Znáte maso? Kuchařky vám poradí
Tenhle článek rozhodně není pro vegetariány, naopak: pokud jste milovníkem masa nebo jej připravujete pro své blízké, měli byste zbystřit. Přináším tipy na kuchařky, které se věnují nákupu masa, jeho rozdělení a zpracování, a samozřejmě vyzkoušeným receptům.
Ještě nedávno zahrnovaly moje znalosti ohledně masa termíny jako kýta, kotleta a krkovice, a v podstatě bych si s tímto repertoárem v kuchyni vystačila, nebýt jedné prázdninové příhody.
Byla jsem s kamarádkou v Kutného Hoře, kde právě probíhaly dny věnované lokálním potravinám. U jednoho stánku jsme byly odchyceny fešnou promotérkou, která nás odvedla před dva velké plakáty, na nichž byly znázorněné siluety prasátka a hovězího. Oba obrázky byly rozporcované na kusy masa, jež u sebe místo označení měly… čísla. Naším úkolem bylo jednotlivé porce správně pojmenovat. Asi takhle: z nějakých 20 částí z každého zvířete jsme daly dohromady tři nebo čtyři.

Rozdělení vepřového a hovězího masa
Uprostřed toho hlavylámání k nám dovedli dalšího týpka, který se podrbal na zátylku a vysypal z rukávu správně skoro všechny názvy. Spadla mi čelist. Slyšeli jste někdo o termínech typu: květová špička, ořech, veverka nebo husička? To vše jsou, přátelé, části hovězího. Nutno podotknout, že pán nakonec přiznal, že je od řemesla – vyučený řezník. Začali jsme si povídat a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací.
Když jsem se později pustila do blogu Mlsná vařečka, chtěla jsem si znalosti ještě víc prohloubit. Sbírala jsem informace po internetu i v tištěných knihách, v kuchyni jsem pak pilovala zkušenosti. Naučila jsem se například:
Nejlepší kuchařky o mase
Hodně mi pomohly tištěné kuchařky – některé z nich už mám doma, jiné jsem si půjčila od známých, pro jednu jsem si dokonce došla do knihovny. Tady je můj osobní výběr 4 nejlepších kuchařek. Dozvíte se vše o pečení, smažení, dušení a vaření masa, grilování, nebo jaká marináda na maso je nejlepší: