Cukroví od babičky Marušky – 3 bezkonkurenční klasické recepty

cukroví

Snad v každé rodině je alespoň jedna vyhlášená pekařka, která dělá to nejlepší vánoční cukroví. Takové, na které se každý rok těší celé příbuzenstvo a sousedky si berou recepty. Tři osvědčené recepty od jedné takové pekařky pro vás máme připravené. Upečete podle nich 3 klasické druhy dokonalého vánočního cukroví. Recepty jsou přitom snadné. Stačí jen dodržovat přesné poměry a nešetřit na surovinách a dílo se zadaří i úplným začátečníkům.

Co budete kromě surovin vypsaných v receptech ještě potřebovat?

  • Zástěru nebo staré triko – u pečení se zamazání nevyhnete
  • Dřevěný kuchyňský vál nebo silikonovou podložku
  • Kuchyňskou váhu
  • Vykrajovátka podle vaší preference (na linecké vykrajovátko s dírkou)
  • Váleček na válení těsta
  • Mikrotenové sáčky nebo kuchyňskou fólii
  • Pečící papír a plech
  • Krabice nebo dózy na uskladnění hotového cukroví

Bezkonkurenční linecké 3-2-1

linecké cukroví

Linecké cukroví by na vánočním stole nemělo chybět. Jeho příprava je snadná a pokud použijete kvalitní suroviny, výsledek je vždy lahodný.

  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • citronová kůra z půlky citronu
  • vanilková dřeň z poloviny lusku nebo mletou vanilku (mají např. v dm drogerii)
  • pikantní rybízová marmeláda

Ze všech surovin kromě marmelády vypracujte ručně na válu nebo v robotu hladké kompaktní těsto. Těsto zabalte do folie nebo sáčku a dejte vychladit do lednice alespoň na 3 hodiny, ideálně přes noc. Po vychlazení vyválejte z těsta plát tenký cca maximálně 5 milimetrů a vykrajujte tvary – vždy jeden bez otvoru a druhý s otvorem. Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů cca 7 minut – menší tvary se pečou rychleji, raději je hlídejte. Po upečení a vychladnutí slepujte marmeládou a uložte do krabice nebo dózy. Nechte na chladném místě rozležet alespoň týden, klidně i 14 dnů.

Perníčky do krabice

perníčky do krabice

Pokud pečete na poslední chvíli a potřebujete perníčky ihned měkké, tohle nebude ten správný recept pro vás. Tyhle perníčky potřebují čas, aby uzrály a změkly – pak se vám ale odvděčí fantastickou chutí, a hlavně velmi dlouhou trvanlivostí, kdy zůstávají měkké i několik měsíců.

  • 600 g hladké mouky
  • 160 g cukru moučka
  • 200 g teplého medu
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ balení prášku do pečiva
  • 130 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • vanilkový lusk
  • citronová a pomerančová kůra

Všechny ingredience zpracujte v hladké těsto a nechte alespoň 24 hodin odležet v lednici. Poté vykrajujte tvary přibližně 0,4 cm tlusté. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 12 minut – podle velikosti a tloušťky perníčků. Perníky můžete před pečením potírat směsí vody a žloutku nebo bílku, pokud je chcete mít lesklé. Po upečení můžete zdobit cukrovou polevou nebo čokoládou. Hotové perníčky dejte do plechové nebo bytelné papírové krabice a nechte několik týdnů rozležet do měkka.

Klasické vanilkové rohlíčky

vanilkové rohlíčky

Kdo by je neměl rád. Každá rodina si hýčká svůj recept a každý se trošku liší. Někdo dává lískové ořechy, někdo mandle nebo vlašáky. Cíl je ale vždy stejný – ty nejkřehčí vanilkou voňavé rohlíčky. V naší rodině se tradičně dělají s mandlemi podle babičky Marušky.

  • 300 g mouky hladké
  • 200 g másla
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 žloutky
  • 80 g cukru moučka + na obalování
  • vanilkový lusk do těsta i do cukru na obalení

Vypracujte těsto ručně nebo v robotu a nechte v lednici odpočinout na několik hodin, ideálně přes noc. Rohlíčky tvarujte pěkně postaru ručně, tak jako naše babičky. Sázejte těsně vedle sebe na plech (moc nenabudou) a pečte asi 10 minut na 180 stupňů. Po upečení ještě teplé opatrně obalujte ve vanilkovém cukru a ukládejte do krabice. Nejlepší jsou, když se nechají alespoň 14 dní rozležet na chladném a vlhkém místě.

O autorovi

Jana Russková

Doma mám několik hladových krků a že jsou někdy pěkně vybíraví. Vaření je tak pro mě každodenní záležitostí a proto mám ráda rychlé a chutné jídla. Nejraději se však věnuji pečení dobrot, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Cukroví od babičky Marušky - 3 bezkonkurenční klasické recepty, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cukrovi-od-babicky-marusky-3-bezkonkurencni-klasicke-recepty/