domácí hamburger

10 tipů pro šťavnatý hamburger: na grilu i na pánvi

Grilovací sezóna se rozjíždí, vůně pečeného masa se nese zahradou, zábava je v plném proudu a mistr grilu tak tak stíhá obracet steaky na roštu.

Grilované ryby, zelenina, k tomu vyladěné omáčky a čerstvé pečivo. Jednou ze stálic připravovaných na grilu jsou hamburgery. Pokud jste je ještě nevyzkoušeli, měli byste to napravit!

Hamburger na pánvi stejně dobrý jako z venkovního grilu? Zkuste litinovou pánev!

grilovací pánev litinová

Grilovací pánev z litiny, zdroj: MlsnýHrnec.cz

  • Litinovou pánev rozpálíte na vysokou teplotu, která je ke grilování hamburgeru potřebná
  • Grilovací drážky na dně pánve se postarají o to, aby se burger na pánvi griloval, a nikoliv dusil ve vlastní šťávě
  • Hamburger z litinové pánve bude chutnat jako ten z venkovního grilu

10 tipů pro dokonalý hamburger

  • 1Pravý hamburger tak jak jej miluje Amerika se dělá z hovězího! (Pohlreich ve svých receptech na hamburgery doporučuje hovězí plecko, které je šťavnaté a prakticky se nedá vysušit). Ideální je doma čerstvě pomleté v mlýnku na maso, na hrubé zrno. Pokud si kupujete mleté maso, mělo by obsahovat alespoň 20 % tuku, jen tak bude hamburger šťavnatý a při pečení bude držet pohromadě. Příliš libové maso se na tradiční hamburger nehodí.
  • 2Do masové směsi na burgry nepatří žádné vajíčko ani strouhanka! Teď je řeč o klasických hamburgerech, nikoliv o českých karboších a sekané. Máte-li dobré čerstvé maso, stačí k ochucení sůl a pepř. Nepřebíjejte základní chuť masa výrazným kořením, je to škoda. Oblíbené chutě přidáte nakonec, až si burger dozdobíte při servírování.
  • 3Před tvarováním hamburgerů si namočte ruce do studené vody a maso chvíli prohněťte. Vmícháte tak do něj sůl s pepřem a také jej rozmělníte, díky čemuž bude hamburger při pečení lépe držet pohromadě (Florentýna z Kuchařky pro dceru radí před vytvarováním karbanátku 20x bouchnout každým kusem masa o kuchyňskou linku).
  • 4Z masa tvarujte hamburgery asi 2 cm vysoké, o průměru něco přes 10 cm. Snažte se, ať jsou rovnoměrně silné, a prostředek jemně smáčkněte pomocí otočené lžíce, protože burgery mají snahu se při pečení smrsknout a uprostřed vyboulit.
  • 5Hamburgery opékejte na rozpáleném grilu nebo pánvi, aby se maso hezky zatáhlo a zavřelo uvnitř šťávu. Pánev jen lehce vytřete olejem, burgry nesmí plavat v omastku! A ještě jeden tip pro hamburgery na pánvi: pánev by měla mít silné dno, nevypouklé, aby na ní nevznikala chladná místa a hamburger se propekl rovnoměrně (ideální je LITINOVÁ PÁNEV, pokud chcete mít burger s mřížkováním, osmažte jej na grilovací pánvi).

Chtělo by to nový gril? Zkuste Cattara Party Point, pro steaky a hamburgery jedna báseň!

zahradní gril cattara

Zahradní gril Cattara Party Point, zdroj: Alza.cz

  • Nejprodávanější zahradní gril
  • Snadná montáž, jednoduchá obsluha
  • Ideálně pro 5 kg PB lahev, pod gril se však schová i 10 kg
  • Nevyžaduje lávové kameny
  • Grilovací plocha 48,5×37,5 cm
  • 6Chcete-li hamburgery medium rare, tedy tak, aby po rozkrojení byly růžové a při stisknutí z nich trochu vytékala šťáva, opékejte je 4 minuty na jedné straně, pak je otočte a opět 4 minuty opékejte na straně druhé. Hamburger propečený na medium získáte po 5 minutách opékání z každé strany. Zcela propečený hamburger, tedy well done, fajnšmekři vůbec nedělají; takový hamburger je přesušený a ztratí značnou část šťavnatosti.
  • 7Hamburgery se otáčejí pouze jednou, při obracení použijte kleště nebo obracečku, nenapichujte je na vidličku, jinak z nich vyteče šťáva. TIP:Kluci v akci doporučují po otočení hamburgeru položit na něj plátek čedaru, který se teplem rozteče.
  • 8Hotové hamburgery nechte v teple odpočinout (klidně je zabalte do alobalu) a připravte si housku nebo bulku, do které hamburger vložíte. Rozřízněte ji napůl a řeznou stranou nasucho opečte.
  • 9Před podáváním potřeme dolní opečenou část housky majonézou, vložíme hamburger, potřeme hořčicí, a dále vrstvíme podle chuti sýr (výborný je čedar), plátky rajčete, listy salátu, kolečka cibule, kyselou okurku, a prostě to, na co máte chuť a najdete v ledničce.
  • 10K hamburgerům se hodí různé dipy, omáčky a dresinky, nemusíte se držet jen majonézy a kečupu. Zdeněk Pohlreich například k burgrům připravuje avokádovou majonézu z cibule, avokáda a rajčat, ochucenou česnekem, limetkovou šťávou a ozdobenou natí čerstvého koriandru.

Příprava domácího hamburgeru není žádná extra věda, chce to jen znát pár fíglů při přípravě a o kulinářský zážitek máte postaráno. Držte se našich 10 tipů pro dokonalý hamburger, který bude šťavnatý a při pečení se nerozpadne.

TIP: Nejlepší maso na hamburger je doma čerstvě semleté před přípravou jídla. Jste-li milovníky mletého, měli byste mít ve své kuchyni kvalitní mlýnek na maso.

mlýnek na maso elektrický

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: 10 tipů pro šťavnatý hamburger: na grilu i na pánvi, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/stavnaty-domaci-hamburger-na-grilu-i-na-panvi/