Thajská dýňová polévka

thajská dýňová polévka

Už jsem vyzkoušela spoustu receptů na dýňovou polévku, a nakonec jsem našla svého favorita, nejlepší recept, o který se s vámi dnes chci podělit.

Ve své knize jej publikoval slavný šéfkuchař Jamie Oliver a je vidět, že Jamie to v kuchyní umí, protože chuť této dýňové polévky je prostě báječná. Věřím, že zachutná i těm nejzarputilejším odpůrcům dýně.

thajská dýňová polévka recept

Thajská dýňová polévka

Pikantní dýňová polévka z dýně hokaido s kokosem, chilli a kari kořením.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 ks hokaido dýně (středně velká)
  • 1 ks brambor
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 750 ml vývar (kuřecí nebo zeleninový)
  • 200 ml kokosové mléko
  • 2 stroužek česnek
  • 2 cm čerstvý zázvor
  • 1 lžička KARI pasta (nebo běžné kari koření)
  • 1-2 ks červená paprička
  • OLIVOVÝ OLEJ (extra virgin)
  • snítka čerstvé petrželky
  • sůl

PRACOVNÍ POSTUP

  • Do většího hrnce nalijeme cca 1 polévkovou lžíci oleje a lehce osmahneme nakrájenou cibuli, chilli a česnek.
  • Poté přidáme nakrájené kousky dýně hokaido, mrkev, zázvor a brambory, kari pastu. Ještě cca 1 minutu restujeme.
  • Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí cca 20 minut.
  • Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a zalijeme kokosovým mlékem
  • Dle chuti přidáme sůl. Můžeme dle chuti ozdobit čerstvě nakrájenou chilli papričkou, snítkou petrželky nebo lžící zakysané smetany (na zjemnění pikantní chuti).
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
příprava dýňové polévky

Thajská dýňová polévka: tipy a rady

  • Dýně Hokaido nikdy neloupeme. Přišli bychom o cenné vitamíny a také o krásnou výslednou barvu pokrmu. Při vaření slupka dýně Hokaido zcela změkne.
  • Pokud nemáte po ruce domácí zeleninový vývar, sáhněte po přírodních vývarech, klidně i v kostce, avšak bez glutamátu nebo jiné přidané chemie. Vždy byste je měli mít v zásobě v domácí špajzce.
  • Kokosové mléko zakoupíte v plechovce, pokud jej tedy nechcete získat ze surového kokosu. Kokosové mléko spolu se zázvorem dodá dýňové polévce lahodný exotický podtón chuti.

O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Thajská dýňová polévka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/thajska-dynova-polevka/