šunková pěna s křenem

Šunková pěna s křenem

Včera měl brácha narozeniny, dobrý důvod sejít se a popovídat, zahrát si karty a další hry, na hony vzdálené počítačové zábavě. S bráchou vždycky přijede jeho dcera, moje neteř, čerstvě vdaná mladá paní, a její manžel. Všichni jsou to veselé kopy, mám moc ráda chvíle, strávené v jejich společnosti.

No a samozřejmě, k rodinné sešlosti patří něco dobrého na zub, každý přinese něco svého. Já jsem tentokrát připravila šunkovou pěnu s křenem, přibalila jsem žitný chleba, aby si každý mohl namazat, jak má rád.

Recept na šunkovou pěnu je jednoduchý, základem je kvalitní šunka a vysokotučná šlehačka. Pojďme mrknout, jak pěnu připravit:

blank

Šunková pěna s křenem

Jednoduchá, ale výborná pomazánka z kvalitní šunky, smetany a másla.
5 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 10 min
Porce: 4
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

  • 200 g šunka (kvalitní)
  • 80 g MÁSLO
  • 200 ml šlehačka (30 % tučná)
  • 2 lžičky křenová pasta
  • 2 lžičky citronová šťáva
  • SŮL
  • PEPŘ
  • petrželka kudrnka (na ozdobu)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Šunku pokrájíme na kostičky, vložíme do elektrického sekáčku.
  • Přilijeme šlehačku, povolené máslo, křenovou pastu, citronovou šťávu, osolíme.
  • Promixujeme dohladka, průběžně seškrábneme pomazánku ze stěn k sekacímu noži a znovu mixujeme. Vše trvá asi 5 minut.
  • Šunkovou pěnou mažeme pečivo, na vrch dáme zelené snítky petrželky kudrnky, obložíme zeleninou.
  • Na závěr poprášíme čerstvě mletým pepřem z mlýnku.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Šunkovou pěnu mažeme na krajíc chleba nebo na nakrájená kolečka rohlíku a tvoříme jednohubky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Šunkovou pěnu umixujeme v ELEKTRICKÉM SEKÁČKU

Šunková pěna s křenem: tipy a rady

  • Citronová šťáva dodá šunkové pěně chuť, jako variantu lze použít malou lžičku hořčice.
  • Smetanu použijte vysokotučnou na šlehání, s obsahem tuku nad 30 % (tedy nikoliv smetanu na vaření).

Mixování pomazánek

Doma mám elektrický sekáček, který používám při mixování pomazánek.

elektrický sekáček

Sekáček lze nahradit FOOD PROCESOREM (to je sofistikovanější sekáček s vícero funkcemi).

Mixovat pomazánku ve stolním mixéru jde hůř, protože pomazánka se nalepí po stranách nádoby a vy ji musíte dolů seškrabávat lžící.

TIP: Šunkovou pěnu nechte vychladit, naplňte jí cukrářský pytlík s ozdobnou špičkou a pěnu nastříkejte na jednohubky, nebo na rozpůlená vejce.

Křen do šunkové pěny

Křenovou pastu seženete běžně v obchodu, výrobci nabízejí různé druhy: jemnou, pikantní, brusinkovou. Já jsem vzala nepálivou verzi s jablky, aby šunková pěna nebyla tak ostrá.

Kromě šunkové pěny můžete samozřejmě použít čerstvý křen. Kořen oloupejte a najemno nastrouhejte, přidejte k šunce a rozmixujte.

Pozor! Čerstvý křen vytažený z půdy má jiné grády než ten, který v zimě najdete v regále se zeleninou! Vzpomínám na dětství, jak tátovi tekly slzy, když si dával špetku nastrouhaného křenu k domácí uzené klobásce 😉

blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Šunková pěna s křenem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/sunkova-pena-s-krenem/