vláčný hrníčkový makovec

Hrníčkový makovec s horkým ovocem

Mák patří mezi moje oblíbené suroviny, připravuji z něj nejenom makovou nádivku do buchet a koláčů, ale peču z něj také makovec.

Právě makovec patří v naší rodině mezi top dobroty. Kouzlo tohoto receptu spočívá v rychlé a snadné přípravě. Jde totiž o recept hrníčkový, nepotřebujete žádnou kuchyňskou váhu, jen hrníček o objemu 250 ml (čtvrtlitráček). Suroviny jen smícháte dohromady, makovec vylijete na plech a za chvíli si jej už vychutnáte ke kávičce.

TIP: Dáváte přednost rychlým a jednoduchým receptům? Vyzkoušejte některou z oblíbených HRNÍČKOVÝCH KUCHAŘEK:

hrníčkové kuchařky

Vytisknout
vláčný makovec hrníčkový na plech, recept

Hrníčkový makovec s horkým ovocem


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 25 min
  • Celkový čas: 40 minut
  • Porce: 16

Popis

Vláčný hrníčkový makovec na plech, jednoduchá příprava. Podávám s horkým ovocem.


Ingredience

Makovec:

  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 hrnek mléka
  • 0,5 hrnku oleje nebo rozpuštěného másla
  • 2 vejce
  • 0,5 hrnku krupicového cukru
  • špetka soli
  • 1,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • moučkový cukr na posypání

Horké ovoce:

  • 2 větší jablka
  • 6-10 ks švestek
  • skořice
  • hřebíček
  • moučkový cukr
  • citrónová šťáva
  • badyán
  • 150 ml vody
  • 100 g krupicového cukru

Pracovní postup

  1. Do mísy rozklepneme vejce, přidáme cukr, špetku soli a důkladně promícháme.
  2. Přidáme mléko, olej a mletý mák. Mouku smícháme s práškem do pečiva, postupně přisypáváme ke směsi, dokud těsto nezhoustne.
  3. Těsto vylijeme na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 175 °C, vložíme plech s makovcem a pečeme asi 25 minut.
  4. Hotový makovec má lehce nahnědlý povrch, propečení těsta můžete vyzkoušet zapíchnutím špejle do těsta.
  5. Mezitím, co se makovec peče, pustíme se do přípravy horkého ovoce. Do hrnce nalijeme 150 ml vody. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kostky (velikost záleží na vás). Švestky překrojíme a vypeckujeme. Takto připravené ovoce vložíme do vody k jablkům. Přidáme koření: 1 celý badyán, lžičku skořice, 2 ks hřebíčku. Nakonec zastříkneme šťávou z půlky citrónu, přisypeme cukr a uvedeme k varu. Stáhneme plamen a vaříme 15-20 minut. Rozvařené švestky obarví jablka do červena a cukr zajistí, že nám celá směs krásně zhoustne.
  6. Servírujeme jednotlivé kousky makovce polité horkým ovocem, poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámky k receptu

Recept je na makovec na plech o střední velikosti, cca 30×40 cm. Pečicí plechy za slušné ceny koupíte na Alza.cz

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

makovec na plech

Vláčný hrníčkový makovec na plech: rady a tipy

  • K přípravě receptu se používá hrnek o objemu 250 ml (čtvrt litru). V hrníčku se odměřují jak sypké, tak tekuté ingredience, nepotřebujete tak žádnou váhu. Hrnkové recepty jsou velmi oblíbené, jsou obvykle snadné a velmi rychlé. Na pultech knihkupectví najdete spoustu HRNKOVÝCH KUCHAŘEK, vyzkoušejte některou z nich!
  • S pečením makovce mi často pomáhá můj malý syn, čímž chci říct, že recept na je vhodný také pro začátečníky – žádnou vědu v něm nehledejte a zapojte vaše ratolesti do práce!
  • Abych makovec trochu ozvláštnila, připravuji k němu horké ovoce, ochucené staročeským kořením. Tentokrát jsem použila kombinaci jablek a švestek, ovoněné badyánem, skořicí a hřebíčkem. Ovoce samozřejmě vyberte podle toho, jaké máte rádi.
  • Ačkoliv mák patří v českých kuchyních mezi obvyklé suroviny, v některých zemích se k máku jen tak nedostanete. Z nezralých makovic se totiž vyrábí opium, které patří mezi narkotika.
  • Mák je bohatý na vápník, na vitamín E a na minerální látky: mangan, hořčík a fosfor.

TIP: Vyzkoušejte také náš další recept na ZDRAVÝ MAKOVEC!

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli

Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hrníčkový makovec s horkým ovocem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hrnickovy-makovec-s-horkym-ovocem/