jablkové šátečky

Jablkové šátečky pečené v toustovači

Perfektní tip, jak rychle upéct skvělou dobrotu plnou šťavnatých jablíček!

Máte doma toustovač? Pak pro jednou zapomeňte na troubu a upečte si jablkové šátečky přímo v toustovači.

jablkové šátečky recept

Jablkové šátečky pečené v toustovači

Křupavé jablkové šátečky se skořicí pečené v toustovači. Geniálně rychlé, božsky lahodné!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 12
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 hotové listové těsto (já použila to v tubě)
  • 2 střední jablka
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 skořice
  • 1 lžíce vanilkového pudingového prášku
  • 1 lžička másla
  • hladká mouka na vyválení těsta

PRACOVNÍ POSTUP

  • Jablka nastrouháme nahrubo a povaříme 2 minuty s 1dcl vody, vanilkovým cukrem, skořicí a pudingovým práškem.
  • Listové těsto rozvineme, rozdělíme na tři části a vyválíme na pomoučené ploše do tvaru plátu. Snažíme se dostat na šířku odpovídající toustovači a délku jednou tak dlouhou. Potom plát rozpůlíme. Vzniknou nám tak dva obdélníky přes celý toustovač (z jednoho obdélníku upečete 4 šátečky).
  • Rozehřátý toustovač potřeme tenkou vrstvou másla, položíme jeden obdélník, naplníme obě části jablečnou směsí a přiklopíme druhým obdélníkem. Toustovač uzavřeme a pečeme – stačí pár minut.
  • Jablkové šátečky podáváme pokud možno ihned, jsou krásně křupavé a voňavé.

Ještě pár slov k receptu:

Z jednoho listového těsta připravíte 12 šátečků v toustovači s klasickým dělením plotýnek.
Příprava je báječně jednoduchá, určitě rády pomůžou i děti 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

jablkové šátečky v toustovači

U tohoto receptu vás možná napadne, že je zbytečně složitý. Vždyť přeci stačí vzít si k ruce listové těsto a udělat obyčejný štrúdl! Není to však úplně pravda. Štrúdl nemůžete dát dětem ke svačině do školy bez toho, aby se jim nerozpadl v tašce, ze stejného důvodu ho nezabalíte s sebou na výlet. A rozhodně příprava štrúdlu není taková zábava, jako tyhle jablkové šátečky dělané v toustovači 🙂

příprava jablkových šátečkůrozválení těstajablečné šátečky v toustovačipečení v toustovači

Šátečky pečené v toustovači: tipy a triky

  • Nepanikařte, když vám rozměry nevyjdou úplně přesně, naopak držte se hesla: raději víc než míň. Tam kde těsto přesahuje ho jednoduše ohrňte.
  • Do jablečné náplně můžete přidat i rozinky a oříšky. Nebo můžete udělat náplň úplně jinou, třeba meruňkovou, švestkovou, nebo čokoládovou? 😉
  • Na vymazání sendvičovače je lepší použít Ghí (přepuštěné máslo), nepřipaluje se.
  • Já strouhám jablka i se slupkou. Je plná vitamínů a vařením změkne. Je to jeden ze způsobů, jak naučit mého prcka zvykat na to, že ovoce se nemusí před snědením oloupat, stačí ho jen pořádně omýt pod tekoucí vodou.

jablkové šátečky

Jak vyčistit toustovač?

Můj extra tip, jak nejlíp a nejjednodušeji vyčistit připálené zbytky z toastovače: Namočte dvě kuchyňské jednorázové utěrky (pozor, aby se vám z toho nestala neforemná koule) a rozprostřete je na plochu uvnitř toustovače. Nechte takto zbytky „odmočit“ alespoň hodinu, ale klidně i přes noc. Ráno už jen jednoduše setřete hadříkem nebo jinou kuchyňskou utěrkou.

Přečtěte si další tipy a rady ohledně toustovačů.

blank
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jablkové šátečky pečené v toustovači, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jablkove-satecky-pecene-v-toustovaci/