Nejlepší koláče na plech - e-kuchařka s rodinnými recepty. PROHLÉDNOUT »

Slavnostní broskvové řezy

Řezy z křehkého těsta, se štědrou vrstvou z tvarohu a ricotty, vrch ozdobený broskvovou polevou z pudinku. Tolik ve zkratce dnešní recept.

Množství podle tohoto receptu je určené na menší plech s vyšším okrajem, rozměry plechu zhruba 35×25 cm.

Na křehké těsto můžete zadělat předem, potřebuje odpočinout v ledničce, kde klidně vydrží přes noc.

Až řezy polijete broskvovou polevou, budou potřeba další zhruba 3-4 hodiny, než poleva řádně zatuhne.

Tvarohová náplň

Do tvarohové náplně patří dvě balení ricotty. Ricotta je čerstvý sýr, krému propůjčí nadýchanost a jemnost.

Ricotta není nejlevnější záležitost. Za dobrou cenu jde koupit například v prodejně Lidl, chce to jen vychytat, kdy je na ricottu akce a vyrazit nakupovat.

Křehké těsto

Na křehké těsto potřebujeme co nejchladnější suroviny, které se narychlo pospojují v jednolitou hmotu. Křehké těsto se nehněte, bylo by příliš tuhé.

U křehkého těsta se předpokládá, že po upečení bude opravdu křehké, a nikoliv hutné jako… jako beton.

Pokud budete mít vyšší vrstvu křehkého těsta, doporučuje se předem předpéct, než jej pokryjeme tvarohovou náplní.

Slavnostní broskvové řezy

Lahodné řezy s krémovou tvarohovou náplní a broskvovou polevou z pudinku.
5 z 1 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 50 min
Chladnutí:: 4 hod
Celkový čas: 5 hod 10 min
Porce: 16
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

Křehké těsto:

Krémová tvarohová náplň:

  • 500 g ricotta
  • 250 g tvaroh (polotučný)
  • citronová kůra
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 170 g moučkový cukr
  • 2 ks vejce

Broskvová poleva:

  • 1 ks kompot broskve (velký, 820 g)
  • 1/2 ks vanilkový pudink

PRACOVNÍ POSTUP

  • Hladkou mouku prosejeme do mísy, nasekáme do ní studené máslo, přidáme vodu, žloutky, citronovou kůru, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Rychle zpracujeme na křehké těsto, zabalíme do fólie a dáme do ledničky odpočinout.
  • Na krémovou náplň smícháme dohromady tvaroh a ricottu, přidáme cukr včetně vanilkového, citronovou kůru. Jedno po druhém zapracujeme vejce, nejlépe elektrickým mixérem, zapnutým na nízké otáčky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, nebo alespoň vymažeme máslem.
  • Křehké těsto opatrně vyválíme (dobře to jde mezi dvěma archy pečicího papíru), opatrně přeneseme na plech a zvedneme okraje. Nepravidelné okraje ořízneme a nastavíme jimi místa, kde se nám těsta naopak nedostává.
  • Na připravené těsto navrstvíme tvarohový krém, povrch uhladíme.
  • Dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C, pečeme asi 50 minut. Troubu poté vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v chladnoucí troubě.
  • Broskve z kompotu slijeme a necháme na sítu okapat, šťávu z kompotu zachytíme do nádoby.
  • Okapané broskve pokrájíme na malé kousky.
  • Šťávu doplníme vodou na 250 ml, přimícháme ½ vanilkového pudinku. Přivedeme k varu za stálého míchání, stáhneme teplotu a 2 minuty povaříme.
  • Přimícháme pokrájené broskve a necháme mírně vychladit.
  • Broskvovou polevou potřeme povrch řezů a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Poté uložíme do ledničky asi na 3-4 hodiny, než poleva kompletně zatuhne.
  • Krájíme na řezy a podáváme.

Ještě pár slov k receptu:

S tvarohovou náplní můžete experimentovat – místo jedné ricotty dejte tvaroh navíc, nebo jednu ricottu vyměňte za mascarpone, krémový sýr, případně zakysanou smetanu. Vždy nahraďte stejné množství, tedy 250 g.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Slavnostní broskvové řezy, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/slavnostni-broskvove-rezy/