Thajská dýňová polévka » MlsnáVařečka.cz

Thajská dýňová polévka

thajská dýňová polévka

Už jsem vyzkoušela spoustu receptů na dýňovou polévku, a nakonec jsem našla svého favorita, nejlepší recept, o který se s vámi dnes chci podělit. Ve své knize jej publikoval slavný šéfkuchař Jamie Oliver a je vidět, že Jamie to v kuchyní umí, protože chuť této dýňové polévky je prostě báječná. Věřím, že zachutná i těm nejzarputilejším odpůrcům dýně.

Vytisknout
thajská dýňová polévka recept

Thajská dýňová polévka


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 40 minut
  • Porce: 4

Popis

Pikantní dýňová polévka z dýně hokaido s kokosem, chilli a kari kořením.


Ingredience

  • 1 hokaido dýně o průměrné velikosti, nakrájené na kousky (zbavená semínek, kůru neodstraňujte)
  • 1 velký brambor, nakrájený na kousky
  • 1 větší mrkev, nakrájená na kousky
  • 1 středně velká cibule, najemno nakrájená
  • 750 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 200 ml kokosového mléka
  • 2 stroužky česneku, nasekaného
  • 2 cm plátek čerstvého oloupaného zázvoru
  • 1 lžička kari koření
  • 1-2 malé červené papričky, nakrájené
  • trochu olivového oleje extra virgin
  • snítka čerstvé petrželky
  • sůl

Pracovní postup

  1. Do většího hrnce nalijeme cca 1 polévkovou lžíci oleje a lehce osmahneme nakrájenou cibuli, chilli a česnek.
  2. Poté přidáme nakrájené kousky dýně hokaido, mrkev, zázvor a brambory, posypte kari kořením. Ještě cca 1 minutu restujeme.
  3. Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí cca 20 minut.
  4. Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a zalijeme kokosovým mlékem
  5. Dle chuti přidáme sůl. Můžeme dle chuti ozdobit čerstvě nakrájenou chilli papričkou, snítkou petrželky nebo lžící zakysané smetany (na zjemnění pikantní chuti).

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

příprava dýňové polévky

Thajská dýňová polévka: tipy a rady

  • Dýně Hokaido nikdy neloupeme. Přišli bychom o cenné vitamíny a také o krásnou výslednou barvu pokrmu. Při vaření slupka dýně Hokaido zcela změkne.
  • Pokud nemáte po ruce domácí zeleninový vývar, sáhněte po přírodních vývarech, klidně i v kostce, avšak bez glutamátu nebo jiné přidané chemie. Vždy byste je měli mít v zásobě v domácí špajzce.
  • Kokosové mléko zakoupíte v plechovce, pokud jej tedy nechcete získat ze surového kokosu. Kokosové mléko spolu se zázvorem dodá dýňové polévce lahodný exotický podtón chuti.
To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>