Báječné palačinky ze špaldové mouky
Mám doma tři chlapy, a tak je v kuchyni pořád co dělat. Jedním z vděčných receptů, kterým hladovcům spolehlivě udělám radost, jsou palačinky.
Receptů na palačinky najdete spousty. Tenhle je jedním z nejlepších, jeho tajemství spočívá v hladké špaldové mouce.
Špaldové palačinky jsou tenké, dokonale hebké a dají se udělat jak na sladko, tak naplnit nějakou dobroučkou slanou směsí (pak při přípravě těsta vynechávám vanilkový cukr).
Báječné palačinky ze špaldové mouky
Hebké palačinky ze špaldové mouky, výborný, odzkoušený recept.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 ml MLÉKO
- 2 vejce
- 170 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 1 vanilkový cukr
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Do mísy vleju mléko, rozklepnu vejce. Nasypu špaldovou mouku, vanilkový cukr a přidám špetku soli. Těsto ušlehám dohladka. Pro šlehání používám ruční spirálovou metlu – těsto na palačinky vyšlehá dokonale, nenechá žádné hrudky, a já nemusím tahat šlehač elektrický.
- Připravené těsto nechám 30 minut odpočinout. Tenhle krok je důležitý, protože jinak se palačinky budou trhat!
- Rozpálím pánev a vleju do ní trochu oleje na smažení. Na palačinky používám pánev s nízkým okrajem, mám jednu letitou, o průměru 26 cm: na tenhle palačinkový recept funguje bezvadně.
- Když je plotýnka rozpálená, stáhnu nastavení teploty na stupeň 6-7 (používám elektrický sporák s rozsahem 1-10). Těsto pomocí naběračky naleju na polovinu pánve, kde se vespodu ihned zatáhne a začne smažit. Potom pánev nakloním a rozleju zbytek těsta do druhé poloviny. Tak se mi podaří těsto rovnoměrně rozprostřít po celé ploše pánve, aniž bych musela používat stěrku nebo jiné kuchyňské náčiní.
- Palačinku hlídám, aby se nesmažila moc prudce a dlouho. Včas obracím pomocí pružné obracečky, palačinku nechám zapéct na druhé straně (trvá to kratší dobu než pečení strany první).
- Poté palačinku sesunu z pánve, přileju trochu nového oleje a smažím další.
- Palačinky na sladko u nás mažeme marmeládou, medem, tvarohem, zakysanou smetanou. Já přidávám ovoce, na talíři sypu moučkovým cukrem, případně Grankem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Z tohoto množství připravíte asi 10 palačinek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Špaldové palačinky: tipy a rady
- Opravdu nezapomeňte palačinkové těsto nechat 30 minut odpočinout, než začnete smažit. Na rozšlehání těsta je báječná spirálová metla: těsto je hladké, našlehané, bez hrudek.
- Špaldová mouka představuje zdravější variantu k mouce bílé. Lepek ve špaldové mouce není vůči střevům tak agresivní, špaldovka navíc obsahuje vitamíny a minerály, takže špaldové palačinky můžete mlsat zcela bez výčitek.
- Pokud můžete, kupte si špaldovou mouku v bio kvalitě, hladce namletou.
- Tenké palačinky, které se při otáčení nebudou trhat, připravíte v palačinkovači nebo na speciálních pánvích na palačinky s nízkým okrajem.
Kvalitní špaldová mouka není úplně levná záležitost, za dobrou cenu ji však často najdete v akčním letáku Albert.