Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti » MlsnáVařečka.cz
holandský řízek

Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti

Z mletého masa mám ráda spoustu jídel, ale asi nejvíc mi chutná holandský řízek. Poprvé jsem ho jedla u mojí tchýně a musím říct, že ona ho dělá bezkonkurenční.

Co se mi však ještě nepodařilo vypátrat, čím to, že ten její „holanďák“ je tak skvěle šťavnatý a člověku nestačí jeden, klidně by jich mohl sníst celý talíř. Dost možná je to onou tajnou ingrediencí, kterou znají jen naše maminky a babičky.

TIP: Nejlepší mlýnky na maso. Víte, jaké to jsou?

Protože si však sekaný holandský řízek chci občas udělat doma i já, našla jsem si jeden bezvadný recept, trochu si ho poupravila, a už si na téhle dobrotě můžou pochutnat i moji nejbližší. Pojďme do kuchyně!
Vytisknout

holandský řízek recept

Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 40 min
  • Porce: 4

Popis

Tohle je klasika: šťavnatý holandský řízek, podávaný s bramborovou kaší.


Ingredience

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 150 g tučného sýra, já mám nejradši cheddar
  • 0,5 dcl vody
  • mletý pepř
  • sůl
  • petrželová nať
  • hladká mouka
  • vejce
  • strouhanka
  • olej na smažení

Pracovní postup

  1. Mleté maso smícháme s nahrubo nastrouhaným sýrem, vodou, pepřem, solí a jemně nasekanou petrželovou natí.
  2. Z masové hmoty vytvoříme kuličky tak akorát do dlaně, a potom je rozplácneme do tvaru karbanátku.
  3. Tyto masové “karbanátky” obalíme v trojobalu, tzn. v mouce, rozšlehaném vajíčku, a nakonec ve strouhance.
  4. Smažíme na pánvi na rozehřátém oleji z každé strany dozlatova tak, aby byly i uvnitř dobře propečené. Z každé strany to vydá asi na 3 minuty.

Ohodnotit recept:

(6 hodnocení, průměr: 3,83 z 5)
Loading...

sekaný holandský řízek suroviny

Holandský řízek: tipy a rady

  • Klasický holandský řízek se dělá z goudy. Můžeme v případě nouze nahradit tučným eidamem (zapomeňte na light varianty sýrů). Finta spočívá v tom, že sýr musí být opravdu tučnější. Při pečení se krásně rozteče a tuk z něho pronikne do masa.
  • Při tvarování holandských řízků je uprostřed trochu promáčkněte, středy karbanátků všeobecně mají tu tendenci se vyboulit, a vy byste mohli mít problém sekané řízky na pánvi rovnoměrně propéct.
  • Poctivý holandský řízek se připravuje z vepřového masa, které je tučnější než hovězí. Řízek pak není vysušený, ale hezky šťavnatý.
  • Místo vody můžete dát mléko, nebo pro fajnšmekry: klidně přidejte smetanu. Kluci v akci připravují holandský řízek s vodou (u Pohlreicha se mi to vypátrat nepodařilo 😊.
  • S olejem na smažení nešetřete, smažte ve vyšší vrstvě.
  • Pokud chcete mít pod dohledem, jaké maso do holandského řízku přijde, kupte si u řezníka vepřové plecko, bůček, a namelte si je v poměru 1:1 sami na mlýnku na maso.
  • Máte-li čas, namočte mleté maso do mléka a nechte jej přes noc macerovat v lednici. Mléko naruší strukturu masa, a to pak lépe přijímá chuť petrželky a koření. Komu chutná, nechť do masa strouhne špetičku muškátového oříšku.
  • Pokud to jde, neošiďte petrželku, ta do holandského řízku patří, dodá mu nový chuťový rozměr, vyzkoušejte!
  • Podávejte ideálně s vařeným bramborem nebo bramborovou kaší a kyselou okurkou.

holandský řízek

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

2comments
Holandský řízek

Myslím, že mnohé hospodyňky nakonec překvapí, jak je výroba holandského řízku vlastně jednoduchá. Každý podle své chuti, některé přidávají česnek nebo cibuli, pravdou je, že original holanďák se podle norem teplé kuchyně za socíku dělával stejně jednoduše, jak Petro, píšete. Proto jste mne potěšila. Mimochodem, základem byl vepřový bok a tvrdý sýr, nikoliv gouda, ale spíše moravský bochník (samozřejmě pokud zrovna byl na skladu 🙂 Psala jsem o tom na svém blogu Maková panenka, takže zvu k návštěvě. Karolína

Odpovědět
    Petra Kupská

    Díky za komentář, na Váš blog Maková panenka chodím nakukovat, máte tam spoustu zajímavých informací z dob nedávno minulých 🙂 Ať se daří, Petra K.

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: