Steakové příbory: vidličky a nože pro krájení tenkých plátků masa

steakový příbor

Hodili jste na pánev steak a těšíte se, až si zakrojíte sousto a vychutnáte si šťavnaté maso, propečené tak akorát, jak jej máte rádi? Pak vám vedle talíře určitě nechybí steakový příbor.

 STEAKOVÝ NŮŽ má speciální geometrii zubů, které maso pomůžou čistě nakrájet v tenkých plátcích. Ostrými hroty vidličky sousto bezpečně naberete, aniž by z ní sklouzlo.

Steakový nůž je tenký, jemně vroubkovaný, s ostrými zuby. Steaková vidlička mívá pouze 3 hroty, zatímco běžná má hroty 4.

sada steakový příbor WMF 12KS

Krásná a funkční sada značkových steakových příborů WMF, zdroj: Chefshop.cz

Steakové nože se dodávají buď samostatně, nebo v sadě s vidličkou jako kompletní příbor. V takovém případě jsou designově sladěné, takže na prostřeném stole vypadají naprosto dokonale.

Především luxusní restaurace mají servírování steaků, které patří k dražším pokrmům, velmi dobře zvládnuté. Hezký a funkční steakový příbor celkový dojem z dobrého jídla ještě více umocní, dodá mu punc luxusu a elegance.

TIP: Steakové nože za dobré peníze dostanete v e-shopu Tescoma.cz

Kde se vzaly steakové nože?

Historie nožů je úzce spojená se způsoby, jakými lidé zpracovávali ocel. Nože z uhlíkové oceli byly velmi ostré, vyžadovaly však větší údržbu, byly náchylnější k rezivění, v kuchyni to znamenalo takřka nekončící práci spojenou s vysoušením a leštěním těchto nástrojů.

S nástupem nerezové oceli se možnosti kuchyňských nožů neskutečně rozšířily: dnes je 95 % nožů, používaných v kuchyni, vyrobeno právě z nerezové oceli. Nerez ocel je odolnější vůči vlivům vlhkosti, soli a působení kyselin při krájení ovoce nebo zeleniny. Na druhou stranu se musí častěji ostřit, aby byla čepel při krájení stále v dobré kondici.

steakové příbory lamart sada

Sada steakový příbor LAMART 8dílná, 329 Kč, zdroj: Chefshop.cz

Nožíři postupně zdokonalovali geometrii čepelí, přizpůsobovali je jak kuchyňských technikám, tak typu potraviny, která se nožem krájela. Postupně se objevovaly nože vykosťovací, filetovací, nože na krájení zeleniny nebo chleba.

Po druhé světové válce vzrůstá především v USA obliba grilování, a s ním rozšíření steakových úprav masa. Dochází k tomu především díky stabilizaci ekonomiky a lepší dostupnosti ke kvalitnímu masu. A nebyli by to Američané, aby nevyladili podávání steaků k dokonalosti. Ke správnému servírování patří i vhodný nůž, a byli to právě oni, kdo světu tenké nože s jemnými zoubky představili.

Z USA se steakové nože brzy rozšířily do celého světa, včetně naší Evropy.

steakový nůž AZZA

Parádní steakový nůž AZZA, zdroj: Tescoma.cz

Steakový příbor: když chcete pohostit přátele

Pokud se chcete pustit do přípravy steaků a sezvat rodinu nebo blízké přátele, byla by škoda odbýt je obyčejnými příbory. Steakové maso není levné (vybírá se speciální stařené hovězí), pokud chceme zapůsobit, měl by být také výběr vhodného příboru jednou z priorit.

Naštěstí v obchodech je dnes solidní nabídka steakových nožů nebo kompletních příborů i s vidličkou. Zatímco čepel zůstává tenká zoubkovaná, rukojeť a střenka (krytí rukojeti) určují celkový styl nože. Rustikální, moderní, leštěný, nebo s jednoduchou plastovou rukojetí; zpracování odpovídá pořizovací cena, která s kvalitou materiálu stoupá.

Chvíle strávené s přáteli jsou však zážitkem, který se koupit nedá. Pokud si chcete vychutnat grilovačku se vším všudy, s investicí do steakových nožů neváhejte.

TIP: Steakový nůž poslouží velmi dobře také při krájení pizzy.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: