kanapky

Co jsou kanapky?

Říká se, že to nejlepší přichází v malých dávkách. Pokud si tohle rčení vypůjčíme do kuchyně, jsou kanapky nejlepším příkladem. Že nevíte, o čem je řeč?

Čtěte dále: kanapky jsou uměleckou variací na klasické chlebíčky a jednohubky, berou se elegantně do dvou prstíků a obvykle vystačí na jedno, maximálně dvě sousta.

V zahraničí spadají kanapky do kategorie nazývané finger food.

pohoštění na oslavu

Pohoštění na oslavu, chuťovky na párty

Při přípravě kanapek se používají běžné i méně známé suroviny, které se rafinovaně vrství na základ, jímž můžou být plátky pečiva, krekry nebo tarteletky (košíčky) ze slaného těsta. Výsledkem je malé mistrovské dílko, které mobilizuje chuťové buňky všem, kterým se  dostanou do zorného pole.

Pokud vás čeká důležitá návštěva, domácí oslava, silvestrovská párty, nebo chcete nadchnout kolegy v práci (a kolegyním vyrazit dech), jsou kanapky perfektní volbou.

skleněný tác
Krásné skleněné tácy najdete v e-shopu SkleněnýShop.cz

Z čeho se kanapky připravují

Jako základ pro kanapku se dá použít běžné pečivo, které můžete ozvláštnit tak, že z něj vykrájíte trojúhelníčky, obdélníky, kolečka; podobně jako při přípravě vánočního cukroví. Kromě pečiva si můžete vzít k ruce nejrůznější slané sušenky, pečené tvary (paštičky z listového těsta, tarteletky nebo lodičky z křehkého těsta), případně zcela vynechejte a začněte vrstvit na tvrdý sýr nebo kolečko okurky.

Na základ mažeme pomazánky nebo máslo, zdobíme sardelovým očkem, čabajkou, plátky šunky,  hermelínem, zeleninou krájenou na tenké plátky nebo vlasové nudličky (julienne), nasekanou šalotkou, pórkem, koprem a dalšími zelenými bylinkami, olivami.

Recept: kanapky s lososem

kanapky s lososem

Kanapky s uzeným lososem

Připravte si výborné kanapky s lososem a koprovou snítkou podle našeho receptu. Jsou rychlé, báječně vypadají a ještě lépe chutnají.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 minutes
Porce: 2
Autor: Petra Kupská

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 3 plátky celozrnný toustový chleba
  • 150 g čerstvý sýr
  • 1 lžíce polotučný tvaroh
  • 50 g uzený losos (plátky)
  • 1 stroužek ČESNEK
  • bílá ředkev
  • SŮL
  • PEPŘ
  • snítka kopru

PRACOVNÍ POSTUP

  • Z plátků chleba nakrájíme ozdobné tvary a rychle opečeme na suché pánvi.
  • Připravíme pomazánku z tvarohu, sýra, soli, pepře a utřeného česneku. Pomazánku namažeme na opečené plátky chleba.
  • Obložíme kousky uzeného lososa.
  • Ředkev nastrouháme na jemné vlasové nudličky (existuje na to speciální škrabka, technice tohoto strouhání se říká julienne). Nastrouhanou ředkev navrstvíme na plátky lososa.
  • Navrch položíme čerstvou snítku kopru.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Co dodat? Snad jen: dobrou chuť 🙂
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
kanapky s lososem a koprem

Chlebíčky, kanapky, jednohubky. V čem je rozdíl?

Základní rozdíl je ve velikosti. U chlebíčku platí, že ke konzumaci potřebujeme několik soust, případně poslouží jako malá svačinka, kanapku zvládneme sníst na jedno, maximálně dvě sousta a jednohubku… inu, zkuste hádat 🙂

Na plátky veky, ze kterých jsou vyrobené chlebíčky, navrstvíme víc surovin v chuťově i barevně sladěných kombinacích, sofistikované kanapky mívají kulinářský šmrnc – na stále zajímavém prostoru si se zdobením můžeme dostatečně vyhrát, na jednohubky se toho vejde nejméně (což ale neznamená, že bychom měli kreativitu vzdát), pro snazší odebírání jsou jednohubky navíc opatřené párátky.

co jsou kanapky
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Co jsou kanapky?, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/co-jsou-kanapky/