Cuketová buchta s čokoládou a kokosem
Včera jsem dělala cuketovou polévku z poloviny darované cukety, dnes jsem měla naplánovanou návštěvu (která mj. zahrnovala smečku dětí), a tak šel zbytek cukety do buchty.
Na internetu najdete na cuketovou buchtu spoustu HRNÍČKOVÝCH RECEPTŮ. Jeden z nich jsem si vzala k ruce a hrníčkové míry převážila na gramy. To víte, není hrníček jako hrníček, jednou může mít objem 200 ml, podruhé zas 300 ml.
Cuketová buchta recept
Příprava cuketové buchty je snadná, upéct ji zvládnou i méně zkušení, kteří ještě v kuchyni nemají moc zkušeností.
POSTUP
- Cuketu očistíme a nastrouháme. Pokud má tuhou slupku, oloupeme ji.
- V míse smícháme mouku, cukr, tmavé kakao a prášek do pečiva.
- V druhé míse smícháme “mokré” suroviny, tedy vejce a olej.
- K mokré směsi přidáme nastrouhanou cuketu, promícháme.
- Přidáme suchou směs s moukou, vše krátce promixujeme.
- Vlijeme do pekáčku vysypaného strouhankou a pečeme.
- Vychlazenou cuketovou buchtu prořízneme a pomažeme marmeládou.
- Vršek buchty polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Dnešní cuketovou buchtu jsem upekla na způsob dortu, do kulaté formy o pr. 24 cm, cuketový korpus jsem prořízla a namazala marmeládou, a vrch polila rozpuštěnou čokoládou a dozdobila kokosem.
Cuketová buchta s čokoládou a kokosem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 3 ks vejce
- 180 g cukru krupice
- 30 g KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
- 200 ml Olej vhodný na pečení a smažení
- 300 g cuketa
- vanilková esence
- 300 g polohrubá mouka
- 50 g POHANKOVÁ MOUKA
- ¾ PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
- marmeláda (meruňková)
- 150 g ČOKOLÁDA HOŘKÁ (na vaření)
- 80 ml smetana na šlehání
- kokos (na posypání)
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpálíme troubu na 180 °C.
- Dno kulaté dortové formy o pr. 24 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymazávat nemusíme.
- Vejce (pokojové teploty) rozšleháme elektrickým šlehačem s cukrem, olejem a kakaem.
- Přimícháme cuketu nastrouhanou nahrubo.
- Ve druhé míse smícháme polohrubou a pohankovou mouku s práškem do pečiva a vsypeme do vaječné části.
- Stěrkou rychle promícháme (už nešleháme).
- Směs nalijeme do dortové formy, rozetřeme a dáme péct.
- Cuketa dodá buchtě báječnou vláčnost, ale o to déle se musí péct. Počítejte cca s 45 minutami. Buchta je upečená, pokud do ní zapíchnete špejli, a když ji vyndáte, je suchá.
- Buchtu nechte vychladnout. Vršek buchty může být rozpraskaný, seřízněte jej do roviny a dejte jej stranou, určitě se najde ochotný strávník, který jej sní.
- Korpus prořízněte ve středu, buď dortovou strunou nebo pomocí niti, případně pilkovým nožem. Pomažte marmeládou a sesaďte obě půlky buchty zpět na sebe. Otočte tak, aby ta část buchty, která se pekla na dně formy, byla nahoře. Buchta tak bude hezky rovná.
- Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, přilijte smetanu a rozmíchejte.
- Tekutou čokoládou polijte vršek buchty a nechte chladnout. Až bude čokoládová poleva téměř zatuhlá, posypejte strouhaným kokosem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Zeleninu, třeba i cuketu, je-li ušmudlaná od hlíny, drbu tímhle šikovným KARTÁČEM NA ZELENINU
Děti řádily venku, a když přilítly domů, vrhly se na cuketovou buchtu jako kobylky. Tipuju, že buchta vydržela na stole 15 minut, pak už nezbyl ani drobek.
Jak na cuketovou buchtu? rady a tipy
- Miluju pohankovou mouku, mám doma vždy pytlík a pokud peču, nahrazuju jí část bílé mouky, ale maximálně v poměru 4 díly bílé, 1 díl pohankové. Moučník pak získá báječnou oříškovou chuť, která je pohance vlastní.
- Cukety klidně můžete přidat víc, mně už zbylo jen cca 300 g, protože druhá polovina šla do cuketové polévky.
- Pokud děláte cuketovou buchtu na plech, pak ji asi rozřezávat nebudete, abyste ji uprostřed potřeli marmeládou. V tom případě marmeládu natřete na vrch buchty, a teprve na ni nalijte rozpuštěnou čokoládu. Marmeládu nevynechávejte, dodá cukeťačce šmrnc.
- Prášek do pečiva vždy smíchejte se sypkými surovinami (v tomto případě mouka) a vmíchejte do tekuté složky až nakonec, a pak co nejdříve s těstem do vyhřáté trouby.
- A ještě jedna věc k prášku do pečiva: Než budete šlehat vajíčka, vyndejte je z lednice, aby chytla pokojovou teplotu. Kypřicí prášek je na studené háklivý. Pokud zapomenete a vejce použijete přímo z chladničky, pomozte si tím, že při šlehání vajec do nich vlijte lžíci dvě horké vody.
Čtěte také: Jaká podlaha je do kuchyně nejlepší?