• Domů  / 
  • Na grilu
  •  /  Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)

TOP 3 Stolní mixéry: TEFAL, ETA, G21. Čtěte recenzi! »

indická tikka z krůtího masa

Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)

Miluju vůně indické kuchyně. A jedno z mých nejoblíbenějších koření pro ni typických je tandoori. Použila jsem ho v receptu na tuhle grilovanou dobrotu s poněkud exotickým názvem krůtí tikka, kde je tandoori navíc smíchané s jogurtem. Božská to kombinace!

Místo salátu se krůtí tikka podává s okurkovou raitou, jakýmsi ekvivalentem našeho okurkového salátu se zakysanou smetanou. Je to moc dobré, lehké, a i když je potřeba více druhů surovin, tak velmi jednoduché. Vřele doporučuji jako změnu klasické grilovačky.

Vytisknout
krůtí tikka z grilu recept

Grilovaná krůtí tikka a okurková raita (indická kuchyně)


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 30 min
  • Celkový čas: 30 min
  • Porce: 4

Popis

Malá návštěva do indické kuchyně: recept na krůtí tikku s okurkovou raitou, připravené na grilu.


Ingredience

Krůtí tikka:

  • 750 g krůtích prsou
  • 2 lžíce bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce pasty tandoori (případně lžíce sypkého koření tandoori)
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého sušeného závoru
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky římského kmínu
  • špetka kajenského pepře
  • špetka strouhaného muškátového oříšku

Okurková raita:

  • 1 salátová okurka
  • 250 g bílého jogurtu (nejlépe řeckého typu)
  • 3 jarní cibulky
  • špetka mletého pepře
  • špetka soli

Pracovní postup

  1. Krůtí prsa nakrájíme na tenčí plátky.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a utřeme česnek. V míse smícháme všechny ostatní ingredience a přidáme cibuli a česnek. Do vzniklé pasty naložíme maso a necháme alespoň 2 hodiny marinovat v lednici.
  3. Mezitím si připravíme okurkovou raitu. Okurku nastrouháme nahrubo a osolíme malou špetkou soli. Necháme asi 15 minut odstát, okurka pustí šťávu. Poté slijeme šťávu a do nastrouhané okurky přidáme bílý jogurt, najemno nasekanou jarní cibulku, pepř a případně ještě dosolíme.
  4. Po dvou hodinách ugrilujeme maso na venkovním grilu, ale je možné i doma v troubě s grilem. Podáváme s vychlazenou okurkovou raitou a pečivem, ideálně indickým dálem.

Poznámky k receptu

Nelekněte se označení „indická kuchyně“, tento recept je snadný, zvládnou jej i začátečníci, podmínkou je použití ingrediencí, uvedených v receptu.

Časová náročnost: 20 minut příprava + marinování 2 hodiny + grilování

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

marináda indická tikkamarináda s tandoorinaložené maso tikkaokurka strouhanáraita okurkykrůtí tikka z grilu a okurková raita

Krůtí tikka z grilu a okurková raita: tipy a rady

  • Tandoori pasta je běžně k dostání ve větších supermarketech. Pokud tandoori pastu neseženete, můžete ji nahradit sypkým tandoori kořením.
  • Vodu z okurky nemusíme vylévat, je moc dobrá jen tak k vypití, anebo z ní můžete připravit okurkovou limonádu. Stačí přidat citrónovou šťávu a trochu cukru a zamíchat. Poté ji naředit do skleničky jemně perlivou nebo perlivou vodou a přidat pár kostek ledu. Je to úžasně osvěžující nápoj v horkých letních dnech.

indická tikka z krůtího masa

Grilujete? Zkuste tuhle parádní sadu:

Prohlédnout

grilovací sada

Grilovací nářadí v kufříku: příbory a kuchyňské náčiní na přípravu a konzumaci steaků, nářadí na údržbu grilu. Nerezová ocel, v hliníkové kufříku.

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>