kupská

    Dobrý den Danielo, záleží na tom, co s nudlemi zamýšlíte. Na strojku si připravíte nejenom domácí nudle do polévky, ale i různé typy přílohových těstovin (hezky po italsku například tagliatelle, pappardelle). K těm pak připravíte omáčku a máte o oběd nebo večeři s domácími těstovinami vystaráno. Hezkou diskuzi na téma strojek na těstoviny najdete třeba na diskuzním fóru pana Cuketky. Ať se daří, Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí nudle do polévky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-nudle-do-polevky/