Špagety s krémovou omáčkou z Lučiny
Jednou týdně mám konverzační hodinu němčiny. Milan, můj učitel, je zapálený nadšenec do kulinářského umění, a tak se často naše konverzace točí okolo jídla. Už několikrát jsem jeho recepty zkoušela – dopadly moc dobře, což znamená, že s mojí němčinou to nebude tak špatné.
Na poslední hodině mi nadšeně vyprávěl o posledním hitu z jeho kuchyně. Vymyslel kombinaci spaghetti carbonara, šmrncnuté alio oglio, a to vše ultra rychlé verzi. O krémovitost omáčky se v tomto receptu postarala Lučina. A protože jsem na víkend neměla plán, co uvařit, došlo na Milanův recept. Tady je:
Špagety s krémovou omáčkou z Lučiny
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 350 g slanina
- 5 stroužek ČESNEK
- 100 ml OLIVOVÝ OLEJ
- 1 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- 250 g špagety (hmotnost v nevařeném stavu)
- 200 g Lučina (vanička rodinné balení)
- chilli vločky
- PEPŘ
- SŮL
PRACOVNÍ POSTUP
- Dáme vařit vodu na špagety, dostatečně osolíme.
- Nakrájíme slaninu na kostičky. Stroužky česneku oloupeme a lehce rozmáčkneme až stroužek lupne – uvolní se tak silice. Česnek netřeme!
- Pánev na plotýnce rozpálíme, vlijeme lžíci oleje, a až je tento dostatečně rozehřátý, vhodíme do pánve kostky slaniny a stroužky česneku.
- Mícháme, slanina se hezky osmaží, to samé česnek.
- Mezitím dáme vařit špagety, které připravíme al dente (na skus).
- Jakmile jsou špagety uvařené, stáhneme teplotu na pánvi a přilijeme olivový olej. Promícháme.
- Špagety slijeme a přidáme do pánve ke slanině. Posypeme trochou chilli vloček a čerstvě namletým pepřem. Přidáme Lučinu a promícháme.
- Na talíři tvoříme ze špaget „hnízda“, obložíme slaninou, můžeme přidat snítky bylinek a čerstvě nakrájenou zeleninu na ozdobu.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Těstoviny s krémovou omáčkou: tipy a rady
- Do jídla můžete propašovat zeleninu, třeba na špalíčky nakrájenou cuketu, kterou osmažíte spolu se slaninou.
- Místo Lučiny můžete použít jakýkoliv čerstvý, tučný sýr.
- Lučinová omáčka drží těstoviny pohromadě. Pokud chcete řidší, můžete zakápnout smetanou na vaření.
- Chilli vločky i pepř mám na kuchyňské lince v mlýnku. Koupila jsem už naplněný, na jednorázové použití. Vřele doporučuju, máte tak rychle po ruce čerstvě namleté koření, které se s tím v pytlíku nedá rovnat.
- Česnek smažením se slaninou ztratí ostrou chuť, zůstane příjemné aroma. Kdo česnek nemusí, může jej před servírováním jednoduše vyndat. Tím, že se smaží celé stroužky, jde dát česnek jednoduše stranou.
- Tenhle recept je perfektní tip na rychlou večeři – když budete šikovní, za půl hodiny může být jídlo na stole!
P.S. – Manželovi chutnalo, moc! Říkal mi, že lepší těstoviny už dlouho nejedl (a přitom je recept tak jednoduchý!). Opravdu mohu doporučit.