hrstková polévka

Hrstková polévka

Polévky vařím často k večeři nebo klasicky jako první chod obědového menu. Od té doby, co mám dítě, vařím polévky častěji a snažím se pravidelně střídat několik druhů.

Hrstková polévka patří k těm oblíbeným, a to i z důvodu, že obsahuje luštěniny, které by se měly do jídelníčku zařazovat pravidelně. Navíc suroviny na Hrstkovou polévku mám ve své spíži vždy.

hrstková polévka recept

Hrstková polévka

Jemná hrstková polévka, rychle hotová. Z luštěnin a se zeleninou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 5 min
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 1 hrst červená čočka
  • 1 hrst rýže
  • 1 hrst kuskus
  • 1 hrst ovesné vločky
  • 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
  • 1 litr zeleninový vývar
  • 1 hrst sušené polévkové bylinky (petržel, libeček, kerblík)
  • SŮL
  • zelenina do polévky (dle výběru např. mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice)

PRACOVNÍ POSTUP

  • V hrnci rozpustíme lžíci sádla a ihned vsypeme čočku, rýži, vločky, kuskus a necháme “rozvonět”.
  • Podlijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu, snížíme plamen a mírným varem vše necháme 20 minut probublávat.
  • Přidáme zeleninu. Můj výběr byl hrášek, kukuřici a mrkev.
  • Nakonec přidáme polévkové bylinky a dle chuti osolíme.

Ještě pár slov k receptu:

Hrstková polévka je mým tipem na rychlou večeři.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava hrstkové polévky

Hrstková polévka: tipy a rady

  • Luštěniny patří v našich kuchyních mezi neprávem opomíjenou potravinu. Velmi často jsou na vině nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe z našeho dětství. Pěstovaly je již starověké národy, luštěniny byly důležitou součástí kuchyně našich předků. Měly by být součástí dnešního jídelníčku a ve zdravém stravování bychom je na talíři měli mít alespoň jednou týdně.
  • Luštěniny jsou velmi vhodné do polévek namísto zavářky, jako příloha, hlavní jídlo, nebo jako součást salátu či pomazánky.
  • Luštěniny jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují nezanedbatelné množství vlákniny. Vláknina na sebe váže vodu, tím zvětšuje svůj objem ve střevě a zvyšuje tak pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy. V luštěninách také najdeme minerální látky jako vápník, fosfor, draslík a zejména vitamíny skupiny B.
hrsková polévka
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hrstková polévka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hrstkova-polevka/