Švestková povidla s kakaem
Opět u nás doma přistála taška švestek. Spíž plná kompotů a povidel, mrazák praská ve švech. Co tedy se švestkami, zvlášť když jsou trhané na domácí zahrádce?
Zachránil mě skoro švagr. Vzpomněl si, jak jeho babička dělávala ze švestek kakaová povidla a jim to moc chutnalo. Já takových povidlech ještě neslyšela, a to byl ten pravý impulz k akci, takové výzvy se neodmítají – musela jsem je prostě zkusit!
Švestková povidla s kakaem
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1,5 kg švestky
- 100 g KAKAO TMAVÉ (holandského typu)
- 1 vanilkový cukr
- 1 kg cukru krupice
- RUM (na zalití skleniček)
PRACOVNÍ POSTUP
- Švestky umyjeme a vypeckujeme. Poté je rozmixujeme tyčovým mixérem (nebo jiným který odvede stejnou práci, případně lze švestky umlít na masovém mlýnku).
- Švestkové pyré smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kakaem, a v lednici necháme 24 hodin uležet.
- Na druhý den směs opět promícháme a přivedeme k varu. Na mírném plamenu vaříme 20-25 minut.
- Ještě vařící naplníme do čistých a suchých skleniček. Navrch nalijeme lžičku tuzemského rumu, zavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout, ideálně přes noc, aby se víčko zatáhlo.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Výsledek? Švestková povidla podle tohoto receptu jsou moc dobrá, hodně kakaová, ale to vůbec nevadí I když se dá výsledek namazat na pečivo jako běžná marmeláda, tak spíš bych je doporučila jako náplň do buchet (to bude teprve pecka), na různé kynuté koláče nebo dezerty, třeba s tvarohem. Mně osobně povidla chutnají také s řeckým jogurtem jako svačina (tip od mé kadeřnice, která také dostala skleničku těchto povidel – musím si ji přeci předcházet
Švestková povidla s kakaem: tipy a rady
- Klidně nechte povidla vařit i déle, mně z toho vyšla malinko řidší. Odhaduju to tak na 40-45 minut, kdy se pyré nechá zredukovat a přebytečná tekutina se odpaří.
- Je lepší kvůli kakau použít hrnec s nepřilnavou úpravou a silnějším dnem. Kakao se totiž snadno připaluje.