Název zní zvláštně, že? Oopsie jsou placky, kterými se nahrazuje chléb a pečivo, pokud držíte LOW CARB dietu. Cože to je? Low carb je nízkosacharidová strava, která neobsahuje mouku, cukr ani škroby. Ale ani lepek, takže takový oopsie chlebík je vhodný i pro celiaky.
Recept na oopsie je velmi jednoduchý, jeho kouzlo spočívá také v tom, že na něj potřebujete jen 3 základní suroviny. Oopsie chlebík si dejte ke snídani nebo ke svačince. V lednici vydrží až několik dní a bude chutnat stále báječně!
Oopsie chlebík
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 3 ks vejce (ideálně BIO)
- 100 g Lučina (nebo jiný čerstvý sýr)
- 1 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- špetka SŮL
- PEPŘ (mletý)
- 1 lžíce petrželka
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 150°C a na plech vyložíme pečícím papírem.
- Bílky pečlivě oddělíme od žloutků.
- Do bílků dáme špetku soli a vyšleháme z nich tuhý sníh.
- Žloutky smícháme s kypřicím práškem, Lučinou, osolíme a opepříme.
- Poté žloutkovou směs lehce vmícháme do sněhu z bílků a přidáme lžíci petrželky.
- Na plechu pomocí lžíce vytvoříme cca 6 placiček a pečeme v troubě na 150°C zhruba 25 minut do zlatova.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Oopsie: rady a tipy
- Místo Lučiny použijte do placiček měkký přírodní kozí sýr nebo polotučný tvaroh.
- Čerstvý sýr zastupuje v oopsie chlebíku bílkoviny, makroživinu důležitou pro tvorbu a obnovu buněk, tkání, svalů.
Jak vyšlehat tuhý sníh z bílků?
O nadýchanost oopsie chlebíku se stará správně vyšlehaný sníh. Čtěte článek, který popisuje, jak správně sníh z bílků vyšlehat.