dezert do skla

Dezert do skla (záměr: flameri)

Pamatuju si to, jako by to stalo dneska: byla jsem fakt malá holka, připravovali jsme se na Vánoce a táta domů přinesl kuchařku zahraničních receptů. Musím podotknout, že to bylo někde na sklonku totáče, a ta kuchařka byla plná krásných fotek, stačilo zalistovat a už se sbíhaly sliny.

Problém téhle kuchařky byl, že se všechny ty dobroty připravovaly ze surovin, které u nás tehdy nebyly k mání. Snad jediný recept, co byl v našich podmínkách realizovatelný, byly čokoládové flameri.

dezert do skleničky

Dezert do skla (záměr: flameri)

Vanilkový dezert do skleničky, ozdobený tmavými třešněmi máčenými v griotce.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 smetana na vaření 200 ml
  • voda 300 ml
  • vanilková esence (pár kapek)
  • SŮL
  • 1 vejce
  • 30 g krupicového cukru
  • 40 g škrobové moučky
  • Ovoce na ozdobení (použila jsem třešně máčené v griotce)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Smetanu naředíme vodou na celkový objem 0,5 l, pár lžic dáme stranou na rozmíchání škrobové moučky.
  • Přivedeme k varu se špetkou soli, cukrem a vanilkovou esencí.
  • Ve studeném mléce, které jsme nechali stranou, rozmícháme škrobovou moučku. Vlijeme ji do vroucího mléka. Pilně mícháme a chvilku povaříme, odstavíme z plotny.
  • Opatrně rozklepneme vejce, bílek zvlášť, žloutek zamícháme do krému.
  • Našleháme tuhý sníh z bílku (tip – přidejte špetičku soli a po chvíli šlehání malou lžičku pískového cukru). Sníh opatrně vmícháme do krému.
  • Skleničky vypláchněte studenou vodou a naplňte flameri krémem. Nechte vychladnou na pokojovou teplotu a pak šup s nimi do lednice.
  • Po hodině je dezert připravený k podávání, než jej ponesete na stůl, ozdobte je ovocem nebo čokoládovým krémem.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte 4 porce – skleničky nemusíte plnit vrchovatě, stačí do 2/3, bude to vypadat lépe.
Dezert je rychle hotový, protože se však podává vychlazený, počítejte minimálně s hodinou, kdy bude dezert chladnout v ledničce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

dezert do skla

Když jsem nedávno jedné kuchařce z devadesátých let objevila recept na flameri, rozhodla jsem se je zase po letech vyzkoušet. Podle „nového“ receptu se však flameri nedělaly z krupice, ale ze škrobové moučky. Docvaklo mi to, až když jsem pilně míchala dezert v hrnci na plotně. Ale což, ve výsledku to chutnalo báječně, akorát jsem místo formiček naplnila moje moderní flameri do skleniček a ozdobila třešněmi, máčenými v griotce. Mňam!

dezert do skleničky

Dezert do skla (záměr: flameri)

Vanilkový dezert do skleničky, ozdobený tmavými třešněmi máčenými v griotce.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 1 smetana na vaření 200 ml
  • voda 300 ml
  • vanilková esence (pár kapek)
  • SŮL
  • 1 vejce
  • 30 g krupicového cukru
  • 40 g škrobové moučky
  • Ovoce na ozdobení (použila jsem třešně máčené v griotce)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Smetanu naředíme vodou na celkový objem 0,5 l, pár lžic dáme stranou na rozmíchání škrobové moučky.
  • Přivedeme k varu se špetkou soli, cukrem a vanilkovou esencí.
  • Ve studeném mléce, které jsme nechali stranou, rozmícháme škrobovou moučku. Vlijeme ji do vroucího mléka. Pilně mícháme a chvilku povaříme, odstavíme z plotny.
  • Opatrně rozklepneme vejce, bílek zvlášť, žloutek zamícháme do krému.
  • Našleháme tuhý sníh z bílku (tip – přidejte špetičku soli a po chvíli šlehání malou lžičku pískového cukru). Sníh opatrně vmícháme do krému.
  • Skleničky vypláchněte studenou vodou a naplňte flameri krémem. Nechte vychladnou na pokojovou teplotu a pak šup s nimi do lednice.
  • Po hodině je dezert připravený k podávání, než jej ponesete na stůl, ozdobte je ovocem nebo čokoládovým krémem.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství připravíte 4 porce - skleničky nemusíte plnit vrchovatě, stačí do 2/3, bude to vypadat lépe.
Dezert je rychle hotový, protože se však podává vychlazený, počítejte minimálně s hodinou, kdy bude dezert chladnout v ledničce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

dezert do skla

Vanilkový dezert do skla: rady a tipy

  • Původní recept doporučuje vylít krémem formičky na flameri, a po vychlazení vyklopit. Recept slibuje krásný a soudržný tvar, ale já jsem u podobných receptů skeptická; není nic horšího, než když se s něčím děláte, a byť postup dodržíte do puntíku, hmotu z formičky nevyklopíte – pamatuju na to napětí vždycky, když jsme flameri dělali s tátou, občas jsem zapomněla dýchat, jestli se to povede. Protože jsem u tohoto receptu potřebovala mít jistotu povedeného díla, nalila jsem krém do skleniček. Dezerty do skla jsou takřka nezkazitelné, a pokud je hezky nakombinujete, nejlépe střídáním dvou tří barevně kontrastních vrstev, budete u stolu za hvězdu.
  • Do krému jde vmíchat tmavé kakao a trochu rozpuštěné čokolády, nebo ještě lépe, kakao zamíchejte jen do části krému a nakombinujte do skleničky. Pokud přidáte kopeček červeného ovoce, bude výsledek na pohled naprosto luxusní (a to nemluvím o chuti).
  • Na můj dezert jsem si vzala k ruce tmavé třešně, které mi v ledničce zbyly z receptu na francouzský třešňový koláč clafoutis. Třešně byly dva dny naložené v griotce, dovedete si představit tu slast v kombinaci s krémem. Vzhledem k alkoholu v griotce obsaženém není tato ovocná přízdoba vhodná pro děti.
  • Buďte kreativní: základní vanilkový krém podle receptu obohaťte o mleté mandle, mohou to být také mleté ořechy nebo marcipánová hmota. Kávovou příchuť získáme přidáním 3 polévkových lžic čerstvě uvařené kávy do základu, zajímavý šmak dostane krém připravený se lžící slaného karamelu.
dezert do skla
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Dezert do skla (záměr: flameri), odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/dezert-do-skla-zamer-flameri/