jehněčí hamburger

Šťavnatý jehněčí burger

Mleté maso vždy vyžaduje rychlou tepelnou úpravu; tím, že je rozmělněné, má sklony se snáze kazit. Nejinak je tomu s mletým jehněčím. Pokud se vám poštěstí sehnat maso z důvěryhodného zdroje, máte nespočet možností, co z něj v kuchyni připravit.

Typický pro mleté jehněčí je lůj, který je tužší než u vepřového či hovězího – při přípravě budete mít pocit, že tenká vrstvička jehněčího tuku je všude. Z mletého připravíte masové koule, klofty, šašlik, pastýřský koláč. Zkušenějším a těm, kdo rádi v kuchyni experimentují, doporučuji vyzkoušet různé variace na řeckou musaku.

jehněčí burger recept

Šťavnatý jehněčí burger

Štavnatý burger z jehněčího masa, připravený na grilu nebo na pánvi.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 45 min
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g mleté jehněčí maso
  • 2 Stroužky česneku
  • SŮL (pepř)
  • chilli vločky (podle chuti)
  • žemle (bulka na hamburgery, rustikální bageta atp.)
  • 2 rajčata
  • 1 CIBULE
  • 2 lžíce majolky (případně kečup)
  • 2 listy zeleného salátu
  • 4 plátky tučného sýra (ideálně čedar nebo gouda)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Česnek oloupeme a utřeme. Promícháme s jehněčím masem spolu se solí a pepřem. Vytvarujeme 2 burgery vysoké cca 2-3 cm, zabalíme do potravinové fólie nebo alobalu a necháme je 30 minut odpočinout při pokojové teplotě. Počítejte s tím, že maso při pečení ztratí na objemu zhruba 20 %.
  • Rozpálíme gril nebo na pánvi olej a burgery opečeme z obou stran zhruba 4 minuty tak, aby zůstaly uvnitř šťavnaté.
  • Rozřízneme žemli a řeznou stranou opečeme na pánvi na sucho.
  • Seskládáme burger tak, že dolní žemli potřeme majolkou, přidáme rajčata nakrájená na plátky, cibuli na kroužky. Na ně položíme burger. Na pánev hodíme sýr a necháme ho roztavit, stačí několik málo vteřin; je-li sýr tučný a pánev teplá, rozteče se sýr velmi rychle. Pokud burger grilujeme, pokládáme sýr na horní část burgeru poté, kdy jej při grilování obrátíme.
  • Navrch dáme list zeleného opravného a osušeného salátu a přiklopíme druhou žemlí.

Ještě pár slov k receptu:

400 g mletého jehněčího masa vystačí na 2 poctivé porce burgeru.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
mleté jehněčí maso

V našem receptu jsme připravili šťavnatý jehněčí burger. Ačkoliv mleté jehněčí láká k experimentům s exotickými přísadami (např. máta, citrón), pokud chcete toto maso vyzkoušet, vsaďte na jistotu: maso stačí ochutit česnekem, solí a čerstvě nadrceným pepřem, vytvarovat burgery a opéct je na pánvi nebo venkovním grilu. Hotový jej vložte mezi žemli, poklaďte nakrájenými rajčaty, cibulkou, překryjte rozpečeným sýrem, a máte postaráno o královský oběd nebo večeři.

jehněčí burger

Burger z mletého jehněčího: tipy a rady

  • Burger před vložením na pánev ve střední části mírně smáčkněte. Burgery mají tendenci se uprostřed vyboulit, smáčknutím zůstanou hezky ploché.
  • Nedělejte burgery příliš tenké, maso bude zbytečně vysušené.
  • Nikdy burger neotáčejte víc než jednou, jednak ho můžete poškodit a také může zbytečně pustit šťávu a ztratit tak šťavnatost. Při otáčení do burgeru nepíchejte!
  • Pečivo na burger použijte spíše hutnější, které se nerozpadají. Pokud je žemle sušší, potřete ji na řezu máslem a nechte zrůžovět na pánvi. Pečivo bude lépe držet pohromadě a nesrovnatelně lépe chutnat.
  • Plnění burgerů záleži na vašich chuťových preferencích a tomu, co právě nabízí vaše lednička. Nebojte se experimentovat, ale s příliš mnoha výraznými chutěmi to nepřehánějte. Cílem je, aby se v každém soustě všechny chutě příjemně prolínaly, ale žádná nepřebíjela další.
  • Nebojte se také zeleninu krátce opéct. Rajčata i cibule se krájí na plátky (kroužky), „prdelky“ rajčat do burgeru nepatří!
  • Pepř použijte ideálně čerstvě nadrcený, mám ho doma na mlýnku, to samé chilli vločky.
jehněčí burger
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Šťavnatý jehněčí burger, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/stavnaty-jehneci-burger/