hrstková polévka

Hrstková polévka

Polévky vařím často k večeři nebo klasicky jako první chod obědového menu. Od té doby, co mám dítě, vařím polévky častěji a snažím se pravidelně střídat několik druhů.

Hrstková polévka patří k těm oblíbeným, a to i z důvodu, že obsahuje luštěniny, které by se měly do jídelníčku zařazovat pravidelně. Navíc suroviny na Hrstkovou polévku mám ve své spíži vždy.

Vytisknout
hrstková polévka recept

Hrstková polévka


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 5 min
  • Hotovo za: 20 min
  • Celkový čas: 25 minut
  • Porce: 4

Popis

Jemná hrstková polévka, rychle hotová. Z luštěnin a se zeleninou.


Ingredience

  • 1 hrst červené čočky
  • 1 hrst rýže
  • 1 hrst kuskusu
  • 1 hrst ovesných vloček
  • 1 lžíce sádla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • hrst sušených polévkových bylinek (petržel, libeček, kerblík)
  • sůl
  • zelenina do polévky (dle výběru) např. mrkev, celer, petržel, hrášek, kukuřice

Pracovní postup

  1. V hrnci rozpustíme lžíci sádla a ihned vsypeme čočku, rýži, vločky, kuskus a necháme „rozvonět“.
  2. Podlijeme zeleninovým vývarem a přivedeme k varu, snížíme plamen a mírným varem vše necháme 20 minut probublávat.
  3. Přidáme zeleninu. Můj výběr byl hrášek, kukuřici a mrkev.
  4. Nakonec přidáme polévkové bylinky a dle chuti osolíme.

Poznámky k receptu

Hrstková polévka je mým tipem na rychlou večeři.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

příprava hrstkové polévky

Hrstková polévka: tipy a rady

  • Luštěniny patří v našich kuchyních mezi neprávem opomíjenou potravinu. Velmi často jsou na vině nevalné vzpomínky na školní jídelnu a tamější čočku a hrachovou kaši. Luštěniny ale nejsou jen čočka, hrách a fazole tak, jak je známe z našeho dětství. Pěstovaly je již starověké národy, luštěniny byly důležitou součástí kuchyně našich předků. Měly by být součástí dnešního jídelníčku a ve zdravém stravování bychom je na talíři měli mít alespoň jednou týdně.
  • Luštěniny jsou velmi vhodné do polévek namísto zavářky, jako příloha, hlavní jídlo, nebo jako součást salátu či pomazánky.
  • Luštěniny jsou důležitým zdrojem bílkovin, obsahují nezanedbatelné množství vlákniny. Vláknina na sebe váže vodu, tím zvětšuje svůj objem ve střevě a zvyšuje tak pocit sytosti, což napomáhá při redukci váhy. V luštěninách také najdeme minerální látky jako vápník, fosfor, draslík a zejména vitamíny skupiny B.
O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli

    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Hrstková polévka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/hrstkova-polevka/