Už jsem vyzkoušela spoustu receptů na dýňovou polévku, a nakonec jsem našla svého favorita, nejlepší recept, o který se s vámi dnes chci podělit.
Ve své knize jej publikoval slavný šéfkuchař Jamie Oliver a je vidět, že Jamie to v kuchyní umí, protože chuť této dýňové polévky je prostě báječná. Věřím, že zachutná i těm nejzarputilejším odpůrcům dýně.
Thajská dýňová polévka
Pikantní dýňová polévka z dýně hokaido s kokosem, chilli a kari kořením.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 ks hokaido dýně (středně velká)
- 1 ks BRAMBORY
- 1 ks MRKEV
- 1 ks CIBULE
- 750 ml vývar (kuřecí nebo zeleninový)
- 200 ml KOKOSOVÉ MLÉKO
- 2 stroužek ČESNEK
- 2 cm čerstvý zázvor
- 1 lžička KARI pasta (nebo běžné kari koření)
- 1-2 ks červená paprička
- OLIVOVÝ OLEJ (extra virgin)
- snítka čerstvé petrželky
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Do většího hrnce nalijeme cca 1 polévkovou lžíci oleje a lehce osmahneme nakrájenou cibuli, chilli a česnek.
- Poté přidáme nakrájené kousky dýně hokaido, mrkev, zázvor a brambory, kari pastu. Ještě cca 1 minutu restujeme.
- Zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí cca 20 minut.
- Poté polévku rozmixujeme ponorným mixérem do hladka a zalijeme kokosovým mlékem
- Dle chuti přidáme sůl. Můžeme dle chuti ozdobit čerstvě nakrájenou chilli papričkou, snítkou petrželky nebo lžící zakysané smetany (na zjemnění pikantní chuti).
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Thajská dýňová polévka: tipy a rady
- Dýně Hokaido nikdy neloupeme. Přišli bychom o cenné vitamíny a také o krásnou výslednou barvu pokrmu. Při vaření slupka dýně Hokaido zcela změkne.
- Pokud nemáte po ruce domácí zeleninový vývar, sáhněte po přírodních vývarech, klidně i v kostce, avšak bez glutamátu nebo jiné přidané chemie. Vždy byste je měli mít v zásobě v domácí špajzce.
- Kokosové mléko zakoupíte v plechovce, pokud jej tedy nechcete získat ze surového kokosu. Kokosové mléko spolu se zázvorem dodá dýňové polévce lahodný exotický podtón chuti.