vláčný hrníčkový makovec

Hrníčkový makovec s horkým ovocem

Mák patří mezi moje oblíbené suroviny, připravuji z něj nejenom makovou nádivku do buchet a koláčů, ale peču z něj také makovec.

Právě makovec patří v naší rodině mezi top dobroty. Kouzlo tohoto receptu spočívá v rychlé a snadné přípravě. Jde totiž o recept hrníčkový, nepotřebujete žádnou kuchyňskou váhu, jen hrníček o objemu 250 ml (čtvrtlitráček). Suroviny jen smícháte dohromady, makovec vylijete na plech a za chvíli si jej už vychutnáte ke kávičce.

TIP: Dáváte přednost rychlým a jednoduchým receptům? Vyzkoušejte některou z oblíbených HRNÍČKOVÝCH KUCHAŘEK:

hrníčkové kuchařky

vláčný makovec hrníčkový na plech, recept

Hrníčkový makovec s horkým ovocem

Vláčný hrníčkový makovec na plech, jednoduchá příprava. Podávám s horkým ovocem.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 25 min
Porce: 16
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • Makovec:
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku krupicového cukru
  • SŮL
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem
  • moučkový cukr na posypání
  • Horké ovoce:
  • 2 větší jablka
  • 6-10 ks švestek
  • skořice
  • hřebíček
  • moučkový cukr
  • citrónová šťáva
  • badyán
  • 150 ml vody
  • 100 g krupicového cukru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, špetku soli a důkladně promícháme.
  • Přidáme mléko, olej a mletý mák. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně přisypáváme ke směsi, dokud těsto nezhoustne.
  • Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 175 °C, vložíme plech s makovcem a pečeme asi 25 minut.
  • Hotový makovec má lehce nahnědlý povrch, propečení těsta můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle do těsta.
  • Mezitím, co se makovec peče, pustíme se do přípravy horkého ovoce. Do hrnce nalijeme 150 ml vody. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky (velikost záleží na vás). Švestky překrojíme a vypeckujeme. Takto připravené ovoce vložíme do vody k jablkům. Přidáme koření: 1 celý badyán, lžičku skořice, 2 ks hřebíčku. Nakonec zastříkneme šťávou z půlky citrónu, přisypeme cukr a uvedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut. Rozvařené švestky obarví jablka do červena a cukr zajistí, že nám celá směs krásně zhoustne.
  • Servírujeme jednotlivé kousky makovce polité horkým ovocem, poprášíme moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Recept je na makovec na plech o střední velikosti, cca 30×40 cm. Pečicí plechy za slušné ceny koupíte na Alza.cz
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

makovec na plech

Vláčný hrníčkový makovec na plech: rady a tipy

  • K přípravě receptu se používá hrnek o objemu 250 ml (čtvrt litru). V hrníčku se odměřují jak sypké, tak tekuté ingredience, nepotřebujete tak žádnou váhu. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené, jsou obvykle snadné a velmi rychlé. Na pultech knihkupectví najdete spoustu HRNKOVÝCH KUCHAŘEK, vyzkoušejte některou z nich!
  • S pečením makovce mi často pomáhá můj malý syn, čímž chci říct, že recept na je vhodný také pro začátečníky – žádnou vědu v něm nehledejte a zapojte vaše ratolesti do práce!
  • Abych makovec trochu ozvláštnila, připravuji k němu horké ovoce, ochucené staročeským kořením. Tentokrát jsem použila kombinaci jablek a švestek, ovoněné badyánem, skořicí a hřebíčkem. Ovoce samozřejmě vyberte podle toho, jaké máte rádi.
  • Ačkoliv mák patří v českých kuchyních mezi obvyklé suroviny, v některých zemích se k máku jen tak nedostanete. Z nezralých makovic se totiž vyrábí opium, které patří mezi narkotika.
  • Mák je bohatý na vápník, na vitamín E a na minerální látky: mangan, hořčík a fosfor.

TIP: Vyzkoušejte také náš další recept na ZDRAVÝ MAKOVEC!

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hrníčkový makovec s horkým ovocem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hrnickovy-makovec-s-horkym-ovocem/