Loupaná hovězí plec – královna kuchyně

Jen těžko byste hledali hovězí maso s podobně širokými možnostmi kulinářského využití! Loupaná plec je velmi chutná, libová, a zároveň dostatečně prorostlá, aby si po přípravě zachovala šťavnatost.

Jedná se o přední hovězí, avšak s kvalitou masa zadního – ne nadarmo se jí občas přezdívá falešná svíčková. Oproti zadnímu masu je loupaná plec podstatně levnější, v obchodech se prodává za cenu kolem dvou set korun za kilogram masa.

Kde se nachází hovězí loupaná plec

hovězí loupaná plec

Loupaná plec se získává z přední nohy, nikoliv však porcováním nožem, ale v podstatě se odtrhává od lopatky, loupe se - odtud její název. Charakteristickým rysem je pro ni šlacha, která se táhne uvnitř, avšak tato šlacha není tuhá, při tepelné úpravě rosolovatí (podobně jako u kližky) a dodává masu chuť.

Odpustí vám téměř všechno

Loupaná hovězí plec snese všechny možné tepelné úpravy, dokonce vám promine mnohé kuchařské přešlapy: je excelentní pečená, dušená, do guláše i ragů, omáček. Dá se naložit a vyudit, je ideální do dlouho tažených hovězích vývarů.

Vyzkoušejte recept:

Domácí hamburger i steak na gril

Pohlreich loupanou plec doporučuje jako základ pro doma mleté maso pro přípravu karbanátků i hamburgerů na gril. Tuk v loupané pleci je rozložený v pravidelném mramorování, vyzrálejší kus masa lze použít také k přípravě minutkového steaku. Takový steak nese označení top blade.

Náš tip: Velmi zajímavý kus masa, který byste na řeznických pultech neměli minout.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Loupaná hovězí plec – královna kuchyně, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/loupana-hovezi-plec-kralovna-kuchyne/