grilování

Jak se připravit na grilovací sezónu

Ze zimy jsme rovnýma nohama skočili do teplého jara, zdá se, že si letos zase užijeme spoustu krásného počasí. Znamená to mimo jiné, že je čas oprášit gril a připravit ho na novou sezónu!

TIP: Pokud dáváte přednost grilované zelenině před masem, zkuste použít grilovací desku.

Na co byste před grilovací sezónou měli myslet:

1. Čistý gril, základ grilování

Předpokladem pro hladký rozběh nové grilovací sezóny je čistý gril, ometený od prachu, zbavený přiškvařených zbytků jídla od posledního grilování.

  • Příprava grilu na sezónu začíná už na podzim, kdy je třeba gril správně zazimovat.

Rošt se nejlépe čistí co nejdříve po grilování. Pokud jsou na něm napečené zbytky masa nebo jiných potravin, vezměte si k ruce ocelový kartáč a mechanicky je odstraňte. Pomoct si můžete speciální čisticí chemií na grily, která připečené zbytky rozpustí.

Máte-li doma vysokotlakou myčku, nechte působit sílu vodního proudu, tlakové čističe se dají k odstranění nápeků dobře použít.

Gril po sezóně přikryjte ochranným potahem, který zabrání usazování hrubých nečistot na těle grilu. Skladujte jej také na suchém místě, aby vlhkost a rez neměla šanci napadat kovové části grilu.

Věřte, že správné zazimování grilu udělá z rozjezdu nové sezóny svátek grilování.

TIP: Nechcete se nechat omezovat deštivým počasím, které vás náhle vyžene pod střechu uprostřed grilování? Pořiďte si kontaktní gril.


V kuchyni, na balkóně nebo na zahradě, s kontaktním grilem si připravíte burger nebo steak po celý rok. Ať už venku svítí sluníčko nebo padají trakaře.


Jak správně vybrat, jaké parametry jsou důležité? Čtěte přehledné SROVNÁNÍ KONTAKTNÍCH GRILŮ.

2. Dostatečné zásoby paliva

Tak jaký máte gril, plynový, nebo na dřevěné uhlí? Pohlídejte si, abyste měli před prvním grilováním dostatečnou zásobu paliva.

Zkontrolujte stav plynové lahve, dokupte si dřevěné uhlí nebo brikety s dobrou výhřevností. Nezapomeňte také na podpalovač, se kterým zažehnete oheň v grilu na první pokus.

GRILOVÁNÍ

3. Najděte si svého řezníka

Dobře rozpálený gril je polovina úspěchu rodinné grilovačky. Záleží samozřejmě také na vstupních surovinách, které hodláme ugrilovat.

Pokud jste milovníky masa a už při samotném pomyšlení na šťavnatý steak se vám sbíhají sliny, poohlédněte se po dobrém lokálním řezníkovi, který vám dodá kvalitní vyzrálé maso. Věřte, že kvalitu farmářského masa od toho běžně kupovaného ve velkém supermarketu poznáte na chuti po prvním ochutnání.

Na grilované steaky je výborné hovězí stařené maso (nikoliv čerstvé, krátce po porážce). Grilovaná zelenina a domácí omáčka podávaná k takovému steaku z vás udělá mistra grilu.

4. Grilovací náčiní

Aby šlo maso nebo zelenina na grilu dobře otáčet, je třeba mít po ruce grilovací náčiní. Obracečky, kleště, ostrý nůž a pevné prkénko s dostatečnou plochou na testování stupně propečení masa.

Pro větší společnost je vhodné pořídit si sadu steakových příborů. Steakové nože mají být ostré s jemným zoubkováním, aby šlo maso dobře porcovat.

5. Ještě nemáte gril?

Dost možná bude letošní grilovací sezóna vaší první. Porozhlížíte se, jaký gril by pro vás byl nejlepší? Plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí?

Na trhu najdete grily, které jsou schopné vaše představy splnit do puntíku, stačí zapátrat po internetu a přečíst si jeden z mnoha obsáhlých průvodců, které vás nákupem nového grilu provedou.

Až si vyberete svého favorita a budete přemýšlet, kde gril koupit, zkuste Datart.

V Datartu nakoupíte pohodlně i na internetu, a pro ještě lepší nákupy s úsporou použijte některý z aktuálních slevových kódů na Datart.cz

O autorovi

    Redakce

    Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jak se připravit na grilovací sezónu, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jak-se-pripravit-na-grilovaci-sezonu/