Šťavnatý jehněčí burger » MlsnáVařečka.cz
jehněčí hamburger

Šťavnatý jehněčí burger

Mleté maso vždy vyžaduje rychlou tepelnou úpravu; tím, že je rozmělněné, má sklony se snáze kazit. Nejinak je tomu s mletým jehněčím. Pokud se vám poštěstí sehnat maso z důvěryhodného zdroje, máte nespočet možností, co z něj v kuchyni připravit.

Typický pro mleté jehněčí je lůj, který je tužší než u vepřového či hovězího – při přípravě budete mít pocit, že tenká vrstvička jehněčího tuku je všude. Z mletého připravíte masové koule, klofty, šašlik, řeckou musaku nebo pastýřský koláč.

mleté jehněčí maso

V našem receptu jsme připravili šťavnatý jehněčí burger. Ačkoliv mleté jehněčí láká k experimentům s exotickými přísadami (např. máta, citrón), pokud chcete toto maso vyzkoušet, vsaďte na jistotu: maso stačí ochutit česnekem, solí a čerstvě nadrceným pepřem, vytvarovat burgery a opéct je na pánvi nebo venkovním grilu. Hotový jej vložte mezi žemli, poklaďte nakrájenými rajčaty, cibulkou, překryjte rozpečeným sýrem, a máte postaráno o královský oběd nebo večeři.

Vytisknout
jehněčí burger recept

Šťavnatý jehněčí burger


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 45 min
  • Porce: 2

Popis

Štavnatý burger z jehněčího masa, připravený na grilu nebo na pánvi.


Ingredience

  • 400 g mleté jehněčí maso
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř
  • chilli vločky (podle chuti)
  • žemle (bulka na hamburgery, rustikální bageta atp.)
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 2 lžíce majolky (případně kečup)
  • 2 listy zeleného salátu
  • 4 plátky tučného sýra, ideálně čedar nebo gouda

Pracovní postup

  1. Česnek oloupeme a utřeme. Promícháme s jehněčím masem spolu se solí a pepřem. Vytvarujeme 2 burgery vysoké cca 2-3 cm, zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme je 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Počítejte s tím, že maso při pečení ztratí na objemu zhruba 20 %.
  2. Rozpálíme gril nebo na pánvi olej a burgery opečeme z obou stran zhruba 4 minuty tak, aby zůstaly uvnitř šťavnaté.
  3. Rozřízneme žemli a řeznou stranou opečeme na pánvi na sucho.
  4. Seskládáme burger tak, že dolní žemli potřeme majolkou, přidáme rajčata nakrájená na plátky, cibuli na kroužky. Na ně položíme burger. Na pánev hodíme sýr a necháme ho roztavit, stačí několik málo vteřin; je-li sýr tučný a pánev teplá, rozteče se sýr velmi rychle. Pokud burger grilujeme, pokládáme sýr na horní část burgeru poté, kdy jej při grilování obrátíme.
  5. Navrch dáme list zeleného opravného a osušeného salátu a přiklopíme druhou žemlí.

Poznámky k receptu

400 g mletého jehněčího masa vystačí na 2 poctivé porce burgeru.

Ohodnotit recept:

(5 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

jehněčí burger

Burger z mletého jehněčího: tipy a rady

  • Burger před vložením na pánev ve střední části mírně smáčkněte. Burgery mají tendenci se uprostřed vyboulit, smáčknutím zůstanou hezky ploché.
  • Nedělejte burgery příliš tenké, maso bude zbytečně vysušené.
  • Nikdy burger neotáčejte víc než jednou, jednak ho můžete poškodit a také může zbytečně pustit šťávu a ztratit tak šťavnatost. Při otáčení do burgeru nepíchejte!
  • Pečivo na burger použijte spíše hutnější, které se nerozpadají. Pokud je žemle sušší, potřete ji na řezu máslem a nechte zrůžovět na pánvi. Pečivo bude lépe držet pohromadě a nesrovnatelně lépe chutnat.
  • Plnění burgerů záleži na vašich chuťových preferencích a tomu, co právě nabízí vaše lednička. Nebojte se experimentovat, ale s příliš mnoha výraznými chutěmi to nepřehánějte. Cílem je, aby se v každém soustě všechny chutě příjemně prolínaly, ale žádná nepřebíjela další.
  • Nebojte se také zeleninu krátce opéct. Rajčata i cibule se krájí na plátky (kroužky), „prdelky“ rajčat do burgeru nepatří!
  • Pepř použijte ideálně čerstvě nadrcený, mám ho doma na mlýnku, to samé chilli vločky.

jehněčí burger

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: