cuketová polévka s čočkou

Cuketová polévka s červenou čočkou

Když se řekne cuketová polévka, pozoruju, jak okolí začne nenápadně krčit nos. A přitom, pokud se cukeťačka udělá dobře, tak je to taková dobrota!

Aby to nebylo jenom o cuketě, dělám polévku, do které přidávám hrst červené čočky. Ta je rychle hotová, chutná moc dobře a cuketové polévce dodá excelentní šmak.

A protože s pokračujícím létem nastává doba, kdy úspěšní pěstitelé cuket rozdávají přebytky, stala jsem se I já majitelkou jedné krásně naducané cukety. Půl šla na polívku, z druhé se právě v troubě peče buchta (ale o té zas někdy jindy).

Protože dneska je to na zdravou notu, tady je můj recept na výbornou cuketovou polévku s červenou čočkou:

cuketová polévka s čočkou

Cuketová polévka s červenou čočkou

Výborná cuketová polévka s červenou čočkou, ochucená citronem a nasekanou bazalkou. Zkuste 🙂
4.75 from 4 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 40 min
Celkový čas: 50 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Pokud nemáme v zásobě opečené pečivo (krutonky), nakrájíme housku nebo krajíc chleba na kostičky 1×1 cm, dáme na pekáč, který vložíme do vyhřáté trouby. Necháme upéct do křupava.
  • Cuketu oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky cca 2×2 cm.
  • Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky, mrkev také očistíme (používám tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU) a nakrájíme na špalíčky.
  • V hrnci s vyšším dnem rozehřejeme olej a vhodíme dovnitř nakrájenou cibuli a mrkev. Rychle osmahneme (stále mícháme), zelenina tak dostane lepší chuť, bude báječným základem pro polévku. Přisypeme cuketu, a ještě chvíli smažíme.
  • Zalijeme 1,5 l vody.
  • Hrnec přiklopíme a polévku přivedeme k varu.
  • Poté ztlumíme plamen a necháme mírně probublávat 20 min.
  • Po 20 minutách přidáme oloupaný, na tenké plátky nakrájený česnek, vsypeme čočku.
  • Vaříme dalších 15 minut.
  • Stáhneme z plotny, přidáme lžíci nasekané bazalky a vhodíme máslo.
  • Až se máslo rozpustí, ponorným mixérem polévku umixujeme na krémovitou konzistenci.
  • Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
  • Na talíři zakápneme olivovým olejem, před podáváním nasypeme krutonky a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

Červená čočka se v polévce uvaří během chvilky, dodá jí potřebné rostlinné bílkoviny a taky ještě lepší chuť!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

suroviny na cuketovou polévku

Jak na cuketovou polévku: tipy a rady

  • Nezapomeňte zeleninu na začátku opéct na oleji. Opečená zelenina dodá polévce daleko lepší chuť, než jen pouze nakrájená a uvařená ve vodě.
  • Červená čočka nepotřebuje příliš dlouhou dobu varu k tomu, aby změkla, je proto do polévek ideální. Zahustí, aniž bychom museli připravovat jíšku, a take je zdravá, protože obsahuje spoustu rostlinných bílkovin.
  • Pokud budete chtít polévku chuťově výraznější, nebojte se přidat kostku dobrého vývaru. Nemyslím tím masoxovou kostku plnou chemie, ale přírodní bujón bez chemických zvýrazňovačů chuti.

cuketová polévka

TIP: Stále nemáte dost? Zkuste naši další polévku: výborný mrkvový krém.

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Cuketová polévka s červenou čočkou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cuketova-polevka-s-cervenou-cockou/