hrstková polévka

Hrstková polévka

Polévky vařím často k večeři nebo klasicky jako první chod obědového menu. Od té doby, co mám dítě, vařím polévky častěji a snažím se pravidelně střídat několik druhů.

Hrstková polévka patří k těm oblíbeným, a to i z důvodu, že obsahuje luštěniny, které by se měly do jídelníčku zařazovat pravidelně. Navíc suroviny na Hrstkovou polévku mám ve své spíži vždy.

hrstková polévka recept

Hrstková polévka

Ivana Sirůčková
Jemná hrstková polévka, rychle hotová. Z luštěnin a se zeleninou.
Prep Time 5 mins
Cook Time 20 mins
Course polévky
Cuisine česká kuchyně
Servings 4

Equipment

  • Polévkový hrnec Tefal
  • POLÉVKY nejlepší kuchařky
  • Kuchařský nůž Wüsthof

Ingredients
  

  • 1 hrst červená čočka
  • 1 hrst rýže
  • 1 hrst kuskus
  • 1 hrst ovesné vločky
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 1 litr zeleninový vývar
  • 1 hrst sušené polévkové bylinky petržel, libeček, kerblík
  • SŮL
  • zelenina do polévky dle výběru např. mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice

Instructions
 

  • V hrnci rozpustíme lžíci sádla a ihned vsypeme čočku, rýži, vločky, kuskus a necháme “rozvonět”.
  • Podlijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu, snížíme plamen a mírným varem vše necháme 20 minut probublávat.
  • Přidáme zeleninu. Můj výběr byl hrášek, kukuřici a mrkev.
  • Nakonec přidáme polévkové bylinky a dle chuti osolíme.

Notes

Hrstková polévka je mým tipem na rychlou večeři.
Keyword hrstková polévka

příprava hrstkové polévky

Hrstková polévka: tipy a rady

  • Luštěniny patří v našich kuchyních mezi neprávem opomíjenou potravinu. Velmi často jsou na vině nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe z našeho dětství. Pěstovaly je již starověké národy, luštěniny byly důležitou součástí kuchyně našich předků. Měly by být součástí dnešního jídelníčku a ve zdravém stravování bychom je na talíři měli mít alespoň jednou týdně.
  • Luštěniny jsou velmi vhodné do polévek namísto zavářky, jako příloha, hlavní jídlo, nebo jako součást salátu či pomazánky.
  • Luštěniny jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují nezanedbatelné množství vlákniny. Vláknina na sebe váže vodu, tím zvětšuje svůj objem ve střevě a zvyšuje tak pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy. V luštěninách také najdeme minerální látky jako vápník, fosfor, draslík a zejména vitamíny skupiny B.
hrsková polévka
O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hrstková polévka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hrstkova-polevka/