indická tikka z krůtího masa

Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)

Miluju vůně indické kuchyně. A jedno z mých nejoblíbenějších koření pro ni typických je tandoori. Použila jsem ho v receptu na tuhle grilovanou dobrotu s poněkud exotickým názvem krůtí tikka, kde je tandoori navíc smíchané s jogurtem. Božská to kombinace!

Místo salátu se krůtí tikka podává s okurkovou raitou, jakýmsi ekvivalentem našeho okurkového salátu se zakysanou smetanou. Je to moc dobré, lehké, a i když je potřeba více druhů surovin, tak velmi jednoduché. Vřele doporučuji jako změnu klasické grilovačky.

krůtí tikka z grilu recept

Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)

Malá návštěva do indické kuchyně: recept na krůtí tikku s okurkovou raitou, připravené na grilu.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Krůtí tikka:

  • 750 g krůtí prsa
  • 2 lžíce bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
  • 2 lžíce rajský protlak
  • 1 ks CIBULE (malá)
  • 3 stroužek ČESNEK
  • 1 lžíce pasta tandoori (případně lžíce sypkého koření tandoori)
  • 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
  • 1 lžička mletý sušený zázvor
  • ½ lžička SŮL
  • ½ lžička římský kmín
  • špetka kajenský pepř
  • špetka muškátový oříšek (strouhaný)

Okurková raita:

  • 1 ks salátová okurka
  • 250 g bílý jogurt (nejlépe řeckého typu)
  • 3 ks jarní cibulka
  • špetka mletý pepř
  • špetka SŮL

PRACOVNÍ POSTUP

  • Krůtí prsa nakrájíme na tenčí plátky.
  • Cibuli nakrájíme najemno a utřeme česnek. V míse smícháme všechny ostatní ingredience a přidáme cibuli a česnek. Do vzniklé pasty naložíme maso a necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.
  • Mezitím si připravíme okurkovou raitu. Okurku nastrouháme nahrubo a osolíme malou špetkou soli. Necháme asi 15 minut odstát, okurka pustí šťávu. Poté slijeme šťávu a do nastrouhané okurky přidáme bílý jogurt, najemno nasekanou jarní cibulku, pepř a případně ještě dosolíme.
  • Po dvou hodinách ugrilujeme maso na venkovním grilu, ale je možné i doma v troubě s grilem. Podáváme s vychlazenou okurkovou raitou a pečivem, ideálně indickým dálem.

Ještě pár slov k receptu:

Nelekněte se označení “indická kuchyně”, tento recept je snadný, zvládnou jej i začátečníci, podmínkou je použití ingrediencí, uvedených v receptu.
Časová náročnost: 20 minut příprava + marinování 2 hodiny + grilování
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

marináda indická tikkamarináda s tandoorinaložené maso tikkaokurka strouhanáraita okurkykrůtí tikka z grilu a okurková raita

Krůtí tikka z grilu a okurková raita: tipy a rady

  • Tandoori pasta je běžně k dostání ve větších supermarketech. Pokud tandoori pastu neseženete, můžete ji nahradit sypkým tandoori kořením.
  • Vodu z okurky nemusíme vylévat, je moc dobrá jen tak k vypití, anebo z ní můžete připravit okurkovou limonádu. Stačí přidat citrónovou šťávu a trochu cukru a zamíchat. Poté ji naředit do skleničky jemně perlivou nebo perlivou vodou a přidat pár kostek ledu. Je to úžasně osvěžující nápoj v horkých letních dnech.

indická tikka z krůtího masa

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně), odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/grilovana-kruti-tikka-a-okurkova-raita-indicka-kuchyne/