Thajská dýňová polévka » MlsnáVařečka.cz

Thajská dýňová polévka

thajská dýňová polévka

Už jsem vyzkoušela spoustu receptů na dýňovou polévku, a nakonec jsem našla svého favorita, nejlepší recept, o který se s vámi dnes chci podělit.

Ve své knize jej publikoval slavný šéfkuchař Jamie Oliver a je vidět, že Jamie to v kuchyní umí, protože chuť této dýňové polévky je prostě báječná. Věřím, že zachutná i těm nejzarputilejším odpůrcům dýně.

Vytisknout
thajská dýňová polévka recept

Thajská dýňová polévka


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 40 minut
  • Porce: 4

Popis

Pikantní dýňová polévka z dýně hokaido s kokosem, chilli a kari kořením.


Ingredience

  • 1 hokaido dýně o průměrné velikosti, nakrájené na kousky (zbavená semínek, kůru neodstraňujte)
  • 1 velký brambor, nakrájený na kousky
  • 1 větší mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 středně velká cibule, najemno nakrájená
  • 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 stroužky česneku, nasekaného
  • 2 cm plátek čerstvého oloupaného zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • 1-2 malé červené papričky, nakrájené
  • trochu olivového oleje extra virgin
  • snítka čerstvé petrželky
  • sůl

Pracovní postup

  1. Do většího hrnce nalijeme cca 1 polévkovou lžíci oleje a lehce osmahneme nakrájenou cibuli, chilli a česnek.
  2. Poté přidáme nakrájené kousky dýně hokaido, mrkev, zázvor a brambory, posypte kari kořením. Ještě cca 1 minutu restujeme.
  3. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí cca 20 minut.
  4. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a zalijeme kokosovým mlékem
  5. Dle chuti přidáme sůl. Můžeme dle chuti ozdobit čerstvě nakrájenou chilli papričkou, snítkou petrželky nebo lžící zakysané smetany (na zjemnění pikantní chuti).

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

příprava dýňové polévky

Thajská dýňová polévka: tipy a rady

  • Dýně Hokaido nikdy neloupeme. Přišli bychom o cenné vitamíny a také o krásnou výslednou barvu pokrmu. Při vaření slupka dýně Hokaido zcela změkne.
  • Pokud nemáte po ruce domácí zeleninový vývar, sáhněte po přírodních vývarech, klidně i v kostce, avšak bez glutamátu nebo jiné přidané chemie. Vždy byste je měli mít v zásobě v domácí špajzce.
  • Kokosové mléko zakoupíte v plechovce, pokud jej tedy nechcete získat ze surového kokosu. Kokosové mléko spolu se zázvorem dodá dýňové polévce lahodný exotický podtón chuti.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: