Tento exotický recept jsem zkoušela poprvé a opravdu se vydařil. Nebojte se kombinace kokosového mléka, kurkumy a vepřového masa.
Jako vhodná příloha se k vepřovým kostkám nejlépe hodí dušená rýže.
Vepřové kostky na kari s kokosovým mlékem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g vepřové maso (kýta, nakrájená na kostky)
- 120 ml KOKOSOVÉ MLÉKO
- 1 lžíce KARI pasta (nebo běžné kari koření)
- 2 lžíce červené papriky (sterilované)
- 1 ks pórek (čerstvý)
- 1 ks CIBULE
- 1 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- PEPŘ
- SŮL
- 200 ml voda (na podlití)
PRACOVNÍ POSTUP
- V tlakovém hrnci rozpálíme olej a přidáme na drobno nasekanou cibuli.
- Cibuli necháme zpěnit a poté přidáme osolené a opepřené vepřové kostky.
- Vše krátkce orestujeme.
- Přidáme kari, sterilizované kousky papriky, čerstvý nakrájený pórek a důkladně promícháme.
- Přilejeme kokosové mléko, promícháme a necháme krátce zredukovat.
- Poté směs podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka po dobu cca 30 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Co je kari koření?
Mnozí z vás mají patrně přinejmenším tušení, co je kari koření. Je to směs jednotlivých druhů koření, které se používá zejména v asijské kuchyni.
Složení kari koření není jasně dané, každý region má svoji vlastní směs, zřejmé je pouze to, že v kari převažuje kurkuma.
Kari pasta (nebo curry pasta) se hojně používá v thajské a indické kuchyni, její chuť opět tvoří ingredience, které byly při výrobě použité.
Kari pasty mají různý stupeň pálivosti, ne každá se hodí pro začátečníky, který ještě nemá jistou ruku a při chybném dávkování by se mohl spálit. Doslova a do písmene.
Hezky vysvětluje rozdíl mezi curry pastami článek na e-shopu Chefshop.cz