Domácí kornoutky na zmrzlinu » MlsnáVařečka.cz

Domácí kornoutky na zmrzlinu

Možná jste si všimli: miluju domácí výrobky, zmrzlinu obzvlášť! A čím jde ještě taková báječná zmrzlina vylepšit? Jedině doma upečenými kornoutky přeci 😊

Nelenila jsem, opatřila si vaflovač na kornoutky a pustila se do práce. Vyzkoušela jsem několik receptů, ale nejvíc se mi osvědčily dva, o které se s vámi podělím.

domácí zmrzlinové kornoutkyOba recepty jsou chuťově jsou moc dobré a po upečení máte dost času na to, abyste stihli kornoutek stočit, než ztuhne. Můj malý syn si na tento domácí luxus tak zvykl, že teď když mu slíbím zmrzlinu, automaticky vytahuje i vaflovač.

Vytisknout
domácí kornoutky na zmrzlinu recept

Domácí kornoutky na zmrzlinu


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 45 min

Popis

Milujete domácí zmrzlinu stejně jako já? A co takhle upéct si k ní také domácí zmrzlinové kornoutky?


Ingredience

Recept č. 1 (16 kornoutků)

  • 2 bílky
  • 85 g moučkového cukru
  • 90 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 0,5 lžičky vanilkové esence (nebo skořice)
  • 30 g rozpuštěného másla

Recept č. 2 (22 kornoutků)

  • 5 vajec
  • 5 lžic horké vody
  • 100 g cukru
  • 150 g hladké mouky
  • ½ lžičky kypřicího prášku
  • 1 lžíce rumu

Pracovní postup

Recept č. 1:

  1. Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout, aby nebylo horké.
  2. Vidličkou smícháme bílky s cukrem, vanilkou (skořicí) a solí. Nešleháme, jen mícháme.
  3. Do hmoty vmícháme mouku, poté rozpuštěné máslo. Těstíčko by mělo být polotuhé.
  4. Mezitím si rozehřejeme vaflovač na kornoutky. Jakmile je dostatečné horký, nalejeme doprostřed plotýnky asi lžíci těsta a rychle přiklopíme. Vaflovač není třeba díky máslu v těstě vymazávat, ale v případě, že by se kornoutky připalovaly, můžete ho případně ještě trochu vymazat máslem.
  5. Vafle je upečená, když má zlatavou až hnědou barvu. Sundáme ji z přístroje a ihned zatočíme pomocí kopyta, které je součástí balení vaflovačů na kornoutky. Pár vteřin podržíme finální tvar pevně přitisknutý ke kopytu.
  6. Poté dáme do dostatečně vysoké sklenice vychladnout a ztuhnout.

Recept č. 2

  1. Oddělíme žloutky od bílků. Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha.
  2. V jiné míse vyšleháme žloutky, vodu a cukr do pěny.
  3. Mouku smícháme s kypřicím práškem a postupně zamícháme do žloutkové pěny. Poté přidáme i rum. Nakonec opatrně vmícháme stěrkou vyšlehaný sníh. A dál postupujeme jako u prvního receptu (kroky 4-6).

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

kornoutky na zmrzlinu přípravadomácí kornoutky na zmrzlinu

TIP: Už jste četli naše recepty na domácí zmrzlinu? Máme tu jeden na karamelovou s griliášem, nebo na ovocnou mramorovu zmrzlinu. Tak kterou si dáme? 🙂

domácí zmrzlinové kornoutky

Domácí kornoutky na zmrzlinu: tipy k receptu

  • V případě, že nemáte vaflovač, nezoufejte, je možné kornoutky upéct i v troubě. Troubu rozehřejte na 175 °C. Na papír na pečení rozetřete těsto v tenké vrstvě a pečte asi 10-15 minut.
  • Jestli nemáte doma kopyto, můžete si ho snadno vyrobit z nějakého tvrdého papíru, případně plastu. Stačí vystřihnout kruh o průměru 20 cm a stočit do kuželu. Poté kužel pevně slepte lepicí páskou nebo sepněte svorkou.
  • Je dobré, když budete kornoutky stáčet v rukavicích, jinak riskujete popáleniny (vjimka platí pro ty, co mají ruce z azbestu 😊
  • Vafle je nejlepší jíst čerstvé, ale kdyby nějaké zbyly, vložte je do uzavřené dózy v suchu a temnu. Rozhodně je neskladujte v lednici, navlhly by a změkly.
  • Nemusíte tvořit jen kornoutky, ale třeba mističky. Stačí je po upečení položit na misku nebo sklenici obrácenou dnem vzhůru a nařasit kolem.
  • Nezoufejte, pokud se na začátku nebude dařit. Já spotřebovala celou dávku, než jsem zjistila, jak můj přístroj pracuje, jak rychle musím pracovat já a kolik minut nechat vafle na zmrzlinové kornoutky péct.
  • A když vám přeci jenom zbyde hodně nepovedených výrobků, můžete je nalámat na větší kousky a zapíchnout do zmrzlinového poháru, nebo nadrtit na zmrzlinu. Vypadat budou dobře a chutnat určitě ještě líp 😊

domácí zmrzlinové kornoutky

TIP: Vyzkoušejte sadu na výrobu domácích kornoutků na zmrzlinu od české firmy TESCOMA:

souprava na výrobu domácích kornoutků na zmrzlinu

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: