Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků » MlsnáVařečka.cz
vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky a lískových ořechů

Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků

Stálicí mezi vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky. Receptů je nespočet, každý přísahá na svoje nejlepší, babiččiny a tak dále, a já jsem letos vyzkoušela variantu ze špaldové mouky s mletými lískovými oříšky.

Povedly se skvěle, jak jinak, a jako vždy jsem při pečení přišla na pár triků, o které bych se tu s vámi ráda podělila. Směle do toho!

Vytisknout
špaldové vanilkové rohlíčky s lískáči

Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků


  • Autor: Petra Kupská
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 60 min
  • Celkový čas: 1 hodina 15 minut

Popis

Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze zdravé špaldové mouky. Vánoční cukroví, které krásně voní, báječně chutná a navíc jsou tyhle rohlíčky hned měkké.


Ingredience

  • 250 g špaldová mouka
  • 210 g máslo
  • 100 g lískové ořechy
  • 70 g cukr moučka
  • špetka soli
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou na obalování

Pracovní postup

  1. Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Nasekáme ho do mísy, přidáme špaldovou mouku, cukr, špetku soli a cukr moučku.
  2. Lískové ořechy nameleme, případně se dá koupit lískooříšková mouka (v podstatě semleté lískáče). Přidáme do mísy.
  3. Rukama rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, minimálně na hodinu, neuškodí však nechat jej v ledničce přes noc.
  4. Na vál položíme arch pečicího papíru. Osvědčilo se mi jej používat víc než silikonovou podložku, na kterou se rohlíčky při tvarování lepí. Těsto není potřeba ani podsypávat moukou.
  5. Těsto vyndáme, rozdělíme na polovinu a tu potom na třetiny – dostaneme 6 kousků těsta, které vyválíme na váleček. Váleček nakrájíme na stejně silné kousky, ze kterých pak vytvarujeme rohlíčky.
  6. Každý z kousků zmáčkneme v dlani, aby těsto povolilo, a vytvarujeme rohlíček. Prsty lehce přitlačíme na rožky rohlíčků, aby středová část byla silnější a rožky tenčí.
  7. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem – zásadně rožky nahoru, aby se rohlíčky „usmívaly“, když máme ty Vánoce 🙂
  8. Pečeme zhruba 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (elektrická bez ohřevu), jakmile rohlíčky začnou růžovět, vyndáme je a necháme zchladnout.
  9. Vychlazené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali cukr vanilkový, který rohlíčky provoní.
  10. Skladujeme v krabici s víkem na suchém a chladném místě.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte asi 60 kousků vanilkových rohlíčků.

Ohodnotit recept:

(4 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

Vanilkové rohlíčky: tipy a rady

  • Lískové ořechy jsou méně aromatické než vlašské, a zase více než mandle. Namlet se dají čerstvé lískáče těsně před použitím, nebo je možné koupit hotovou lískooříškovou mouku. Pokud chcete jejich chuť zvýraznit, upečte je předem v troubě na 180 °C po dobu 10 minut (plech vyložte pečicím papírem). Zchladlé promněte utěrkou, odstraníte tak slupku. Teprve poté je semelte v mlýnku.
  • Místo bílé pšeničné jsem na rohlíčky použila špaldovou mouku. Špalda je starý druh pšenice, který lidskému organismu škodí méně než současná přešlechtěná pšenice, která se běžně k výrobě bílé mouky používá. Pokud se vám podaří sehnat špaldovou mouku v celozrnném provedení, budou vanilkové rohlíčky ještě o fous zdravější. Celozrnnou špaldovou mouku šetrně semletou vyrábí například Mlýn Perner.
  • Pro obalování rohlíčků se používá vanilkový cukr. Nejobyčejnější možností je přisypat do moučky cukr vanilinový, více parády naděláte s vanilkovým cukrem, který obsahuje pravou vanilku. Pokud jste někdy použili vanilkový lusk, vložte jej do běžného krystalu. Vanilkový lusk cukr krásně ovoní, navíc cukr můžete dosypávat podle potřeby a k ruce tak budete mít stále krásně voňavý vanilkový cukr.
  • Letos jsem vanilkové rohlíčky připravovala na archu pečicího papíru. Těsto se vůbec nelepilo ani se nerozpadávalo, krásně se s ním dalo pracovat. Podklad nemusíte podsypávat moukou, která se zbytečně zapracuje do těsta na rohlíčky a ty potom budou tuhé.
  • Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze špaldové mouky, jsou měkké prakticky v následujících dnech, není je tedy třeba připravovat týdny dopředu. Pokud bych je pekla u nás dříve než pár dnů, zmizely by, i kdybych je držela pod zámkem. Tak moc jsou dobré! 

špaldové vanilkové rohlíčky s lískáči

TIP: Zkuste také rohlíčky z těsta, na jehož přípravu jsem použila kombinaci špaldové a mandlové mouky. Jsou vtlačované do silikonové formy, takže odpadá mravenčí práce s ručním tvarováním rohlíčků. Vyzkoušejte zde: špaldové vanilkové rohlíčky

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>