Odpalované těsto na větrníky
Odpalované těsto se připravuje bez cukru, jeho použití je mnohostranné, protože je chuťově neutrální. Tento základní recept lze použít na všechny druhy sladkých i slaných moučníků z odpalovaného těsta.
Základní recept na odpalované těsto
- na 14 větrníků: ¼ vody, 60 g másla, špetka soli, 190 g hrubé mouky, 4 vejce (240 – 260 g)
Odpalované těsto postup:
TIP: recept na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
Jak péct odpalované těsto
Odpalované těsto vkládáme vždy do horké trouby (elektrická na 230 °C), aby hezky nabylo. Troubu prvních pět minut neotevíráme, prudká změna teploty by způsobila, že těsto spadne a zdrcne se. Když je pečivo zapečené, teplotu trouby stáhneme (170 °C) a dopékáme při mírné teplotě, aby se uvnitř propeklo, ale na povrchu zůstalo zlaté a příliš nezhnědlo. Mírně zchladlé větrníky napříč rozřízneme a plníme.
Čím plnit větrníky z odpalovaného těsta
Vzhledem k tomu, že při přípravě odpalovaného těsta se nepoužívá cukr, můžeme plnit jak nasladko, tak slanými krémy. Sladké větrníky se plní karamelovým krémem a oslazenou šlehačkou, vrch se zdobí cukrovou polevou. Slanou verzi větrníků připravíte například se sýrovou náplní (z Lučiny, Ricotty atp.), ozdobte bylinkovou snítkou nebo plátkem zeleniny (rajče, paprika). Tvary z odpalovaného těsta určené k plnění rozřízneme ještě za tepla.
TIP: Zkuste také recept na křehké těsto krok za krokem.
Tipy a triky pro odpalované těsto
- Plech, na kterém odpalované těsto pečeme, nemastíme.
- Když nemáme po ruce cukrářský sáček, kterým bychom tvořili na plechu tvary, stačí pomocí lžíce z těsta tvořit na plech malé kopečky, případně je rozetřít na placičky.
- Plech s odpalovaným těstem vždy vkládáme do rozehřáté trouby, na jejíž dno nalijeme asi 1/2 šálku vody (přidáme jednoduše páru). Troubu okamžitě zavřeme, aby se páry vytvořilo co nejvíc a zároveň nám neutekla ven. Pár pomáhá větrníkům "růst".
- První dvě třetiny doby určené na pečení nesmíme troubu otvírat. Pečivo by kleslo a scrvklo by se, protože se mu ještě nevytvořila dostatečně pevná kůrka.