Slavnostní broskvové řezy

Řezy z křehkého těsta, se štědrou vrstvou z tvarohu a ricotty, vrch ozdobený broskvovou polevou z pudinku. Tolik ve zkratce dnešní recept.

Množství podle tohoto receptu je určené na menší plech s vyšším okrajem, rozměry plechu zhruba 35×25 cm.

Na křehké těsto můžete zadělat předem, potřebuje odpočinout v ledničce, kde klidně vydrží přes noc.

Až řezy polijete broskvovou polevou, budou potřeba další zhruba 3-4 hodiny, než poleva řádně zatuhne.

Tvarohová náplň

Do tvarohové náplně patří dvě balení ricotty. Ricotta je čerstvý sýr, krému propůjčí nadýchanost a jemnost.

Ricotta není nejlevnější záležitost. Za dobrou cenu jde koupit například v prodejně Lidl, chce to jen vychytat, kdy je na ricottu akce a vyrazit nakupovat.

Křehké těsto

Na křehké těsto potřebujeme co nejchladnější suroviny, které se narychlo pospojují v jednolitou hmotu. Křehké těsto se nehněte, bylo by příliš tuhé.

U křehkého těsta se předpokládá, že po upečení bude opravdu křehké, a nikoliv hutné jako… jako beton.

Pokud budete mít vyšší vrstvu křehkého těsta, doporučuje se předem předpéct, než jej pokryjeme tvarohovou náplní.

Slavnostní broskvové řezy

Petra K.
Lahodné řezy s krémovou tvarohovou náplní a broskvovou polevou z pudinku.
5 from 2 votes
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Chladnutí: 4 hrs
Total Time 5 hrs 10 mins
Course dezerty
Cuisine česká kuchyně
Servings 16

Equipment

  • KUCHAŘKY sladké pečení
  • Ruční šlehač Bosch
  • Plech na pečení 36×25 Tescoma

Ingredients
  

Křehké těsto:

  • 400 g HLADKÁ MOUKA
  • 130 g cukr moučka
  • citronová kůra
  • 230 g MÁSLO
  • 2 ks žloutek
  • 1/2 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem nebo běžný kypřicí prášek
  • 30 ml voda studená
  • sůl špetka

Krémová tvarohová náplň:

  • 500 g ricotta
  • 250 g tvaroh polotučný
  • citronová kůra
  • 1 ks vanilkový cukr
  • 170 g moučkový cukr
  • 2 ks vejce

Broskvová poleva:

  • 1 ks kompot broskve velký, 820 g
  • 1/2 ks vanilkový pudink

Instructions
 

  • Hladkou mouku prosejeme do mísy, nasekáme do ní studené máslo, přidáme vodu, žloutky, citronovou kůru, kypřicí prášek, cukr a špetku soli. Rychle zpracujeme na křehké těsto, zabalíme do fólie a dáme do ledničky odpočinout.
  • Na krémovou náplň smícháme dohromady tvaroh a ricottu, přidáme cukr včetně vanilkového, citronovou kůru. Jedno po druhém zapracujeme vejce, nejlépe elektrickým mixérem, zapnutým na nízké otáčky.
  • Plech vyložíme pečicím papírem, nebo alespoň vymažeme máslem.
  • Křehké těsto opatrně vyválíme (dobře to jde mezi dvěma archy pečicího papíru), opatrně přeneseme na plech a zvedneme okraje. Nepravidelné okraje ořízneme a nastavíme jimi místa, kde se nám těsta naopak nedostává.
  • Na připravené těsto navrstvíme tvarohový krém, povrch uhladíme.
  • Dáme péct do trouby rozehřáté na 160 °C, pečeme asi 50 minut. Troubu poté vypneme, pootevřeme dvířka a necháme v chladnoucí troubě.
  • Broskve z kompotu slijeme a necháme na sítu okapat, šťávu z kompotu zachytíme do nádoby.
  • Okapané broskve pokrájíme na malé kousky.
  • Šťávu doplníme vodou na 250 ml, přimícháme ½ vanilkového pudinku. Přivedeme k varu za stálého míchání, stáhneme teplotu a 2 minuty povaříme.
  • Přimícháme pokrájené broskve a necháme mírně vychladit.
  • Broskvovou polevou potřeme povrch řezů a necháme vychladit na pokojovou teplotu. Poté uložíme do ledničky asi na 3-4 hodiny, než poleva kompletně zatuhne.
  • Krájíme na řezy a podáváme.

Notes

S tvarohovou náplní můžete experimentovat – místo jedné ricotty dejte tvaroh navíc, nebo jednu ricottu vyměňte za mascarpone, krémový sýr, případně zakysanou smetanu. Vždy nahraďte stejné množství, tedy 250 g.
Keyword broskve, řezy
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Slavnostní broskvové řezy, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/slavnostni-broskvove-rezy/