Vánoční chlebíček

vánoční chlebíček

Čas Vánoc se neúprosně blíží, pojďme si navodit sváteční atmosféru vánočním chlebíčkem! Krásně ozdobí adventní stůl a jen se po něm zapráší.

Recept jsem vymyslela sama, když jsem potřebovala rychlý dezert ke kávě.

Vytisknout
vánoční chlebíček

Vánoční chlebíček


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 30 min
  • Hotovo za: 35 min
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porce: 10

Popis

Vanilkový vánoční chlebíček s marcipánem, čokoládovými kousky, vlašskými ořechy, potřený zakysanou smetanou.


Ingredience

  • 2 ks vejce
  • 100 g krupicového cukru
  • 150 ml oleje
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 150 g nasekaných vlašských ořechů nahrubo
  • špetka soli
  • 20 g nebarveného marcipánu
  • hrst čokoládových floků (z karobu nebo čokolády, koupíte ve zdravé výživě)
  • 140 ml zakysané smetany cca 15%
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžíce vanilkového extraktu (příp. vanilkového cukru nebo vanilkového lusku)
  • 1 ks bio kypřicího prášku s vinným kamenem
  • 0,5 lžičky skořice
  • máslo + strouhanka na vymazání plechu

Pracovní postup

  1. Do větší mísy vyklepneme vejce a utřeme je s cukrem.
  2. Přidáme olej, mléko, vanilku, skořici, část nasekaných ořechů, čokoládové kousky, rozdrobíme marcipán a vše promícháme.
  3. Do směsi postupně přidáváme mouku s kypřicím práškem a vymícháme hladké těsto.
  4. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Do připravené formy nalijeme těsto.
  5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu 30-35 minut. Hotový chlebíček vyzkoušíme zapíchnutím špejle do těsta.
  6. Chlebíček vyndáme z trouby, necháme cca 10 minut zchladnout a poté ho vyklopíme z formy.
  7. Vychladlý chlebíček pomažeme čerstvou zakysanou smetanou, posypeme zbytkem nasekaných ořechů a dáme vychladit do lednice.
  8. Krájíme na řezy a podáváme.

Poznámky k receptu

Za hodinu hotovo!

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

 

příprava těsta na vánoční chlebíček
Těsto na vánoční chlebíček
vánoční chlebíček pečený ve formě na biskupský chlebíček
Pečeme ve formě na biskupský chlebíček
vánoční chlebíček s ořechy
Hotový vánoční chlebíček potřeme zakysanou smetanou a posypeme ořechy

Vánoční chlebíček: tipy a rady

  • Olej na do těsta na chlebíček použijte slunečnicový nebo řepkový, mají neutrální chuť a vůni a pro sladké pečení jsou nejvhodnější.
  • Čokoládové floky jsou vlastně čočky nebo pecky z čokolády. Pokud chcete zdravější verzi, sáhněte po hořké čokoládě s obsahem kakaové hmoty nad 70 %.
  • Karob je zdravou alternativou ke kakau, jedná se o svatojánský chléb. Místo kakaa používají karob například alergici.

Chcete další vánoční recept? Zkuste PLETENOU HVĚZDU

O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vánoční chlebíček, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vanocni-chlebicek/