vanilkové rohlíčky ze špaldové mouky a lískových ořechů

Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků

Stálicí mezi vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky. Receptů je nespočet, každý přísahá na svoje nejlepší, babiččiny a tak dále, a já jsem letos vyzkoušela variantu ze špaldové mouky s mletými lískovými oříšky.

Povedly se skvěle, jak jinak, a jako vždy jsem při pečení přišla na pár triků, o které bych se tu s vámi ráda podělila. Směle do toho!

špaldové vanilkové rohlíčky s lískáči

Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků

Petra Kupská
Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze zdravé špaldové mouky. Vánoční cukroví, které krásně voní, báječně chutná a navíc jsou tyhle rohlíčky hned měkké.
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr

Ingredients
  

  • 250 g ŠPALDOVÁ MOUKA
  • 210 g MÁSLO
  • 100 g LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
  • 70 g cukr moučka
  • SŮL
  • moučkový cukr smíchaný s vanilkou na obalování

Instructions
 

  • Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Nasekáme ho do mísy, přidáme špaldovou mouku, cukr, špetku soli a cukr moučku.
  • Lískové ořechy nameleme, případně se dá koupit lískooříšková mouka (v podstatě semleté lískáče). Přidáme do mísy.
  • Rukama rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, minimálně na hodinu, neuškodí však nechat jej v ledničce přes noc.
  • Na vál položíme arch pečicího papíru. Osvědčilo se mi jej používat víc než silikonovou podložku, na kterou se rohlíčky při tvarování lepí. Těsto není potřeba ani podsypávat moukou.
  • Těsto vyndáme, rozdělíme na polovinu a tu potom na třetiny – dostaneme 6 kousků těsta, které vyválíme na váleček. Váleček nakrájíme na stejně silné kousky, ze kterých pak vytvarujeme rohlíčky.
  • Každý z kousků zmáčkneme v dlani, aby těsto povolilo, a vytvarujeme rohlíček. Prsty lehce přitlačíme na rožky rohlíčků, aby středová část byla silnější a rožky tenčí.
  • Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem – zásadně rožky nahoru, aby se rohlíčky „usmívaly“, když máme ty Vánoce 🙂
  • Pečeme zhruba 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (elektrická bez ohřevu), jakmile rohlíčky začnou růžovět, vyndáme je a necháme zchladnout.
  • Vychlazené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali cukr vanilkový, který rohlíčky provoní.
  • Skladujeme v krabici s víkem na suchém a chladném místě.

Notes

Z tohoto množství připravíte asi 60 kousků vanilkových rohlíčků.
Keyword špaldové vanilkové rohlíčky, vanilkové rohlíčky z lískových oříšků

špaldové vanilkové rohlíčky s lískáči

Vanilkové rohlíčky: tipy a rady

  • Lískové ořechy jsou méně aromatické než vlašské, a zase více než mandle. Namlet se dají čerstvé lískáče těsně před použitím, nebo je možné koupit hotovou lískooříškovou mouku. Pokud chcete jejich chuť zvýraznit, upečte je předem v troubě na 180 °C po dobu 10 minut (plech vyložte pečicím papírem). Zchladlé promněte utěrkou, odstraníte tak slupku. Teprve poté je semelte v mlýnku.
  • Místo bílé pšeničné jsem na rohlíčky použila špaldovou mouku. Špalda je starý druh pšenice, který lidskému organismu škodí méně než současná přešlechtěná pšenice, která se běžně k výrobě bílé mouky používá. Pokud se vám podaří sehnat špaldovou mouku v celozrnném provedení, budou vanilkové rohlíčky ještě o fous zdravější. Celozrnnou špaldovou mouku šetrně semletou vyrábí například Mlýn Perner.
  • Pro obalování rohlíčků se používá vanilkový cukr. Nejobyčejnější možností je přisypat do moučky cukr vanilinový, více parády naděláte s vanilkovým cukrem, který obsahuje pravou vanilku. Pokud jste někdy použili vanilkový lusk, vložte jej do běžného krystalu. Vanilkový lusk cukr krásně ovoní, navíc cukr můžete dosypávat podle potřeby a k ruce tak budete mít stále krásně voňavý vanilkový cukr.
  • Letos jsem vanilkové rohlíčky připravovala na archu pečicího papíru. Těsto se vůbec nelepilo ani se nerozpadávalo, krásně se s ním dalo pracovat. Podklad nemusíte podsypávat moukou, která se zbytečně zapracuje do těsta na rohlíčky a ty potom budou tuhé.
  • Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze špaldové mouky, jsou měkké prakticky v následujících dnech, není je tedy třeba připravovat týdny dopředu. Pokud bych je pekla u nás dříve než pár dnů, zmizely by, i kdybych je držela pod zámkem. Tak moc jsou dobré! 

TIP: Zkuste také rohlíčky z těsta, na jehož přípravu jsem použila kombinaci špaldové a mandlové mouky.

Jsou vtlačované do silikonové formy, takže odpadá mravenčí práce s ručním tvarováním rohlíčků. Vyzkoušejte zde: špaldové vanilkové rohlíčky

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment
šéfkuchař

Výborný. Doporučuji si uvařit. Báječně se to povedlo,
moc jsme si pochutnali. Přidáváme mezi rodinné recepty.
Díky!

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vanilkove-rohlicky-spaldove/