jehněčí ossobuco

Jehněčí ossobuco

Slyšíte tenhle název poprvé? Pak vězte, že ossobuco je speciální řez nad kolínkem, plátek vysoký 2-3 cm, ve kterém je zahrnuta morková kost.

Řez je veden právě tak vysoko nad kolínkem, aby na něm bylo masa (kližky) tak akorát. Tuhle specialitu vymysleli Italové, ve volném překladu znamená ossobuco kost s dírou.

jehněčí ossobuco recept

Jehněčí ossobuco

Jehněčí ossobuco je speciální řez nad kolínkem, kdy je v plátku masa zahrnuta morková kost. Právě morek dodává ossobucu výbornou chuť.
4 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 2 hod
Celkový čas: 2 hod 20 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpálíme elektrickou troubu na 170 °C.
  • Porce masa po obvodu nařízneme, pokud jsou pokryté vrstvou tuku. Pokud byste tukovou vrstvu nenařízli, ossobuco by se mohlo při přípravě zkroutit a nevypadalo by tak efektně.
  • Maso pečlivě očistíme od případných kůstek okolo morkové kosti.
  • Plátky osolíme a opepříme, obalíme v mouce.
  • Osmažíme je zprudka z obou stran.
  • Vyjmeme z pánve a uložíme na vyšší plech.
  • Ve výpeku necháme rozpustit máslo, přidáme cibuli nakrájenou nahrubo, očistěnou mrkev na kolečka. Krátce osmahneme, až cibule zesklovatí, šťávu opepříme a osolíme a podlijeme vínem.
  • Víno necháme odpařit, přidáme rajčata a trochu vody, případně vývaru.
  • Omáčkou zalijeme plátky masa na plechu a vložíme do trouby, kde pečeme zhruba 2 hodiny.
  • Podáváme v bramborou kaší.

Ještě pár slov k receptu:

K jehněčímu se hodí příloha z brambor (jak je máte rádi – vařené, šťouchané, bramborová kaše).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
jehněčí ossobuco plátky

Tradičně se ossobuco připravuje z telecího, ale dá se sehnat i ve verzi jehněčí, jen morková kost není tak výrazná. Právě morek v kosti dodá při přípravě omáčce tu správnou šťávu. Pro jednu porci v případě jehněčího počítejte se dvěma plátky ossobuca.

Asi nejznámější úpravou ossobuca je pomalé dušení na základu z kořenové zeleniny, rajčat a červeného vína. Z této úpravy jsme vycházeli v našem dnešním receptu.

Jehněčí ossobuco: tipy a rady

  • Tradiční ossouco se navíc připravuje s tzv. gremolatou. Na gremolatu budete potřebovat malý svazek plocholisté petržele, ze které otrháte lístky a nakrájíte je nadrobno. Dále nastrouhanou kůru z 1 bio citronu a 1 stroužek česneku, najemno nasekaný. Vše promíchejte dohromady v malé misce. Při servírování se gremolata sype na ossobuco. Kluci v akci přidávájí gremolatu na ještě se pečící maso chvíli před vytažením z trouby.
  • Dejte pozor na drobné kůstky, které se mohou objevit okolo morkové kosti při porcování masa. Pečlivě ossobuco v místě řezu očistěte.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jehněčí ossobuco, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jehneci-ossobuco/