Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků
Stálicí mezi vánočním cukrovím jsou vanilkové rohlíčky. Receptů je nespočet, každý přísahá na svoje nejlepší, babiččiny a tak dále, a já jsem letos vyzkoušela variantu ze špaldové mouky s mletými lískovými oříšky.
Povedly se skvěle, jak jinak, a jako vždy jsem při pečení přišla na pár triků, o které bych se tu s vámi ráda podělila. Směle do toho!
Vanilkové rohlíčky špaldové, z lískových oříšků
INGREDIENCE
- 250 g ŠPALDOVÁ MOUKA
- 210 g MÁSLO
- 100 g LÍSKOVÉ OŘÍŠKY
- 70 g cukr moučka
- SŮL
- moučkový cukr smíchaný s vanilkou na obalování
PRACOVNÍ POSTUP
- Máslo necháme povolit na pokojovou teplotu. Nasekáme ho do mísy, přidáme špaldovou mouku, cukr, špetku soli a cukr moučku.
- Lískové ořechy nameleme, případně se dá koupit lískooříšková mouka (v podstatě semleté lískáče). Přidáme do mísy.
- Rukama rychle zpracujeme v hladké těsto, které dáme odpočinout do lednice, minimálně na hodinu, neuškodí však nechat jej v ledničce přes noc.
- Na vál položíme arch pečicího papíru. Osvědčilo se mi jej používat víc než silikonovou podložku, na kterou se rohlíčky při tvarování lepí. Těsto není potřeba ani podsypávat moukou.
- Těsto vyndáme, rozdělíme na polovinu a tu potom na třetiny – dostaneme 6 kousků těsta, které vyválíme na váleček. Váleček nakrájíme na stejně silné kousky, ze kterých pak vytvarujeme rohlíčky.
- Každý z kousků zmáčkneme v dlani, aby těsto povolilo, a vytvarujeme rohlíček. Prsty lehce přitlačíme na rožky rohlíčků, aby středová část byla silnější a rožky tenčí.
- Rohlíčky klademe na plech vyložený pečicím papírem – zásadně rožky nahoru, aby se rohlíčky „usmívaly“, když máme ty Vánoce 🙂
- Pečeme zhruba 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C (elektrická bez ohřevu), jakmile rohlíčky začnou růžovět, vyndáme je a necháme zchladnout.
- Vychlazené rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru, do kterého jsme přimíchali cukr vanilkový, který rohlíčky provoní.
- Skladujeme v krabici s víkem na suchém a chladném místě.
Ještě pár slov k receptu:
Vanilkové rohlíčky: tipy a rady
- Lískové ořechy jsou méně aromatické než vlašské, a zase více než mandle. Namlet se dají čerstvé lískáče těsně před použitím, nebo je možné koupit hotovou lískooříškovou mouku. Pokud chcete jejich chuť zvýraznit, upečte je předem v troubě na 180 °C po dobu 10 minut (plech vyložte pečicím papírem). Zchladlé promněte utěrkou, odstraníte tak slupku. Teprve poté je semelte v mlýnku.
- Místo bílé pšeničné jsem na rohlíčky použila špaldovou mouku. Špalda je starý druh pšenice, který lidskému organismu škodí méně než současná přešlechtěná pšenice, která se běžně k výrobě bílé mouky používá. Pokud se vám podaří sehnat špaldovou mouku v celozrnném provedení, budou vanilkové rohlíčky ještě o fous zdravější. Celozrnnou špaldovou mouku šetrně semletou vyrábí například Mlýn Perner.
- Pro obalování rohlíčků se používá vanilkový cukr. Nejobyčejnější možností je přisypat do moučky cukr vanilinový, více parády naděláte s vanilkovým cukrem, který obsahuje pravou vanilku. Pokud jste někdy použili vanilkový lusk, vložte jej do běžného krystalu. Vanilkový lusk cukr krásně ovoní, navíc cukr můžete dosypávat podle potřeby a k ruce tak budete mít stále krásně voňavý vanilkový cukr.
- Letos jsem vanilkové rohlíčky připravovala na archu pečicího papíru. Těsto se vůbec nelepilo ani se nerozpadávalo, krásně se s ním dalo pracovat. Podklad nemusíte podsypávat moukou, která se zbytečně zapracuje do těsta na rohlíčky a ty potom budou tuhé.
- Vanilkové rohlíčky z lískových oříšků, připravené ze špaldové mouky, jsou měkké prakticky v následujících dnech, není je tedy třeba připravovat týdny dopředu. Pokud bych je pekla u nás dříve než pár dnů, zmizely by, i kdybych je držela pod zámkem. Tak moc jsou dobré!
TIP: Zkuste také rohlíčky z těsta, na jehož přípravu jsem použila kombinaci špaldové a mandlové mouky.
Jsou vtlačované do silikonové formy, takže odpadá mravenčí práce s ručním tvarováním rohlíčků. Vyzkoušejte zde: špaldové vanilkové rohlíčky